Реформа середньо-освітньої школи без підручників. Як це можливо?

knigi

Нещодавно Міністерство освіти України презентувало концепцію «Нової української школи» – ідеологію реформи середньої освіти, що має розгорнутися вже у 2018 році. За словами міністра освіти України Лілії Гриневич, зазначена реформа передбачає надання кожній дитині доступу до якісної освіти з перспективою побудови суспільства освіченого загалу та максимального розкриття у кожній дитині здібностей та їх реалізації у житті.


Підґрунтя для глобальних змін

Судячи з усього, підґрунтям для реформи команди Міносвіти на чолі із Лілією Гриневич стала реформа, яку у 2014 році розпочав екс-міністр освіти Сергій Квіт, одразу після звільнення попередника Дмитра Табачника. Реформа Квіта передбачала внесення змін до навчальних програм загальноосвітньої школи з метою «розвантаження» школярів. Йшлося про те, що сьогоднішні навчальні вимоги настільки завищені та не відповідають інтересам учнів і загальноприйнятим стандартам освіти, що негативно впливають на вмотивованість школярів до навчання. Реформування змісту шкільних підручників було вирішено розпочати з 4 та 7 класів.

Тоді ж колективом Міносвіти України на чолі із екс-заступником міністра Павлом Полянским та за участі Української асоціації видавців та книгорозповсюджувачів була розроблена нова програма конкурсного відбору шкільних підручників, за якою, за використанням репозитарію, українські вчителі мали самостійно відбирати потрібні для навчального процесу підручники із числа тих, які представило Міністерство. Після того як вчителі визначаться, школи мали замовити необхідну кількість певних підручників. 11 грудня 2014 року Міністерство освіти оприлюднило наказ № 1461 «Про проведення конкурсного відбору оригінал-макетів підручників для учнів 4 та 7 класів загальноосвітніх навчальних закладів».

Трохи раніше, у листопаді 2014 року, розпочалася «модернізація» Інституту інноваційних технологій і змісту освіти МОН України, в якому тривалий час акумулювалося все, що стосується підручників (насамперед, бюджетне фінансування). На його базі було створено дві установи — Інститут модернізації змісту освіти та Інститут освітньої аналітики (Постанова Кабінету Міністрів України від 26 листопада 2014 р. №687). І саме ці новостворені установи почали опікуватися питанням підручників. На їхні рахунки мали надійти державні гроші на друк цих книжок, але процес надходження «трохи затягнувся». Влітку, коли підручники вже мали б друкувати, Кабмін двічі (8 липня 2015 р. №533 і 12 серпня 2015 р. №589) вніс зміни до своєї постанови щодо функціонування новостворених інститутів, розпочалися необхідні бюрократичні процедури. Кошти, а точніше половина від необхідної для випуску підручників для 4 та 7 класів суми, в розмірі 262 мільйони 304,7 тисяч гривень, були виділені з державного бюджету. Зазначені кошти надійшли на рахунок Інституту лише наприкінці жовтня 2015 року. А решта необхідної суми, яка за задумкою Кабміну мала компенсуватися з місцевих бюджетів, або за їх відсутності за рахунок державної субвенції, так і не була сформована. В результаті, 40 відсотків підручників для 4 та 7 класів потрапили до українських шкіл лише в лютому 2016 року. І ще 10 відсотків, через проблему із видавництвами «Генеза», «ВД Освіта», «Сиція» та «Світоч», почали надходити до шкіл лише влітку 2016 року.

Хронічних хаос із постачанням підручниками для 4 та 7 класів

Питання випуску ще 50% необхідних школярам підручників зависло в повітрі. Як виявилось, пов'язаний з децентралізацією бюджету перерозподіл зобов'язань щодо фінансування підручників досі так і не отримав чіткого механізму співпраці обласних рад з Міністерством, Інститутом та видавцями, підручники яких мали бути надрукованими.

Тож і цього року більшість школярів, які навчатимуться у 4 та 7 класах, пішли до школи без необхідних підручників.

Ситуацію з вже хронічною відсутністю підручників для 4 та 7 класів ми попросили прокоментувати одного з виконавців Держзамовлення - директора видавництва «Підручники та посібники» Ярослава Гринчишина: «Із зазначеними підручниками відбувається повний кавардак. Замовлені Державою підручники наше видавництво вже надрукувало. В нас дуже малі тиражі і ми маємо обробити усього лише 200 договорів з районними громадами, управліннями освіти та безпосередньо школами за для того, щоб врешті поставити книжки. Здавалося, все просто. Але не завжди в цих договорах вказуються кінцеві адреси, тому школи самі змушені з нами зв’язуватися та з’ясовувати ситуацію. А що говорити про видавництва з мільйонними тиражами? Наприклад, видавництва-гіганти, такі як «Генеза» та «Освіта», мають опрацювати 3000 договорів по кожному з виданих за Держпрограмою підручників. Це не так просто. Тому підручників з 4 та 7 класів ще довго не буде», - зауважив видавець.

До речі, як вважає Богдан Будний, директор «Видавництва Богдана Будного»: «Підписання договорів ускладнюється тим, що в школах ними та логістикою підручників займаються люди, які не є кваліфікованими для ведення подібних справ. Йдеться про завгоспів та бібліотекарів. Тому деякі договори навіть ще не підписані. Відповідно, в школах книжок немає» - додає він. Видавець скаржиться, що Міністерство освіти за рік існування проблеми так і не знайшло виходу із зазначеної ситуації та самоусунулось від її вирішення.

Крім того, за словами Гринчишина, існує ще одна проблема: «До нашого видавництва звертаються школи з метою придбання необхідних для навчання комплектів підручників. Вони в нас є, але продати ми їх не можемо з декількох причин. По-перше, перших 50 % підручників, надрукованих минулого року, відрізняються від наших книжок, бо їх видавали інші видавництва, наприклад, «Генеза». Тому ми не можемо доукомплектовати класи своєю продукцією. А по-друге, навіть якщо директори декількох шкіл приймають самостійне рішення та передають 50 відсотків книжок з однієї школи в іншу, тим самим шукаючи можливість поповнити бібліотечні фонди, ми не можемо продати їм наші підручники, адже їх вже надрукувала «Генеза», в кредит. І це буде не коректно, якщо ми передамо в школи книжки, а інший видавець при цьому залишаться без прибутків», - зазначає видавець.

Тож, поки видавці думають, яким чином опрацювати тисячі договорів та вирішити етичні питання один з одним, градус кипіння в українських школах зростає. Згідно із аналізом ситуації, проведеним редакцією журналу «Конфлікти і закони», першого вересня, в найкращому випадку, шкільні бібліотеки змогли видати для використання в класах по одному підручнику на парту. Поміж тим, в деяких українських школах на всіх учнів 4 та 7 класів в наявності виявилось лише по декілька комплектів підручників. В деяких державних школах батьківські комітети самостійно, за власний кошт, забезпечили дітей необхідними книжками та закупили їх або напряму у видавництвах, або на книжкових ринках.

Таблиця 1 (Моніторинг ситуації з постачанням шкільних підручників для 4, 7 та 8 класів загальноосвітніх шкіл України)

Методологія: вивчення ситуації щодо наявності підручників в школах України шляхом опитування директорів шкіл та вчителів, учасників груп соціальної мережі Фейсбук: Клуб учасників конкурсу «Учитель року» в гуманітарних номінаціях та «Союз освітян України». В таблиці представлені коментарі представників регіонів, які погодилися взяти участь в опитуванні.

Моніторин проводився з 31 серпня по 15 вересня

Регіон України

Населений пункт

Підручники для 4 та 7 класу

Дніпропетровська область

Кам'янське

для 7-го - 50% і то не з усіх предметів

Миколаївська область

Миколаїв

7 кл. - це жах! 11 підручників на 28 чол., добре, що в багатьох є електронні, куплені за гроші батьків, звісно.

Житомирська область

Житомир

Житомир, 4 клас: один підручник на парту. Коли будуть, невідомо.

Київська область

Києво-Святошинський район (сільська школа), Переяслав-Хмельницький, Славутич

4 та 7 клас - менш ніж на 50 відсотків

Полтавська область

Полтава

4 та 7 класи - 50 відсотків

Хмельницька область

Хмельницький

Кам'янець -Подільський

для 7 класу дозамовляють за свій кошт підручники, які є на ринку

Запорізька область

Запоріжжя

Для 4 та 7 -го класів книжок майже немає. ТО ЖАХ (((((

Харківська область

Харків - дві школи

Половина від необхідної кількості книжок. Або працюємо за старими запасами (за старою програмою)

Львівська область

Львів

50 відсотків одержані в кінці квітня. Маємо наразі забезпечення по 4 класах в межах 50-60 %.

Кіровоградська область

Кропивницький

3 комплекти підручників на всю школу для 7 класу

НВК « Кіровоградський колегіум» 4, 7 класів - 50%; В інших школах ще гірша ситуація!

Одеська область

Роздільнянський район

Одеська область, Роздільнянський район. Для 4 та 7-го класу отримали практично в кінці минулого навчального року на 50%.

Волинська область

Турійськ

50 % забезпечення на 4 та 7 класи

Луганська область

50 % забезпечення на 4 та 7 класи

Рівненська область

4,7 клас - один підручник на парту

Чернігівська область

Семенівка

Не вистачає підручників, по 3 підручники на клас для 4 класу

7 клас - є всі


Постачання підручників для 4 та 7 класів стало одним з гостріших питань, яке прагнули вирішити обласні адміністрації України напередодні нового навчального року. І як виявилось, навіть за наявності необхідного бюджету, реалізувати бюрократичну процедуру та вчасно закупити підручники їм так і не вдалося. Так, управління освіти Чернігівської міськради декілька раз намагалося провести тендер, який зірвався за низкою обставин. І лише в липни 2016 року управління приступило до підписання угод з 13-ма видавництвами щодо постачання підручників напряму. Згідно із заявою директора департаменту освіти і науки облдержадміністрації міста Вінниця Ігоря Івасюка, обсяг наданої освітньої субвенції дозволив здійснити замовлення підручників у повному обсязі без проведення тендерної процедури. У Сумах виділеної державної субвенції на суму 350 тисяч грн. на придбання підручників не вистачило і на липневій сесії її доповнили 750 тисячами гривень з міського бюджету. Але і в першому і в другому випадках школи залишаються поки що без підручників, адже адміністрації так і не підписали угоди з видавництвами.

Крім того, згідно інформації, отриманої управліннями освіти від видавництв, далеко не всі виконавці держзамовлення надрукували підручники для 4 та 7 класів. Процес пригальмувався першочерговою необхідністю забезпечення підручниками вже для 8 класів. І лише потому видавці повернуться до друку підручників для 4 та 7 класів. Коли це відбудеться - невідомо. Адже, підручники для 8 класів ще продовжують друкуватися та мляво доставлятися в українські школи.

Підручники для 8 класу в українські школи доставлені, але лише на папері

За інформацією, отриманою редакцією «Конфлікти і закони» від управління освіти Одеської облдержадміністрації, на сьогоднішній день до них надійшло 60 % від необхідного обсягу підручників для 8 класів. Згідно із повідомленнями у ЗМІ, майже повністю доставили підручники для 8 класів Сумській – 92,8 %, Херсонській - 91,2 %, Чернігівській - 91,2 %, Харківській - 90,7 % та Чернівецькій – 90,2 % областях. Але, згідно стверджень українських вчителів та директорів шкіл, забезпечення підручниками навчальних закладів коливається лише на рівні 40-60 %.

Таблиця 2
Моніторинг ситуації з постачанням шкільних підручників для 8 класів загальноосвітніх шкіл України

Методологія: вивчення ситуації, щодо наявності підручників у школах України шляхом опитування директорів шкіл та вчителів, учасників груп соціальної мережі Фейсбук: Клуб учасників конкурсу «Учитель року» в гуманітарних номінаціях та «Союз освітян України».

Моніторинг проводився з 31 серпня по 5 вересня

Регіон України

Населенний пункт

Підручники для 8 класів

1

Дніпропетровська область

Кам'янське

Для 8 класу підручників є лише 10 відсотків

2

Миколаївська область

Миколаїв

8 класи - всі (у повному обсязі), окрім української мови і літератури. Їх взагалі нема

3

Житомирька область

Житомир

Для 8 класів забезпечені на 40 відсотків

4

Київська область

Києво-Святошинський район (сільська школа)

Переяслів-Хмельницький

Славутич

Макарів

Обухів

на 8 класи отримали, поки що, лише 8 найменувань на 120% (в наступному році восьмикласників буде більше, тож дали вперше «на виріст»)

Моїй дитині (8 клас) видали поки 3 книжки. Історію, зарубіжну літературу і підручник біології, за яким вони навчались у сьомому класі. Тож наскільки новий підручник з біології - я не знаю

У нас на цей час лише три позиції. Обіцяють довезти, побачимо. Серед них немає ні зар.літ, ні мистецтва. Чекаю.

Є тільки 5 позицій підручників

На сьогодні 8 класи забезпечений на 2/3.

5

Полтавська область

Полтава

Для 8 класів все є.

6

Хмельницька область

Хмельницький

Кам'янець -Подільський

Підручники почали тільки надходити, які саме ми ще не знаємо. Інформація буде відома найближчим часом

З підручниками дійсно – катастрофа. Вже переконалась на власні очі.8 клас відсутні:географія, хімія, українська мова, література, геометрія, зарубіжна л-ра, всесвітня історія , мистецтво.

7

Запорізька область

Запоріжжя

Із замовлених 41 позиції для 8-х отримано 16 позицій (правда як і раніше на 120-140%!!!))))).

Приватні школи: гроши заплатили та чекаємо на підручники. Вміємо чекати та працювати без підручників із гарними результатами ДПА та ЗНО.

8 клас отримали Григоровича і Бутенко (поглиблений). Дякуємо

Сьогодні отримали чергову партію підручників для 8-го классу. Як завжди розвантажували та розкомплектовували самі бібліотекарі. Під'йомника в машині - 5 тонн не було

8

Харківська область

Харків

Харків - поки лише обіцянки. З підручників для 7-8 класів немає нічого нового.

Є, але половина необхідних. підручників для 8 класу

9

Львівська область

Для 8 класу надійшло лише 10 відсотків підручників

10

Кіровоградська область

Кропивницький

Для 8 класу - нічого.

Місто Кіровоград - на 8 клас всі предмети, крім зарубіжної літератури.

Кіровоградська область. Місто Кропивницький, НВК « Кіровоградський колегіум» Для 8 класу - 6 предметів 100%. Решти немає. В інших школах ще гірша ситуація!

11

Одеська область

Роздільнянський район

Одеська область, Роздільнянський район. А для 8 класу - 0 на перше вересня. Почали завозити з 10 вересня малими частинами.

13

Волинська область

Турійськ

Отримали підручники для 6 предметів за 8 клас

17

Луганська область

Прийшло лише 8 найменувань

18

Рівненська область

Рівненська область: для 8 класу в наявності є підручники лише з чотирьох предметів.

25

Чернігівська область

Семенівка

Чернігів

Отримали три підручника для 8 класу.

8 кл половина предметів


Редакція журналу «Конфлікти і закони» зв'язалась з керівниками компаній перевізників, що здійснюють доставку підручників з друкарень, які цього року виконували державне замовлення на друк підручників для 8 класів до обласних управлінь освіти України. Нам вдалося з’ясувати, що процес постачання підручників відбувається безперебійно та згідно із рознарядками, які перевізники отримують від Інституту модернізації змісту освіти. За припущенням перевізників, весь обсяг поставок книжок має відбутися наприкінці вересня або на початку жовтня 2016 року.

Згідно із ствердженням одного з перевізників, представника «Запорож-книга»: « Ми працюємо злагоджено та зі своєю роботою справляємось на 100 відсотків. Але ми доставляємо книжки з книжкових фабрик на рівень обласних управлінь освіти. Тож, якщо в школах підручників немає, це означає, що вони затримуються на цьому рівні», - зазначив перевізник. Те саме припущення висловлюють і регіональні ЗМІ: «У випадку, якщо у вашій школі досі немає підручників для 8 класу, варто звертатися до департаменту/управління освіти і науки вашої обласної держадміністрації – можливо, вони ще не встигли передати підручники школі».

Виходить, що цього року процес забезпечення українських шкіл підручниками для 8 класів гальмується, в першу чергу, через інертність обласних управлінь освіти, а українські видавці майже на 90 відсотків держзамовлення виконали. Саме цей факт підтверджує і Міністр освіти Лілія Гриневич.

Проте Ярослав Гринчишин зазначає: «Постачання підручників відбувається погано через те, що держзамовлення на 90 відсотків виконане лише на папері. В Україні немає таких потужностей, які можуть забезпечити виконання багатомільйонного замовлення в одномісячний термін. Тому деякі видавці «хімічать». При тиражах в мільйон примірників, вони здають лише частину, а документами закривають все замовлення». Гринчишина підтримує і Богдан Будний, директор «Видавництва Богдана Будного»: «Терміну, який цього року запланували на друк шкільних підручників для 8 класу, катастрофічно не вистачає, адже весь процес, з огляду на технологію виробництва та потенціал виробників, має займати не менше ніж три місяці».

«Крім того, в школах немає підручників через те, що районні управління освіти не встигають їх розвести по школах. Деякі директори шкіл беруть приватні авто та власноруч доставляють підручники до своїх навчальних закладів», - коментує Гринчишин . З точки зору видавця, простіше було б повернутися до системи, коли школи, за кошти державної субвенції, самостійно провадили закупівлю підручників у книгарнях, як це було в 60-70 роки минулого століття. Тоді б не було перебою із постачанням книжок, що існує сьогодні.

Іншої точки зору дотримується директор видавництва «Ранок» Віктор Круглов: «Видавництво «Ранок» виконало держзамовлення ще 10 серпня, про що і повідомило суспільство. Але, як з'ясувалось, через перебої із постачанням деякі школи досі не отримали наші підручники. І цей процес ми ніяк не можемо контролювати. Тому я вважаю, що доставкою підручників маються опікуватися самі видавці, шляхом взаємодії з професійними компаніями-перевізниками, такими як ДП «Укрпошта». Ця компанія вже виявила свою готовність до співпраці», - додає Круглов.

Круглову вторить Богдан Будний: «Я неодноразово на колегії Міносвіти казав про необхідність пошуку нових шляхів доставки підручників до шкіл без посередників. Ті три компанії, які працюють на ринку логістики ще з часів Табачника, неспроможні вчасно виконати свою роботу. За кошти, які виділяються державою для того, аби вони «кучеряво» возили та не встигали довезти, видавці могли б самі постачати, наприклад, через «Нову пошту», - каже Будний.

Хочеться зазначити: на фоні вже хронічної відсутності підручників у шкільних бібліотеках, незважаючи на сувору заборону щодо їхнього продажу, книжки можна придбати на київському книжковому ринку Петрівка. Принаймні журналісту «Конфліктів і законів» це зробити вдалося. Тож до редакційної бібліотеки потрапили підручники, видані у 2016 році:

Українська література для 8 класу. Олена Міщенко. Видавництво «Генеза» («Видано за рахунок державних коштів. Продаж заборонено»).

Українська мова для 8 класу. Поглиблене вивчення. В.Тихоша, С.Караман, С.Мартос. Видавництво «Освіта».

English Student's Book для 8 класу (з безкоштовним аудіо-диском). Видавництво «Лібра Терра».

knigi2

knigi3

knigi4

knigi1

Нагадаємо, що, згідно з умовами договору, між видавництвами та Інститутом модернізації змісту освіти видавці не мають права виставляти у вільний продаж підручники, які були видані в рамках державної програми, допоки вони повністю не закриють питання їх постачання до школи. І тим більше, суворо заборонено продавати у вільному продажі підручники з грифом «Видано за рахунок державних коштів. Продаж заборонено».

Що будемо робити далі?

У результаті зібраного матеріалу та в допомогу Міністерству освіти та науки України спробуємо систематизувати проблеми, які не дозволяють вдосконалити процес вчасного постачання підручників до українських шкіл та які гальмують важливе та нагальне реформування шкільної освіти:

1. Децентралізація бюджету на видавництво шкільних підручників та його розподіл у співвідношенні: 50% за державний кошт та 50% за кошти місцевих рад у 2015 році призвела до проблеми, що не вирішується, яка не надала можливості впродовж двох років забезпечити учнів 4 та 7 класів необхідними підручниками. На сьогодні проблему самостійно намагаються вирішити видавництва та школи.

2. Занадто малий термін (один місяць), який було виділено цього року на друк підручників для 8 класів, та відсутність в Україні необхідних для оперативного друку багатомільйонних тиражів поліграфічних потужностей, призвели до того, що вкотре більша частина накладів була ненадрукована вчасно.

3. Суворий контроль за виконанням держзамовлення з боку Міносвіти та відсутність можливості своєчасно надрукувати багатомільйонні наклади підручників підштовхнули деяких видавців здати наклади лише на папері. В дійсності, через відсутність прозорості у звітах, не зрозуміло яка частина підручників вже є надрукованою.

4. Ще однією причиною зриву постачання підручників для 8-мих класів стала недосконала система логістики, яка загальмувала процес на рівні обласних управлінь освіти. Директорам шкіл довелося або самостійно займатися доставкою книжок до шкіл, в разі якщо підручники були на складах, або закуповувати підручники за кошти, зібрані батьківськими комітетами.

5. Окремі видавництва, порушуючи законодавство, неповністю виконавши держзамовлення, розпочали реалізацією шкільних підручників на книжкових базарах.

Готуючи цей матеріал, автор намагався максимально неупереджено та об'єктивно оцінити ситуацію, що на сьогоднішній день склалася на ринку шкільних підручників для 4,7 та 8 класів, що були випущені за новою навчальною програмою. Для аналізу ситуації було використано інформацію, що була надана різними учасниками процесу випуску шкільних підручників. У тому числі - видавцями, представниками управлінь освіти, перевізниками, директорами шкіл та вчителями.

Тож, автор сподівається, що окреслені проблеми не повторюватимуться наступного навчального року. А оновлені підручники для 9 класу, друк яких сьогодні обговорюється на колегіях Міносвіти, не супроводжуватимуть проблеми попередників.

Віктор ТАРАНОВ, «Конфлікти і закони»



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Этой ночью рашисты провели 10-часовую «шахедную» атаку по Украине - всего 13 «шахедов» было выпущено противником, все 13 БпЛА сбиты силами ПВО

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.