​МЗС України вважає блюзнірством рішення верховного суду рф про заборону Меджлісу

Міністерство закордонних справ України висловлює рішучий протест у зв’язку з рішенням верховного суду російської федерації визнати законним рішення про визнання Меджлісу кримськотатарського народу екстремістською організацією та заборону його діяльності.


Про це повідомила прес-служба Міністерства закордонних справ України, передають «Конфлікти і закони».

Заборона вищого представницько-виконавчого органу кримськотатарського народу під надуманим приводом «боротьби з екстремізмом» є відвертим блюзнірством російської окупаційної влади над правами та інтересами кримських татар. Так, за ст. 280.1 КК рф «Екстремізм» т.зв. «правоохоронними органами» Криму було порушено ряд кримінальних проваджень щодо заступника Голови Меджлісу Ахтема Чийгоза, кримських татар Алі Асанова, Мустафи Дегерменджі, Ескендера Кантемира, Ескендера Емірваліева і Арсена Юнусова («Справа 26 лютого»), заступника Голови Меджлісу Ільмі Умерова та інших громадян України кримськотатарського походження.

Розглядаємо таке цинічне рішення як прояв расової дискримінації. Це прогнозований крок вищої судової інстанції росії, який повністю узгоджується з нинішньою репресивною політикою кремля, спрямованою на боротьбу з демократією і свободою та перетворення окупованого півострова у «сіру зону» терору і безправ’я.

Протягом двох з половиною років окупації російська федерація не лише цілеспрямовано і системно порушує права людини і обмежує свободи в українському Криму, але й повністю знищує незалежні механізми їхнього гарантування та захисту. Це засвідчує, зокрема, навмисне витіснення з півострова Меджлісу - органу самоврядування, що функціонує десятиліттями і ефективно відстоює права корінного народу півострова, і заміщення його повністю контрольованим «Киримом».

Твердо знаємо, що саме незалежна і свідома громадянська позиція Меджлісу, його послідовна підтримка територіальної цілісності України та міжнародний авторитет зробили його об’єктом політичного переслідування з боку російської федерації. Оголошуючи його діяльність «поза законом», а також безпідставно переслідуючи активістів цього органу та представників кримськотатарського народу в цілому, російська федерація фактично діє методами сталінського режиму, кульмінацією злочинних дій якого стала масова депортація і знищення кримських татар у 1944 році.

Україна вимагає від держави-окупанта негайного скасування цього нікчемного за своєю суттю і юридичною природою рішення і повного припинення утисків кримськотатарської спільноти в Криму.

Також звертаємося до міжнародних партнерів із закликом активізувати дії на захист прав людини в окупованому Криму, у т.ч. щодо забезпечення безперешкодного доступу основних конвенційних і моніторингових механізмів міжнародних і правозахисних організацій для здійснення постійного моніторингу стану дотримання прав людини.

Україна переконана, що остаточно зупинити переслідування окупаційною владою кримських татар та вирішити інші проблеми, пов’язані з незаконною окупацією Криму, можна лише через його деокупацію, відновлення основ міжнародного правопорядку в регіоні, поваги до міжнародного права та дотримання прав людини.

Україна доводитиме у судових інстанціях незаконність усіх дій російської федерації, пов’язаних з тимчасовою окупацією АР Крим та м. Севастополь, включно із рішенням про визнання Меджлісу кримськотатарського народу екстремістською організацією та заборону його діяльності.

Фото зі сторінки facebook.com



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Этой ночью рашисты провели 10-часовую «шахедную» атаку по Украине - всего 13 «шахедов» было выпущено противником, все 13 БпЛА сбиты силами ПВО

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.