​Україна обережно використовуватиме «Джавеліни» через їх дорожнечу - експерт

Дорожнеча пострілів «Джавелінами» гарантує, що ЗСУ не будуть використовувати їх без крайньої потреби, або ж для ведення вогню на придушення. Про це розповів Ґустав Ґрессель, старший дослідник аналітичного центру European Council on Foreign Relations у Берліні, повідомляє «Голос Америки».


Аналітик вважає рішення США про продаж Україні протитанкових ракетних комплексів «Джавелін» виправданим, але відзначає, що продаж несе у собі і потенційну загрозу.

«Джавеліни» належать до останнього покоління керованих протитанкових ракет, на які США та багато членів НАТО самі покладаються у випадку необхідності захиститись від можливих дій росії. Якби «Джавеліни» потрапили до рук росії - на полі бою, або завдяки шпигунам - це б завдало шкоди національній безпеці США», - пише дослідник, який також висловлює сумніви у здатності СБУ гарантувати безпеку «Джавелінів» в Україні.

Альтернативою ризикованому продажу Україні сучасних переносних протитанкових комплексів Ґрессель називає продаж протитанкових ракет старшого покоління: TOW, HOT, Bill 1, Milan, Dragon.

А от «Джавеліни», вважає експерт, Україна могла би отримати пізніше в якості винагороди за успішну реформу СБУ.

Раніше стало відомо про прибуття «Джавелінів» до України.

Рішення про надання дозволу на продаж Україні переносних ракетних комплексів Адміністрація Трампа ухвалила на початку року.

Державний департамент США узгодив продаж Україні 210 ракет «Джавелін» та 37 командно-пускових установок загальною вартістю у 47 мільйонів доларів.

При цьому на початку року посол США в Україні Марі Йованович заявила, що уряд Сполучених Штатів Америки надасть летальну зброю Україні абсолютно безкоштовно. У ЗМІ лунала суперечлива інформацію щодо того, про яку саме летальну зброю говорила пані посол.

На думку Ґресселя, дорожнеча «Джавелінів» обумовить те, що українці не стануть їх використовувати без крайньої потреби.

«Постріли настільки дорогі, що комплекси не стануть використовувати на основі лише підозр про рух росіян, або для вогневої підтримки – а саме такі дії, зазвичай, призводять до супутніх втрат у ході конфлікту», - пише дослідник.

Фото ecfr.eu



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Этой ночью рашисты провели 10-часовую «шахедную» атаку по Украине - всего 13 «шахедов» было выпущено противником, все 13 БпЛА сбиты силами ПВО

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.