​Заява НМПУ щодо ситуації в ДП «Національне газетно-журнальне видавництво»

Незалежна медіа-профспілка України вважає неприпустимими та такими, що носять ознаки антидержавницької політики, позицію Міністерства культури України щодо друкованих видань Державного підприємства «Національне газетно-журнальне видавництво», а саме: «Кримська світлиця», «Українська культура», «Культура і життя».


Як сказано в Зверненнях трудових колективів видань до Кабінету міністрів України «07 травня 2018 року керівництво Державного підприємства «Національне газетно-журнальне видавництво» повідомило про те, що в проекті Державного бюджету України на 2018 рік передбачено зменшення коштів на підтримку друкованих засобів масової інформації культурологічного напрямку», у числі яких перебувають і редакції вищезазначених видань.

«Знаючи про проблеми друкованих видань культурологічного напрямку, Міністерство культури України в особі Євгена Нищука, Тамари Мазур, Світлани Фоменко та інших посадовців центрального органу влади зробило все можливе для подальшої їх ліквідації, не забувши при цьому вдвічі збільшити витрати з бюджету на утримання Апарату Міністерства культури України», – йдеться далі у Зверненнях.

Керівництво державного підприємства «Національне газетно-журнальне видавництво» довело до відома редакцій видань, «що Міністерство культури України порушує Закон України «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації». Посилаючись на цей закон, Міністерство культури України два роки поспіль зменшує фінансування за бюджетною програмою 1801300 «Фінансова підтримка друкованих періодичних видань культурологічного напрямку, газет мовами національних меншин», хоча цим же законом п.3 статті 14 визначено чітко: «Фінансування друкованих засобів масової інформації та редакцій (крім друкованих засобів масової інформації, яким надається державна підтримка згідно із статтею 3 Закону України «Про державну підтримку засобів масової інформації та соціальний захист журналістів») через три роки з дня набрання чинності цим Законом з державного та місцевих бюджетів припиняється».

Міністерство культури України за 2 роки реформування друкованих ЗМІ не прийняло жодного Рішення про реформування друкованих засобів масової інформації, а саме редакцій журналу «Українська культура», газет «Культура і життя» і «Кримська світлиця», чим порушило п. 1, п.3, п.5 статті 4 Закону України «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації».

Незалежна медіа-профспілка України звертається до Кабінету міністрів України, Генеральної прокуратури України, Ради національної безпеки і оборони України з вимогою дати належну оцінку позиції Міністерства культури України щодо видань Державного підприємства «Національне газетно-журнальне видавництво» та фактам, викладеним в Зверненнях трудових колективів журналу «Українська культура», газет «Культура і життя» і «Кримська світлиця».

Просимо:

вжити всіх можливих заходів по запобіганню порушень чинного законодавства зі сторони Міністерства культури України як засновника цих періодичних видань на період виходу із складу засновника друкованого засобу масової інформації. А саме, унеможливленню порушень статей 4,5,6,7,8,9 Закону України «Про реформування державних друкованих і комунальних засобів масової інформації» з боку Міністерства культури України;

зобов’язати Міністерство культури України виконати положення пп. 2, 3 п. 2 ч. 3 Доктрини інформаційної безпеки України, забезпечивши захист українського суспільства від агресивного впливу деструктивної пропаганди з боку Російської Федерації; захист українського суспільства від агресивного інформаційного впливу Російської Федерації, спрямованого на пропаганду війни, розпалювання національної і релігійної ворожнечі, зміну конституційного ладу насильницьким шляхом або порушення суверенітету і територіальної цілісності України – шляхом належної державної підтримки друкованих видань «Кримська світлиця», «Культура і життя», «Українська культура», відповідно надалі забезпечивши виконання статті 3 Закону України «Про державну підтримку засобів масової інформації та соціальний захист журналістів».

Комітет НМПУ

Фото nmpu.org.ua



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Враг продолжает атаковать нашу страну с воздуха различными средствами нападения и в прошедшую ночь применил 13 ударных «шахедов»

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.