​Заява голови Комітету НМПУ щодо реакції міжнародних партнерів на заборону в’їзду в Україну очільнику СЖР

Інформація про те, що Службою Безпеки України «в інтересах забезпечення національної безпеки України, 22 лютого 2018 року громадянину російської федерації Соловйову Володимиру Геннадійовичу (голова Союзу журналістів росії – НМПУ) винесено постанову про заборону в’їзду в Україну терміном на три роки», оприлюднена 18 липня цього року на сайті Незалежної медіа-профспілки України (НМПУ), викликала неабиякий резонанс як в самій росії, так і серед наших колег на Заході.


І якщо риторика СЖР, озвучена на їх офіційній сторінці в Інтернеті «вустами» російського МЗС: «тотальна зачистка інформаційного простору», «відверте нехтування демократичними принципами забезпечення свободи висловлення думки на (!) Україні», «закликаємо західних кураторів київського режиму вжити дієвих заходів по припиненню подібних дій своїх підопічних» жодного подиву не викликає, то спільна заява Міжнародної та Європейської федерацій журналістів (IFJ/EFJ) з цього приводу викликає «глибоке занепокоєння».

Наші колеги, посилаючись у своїй заяві на НМПУ як джерело інформації, тим не менш, навіть не уточнюючи, негайно оголосили свій вердикт, назвавши рішення СБУ «загрозою для права на свободу висловлення» та «грубим порушенням права на свободу слова і свободу журналістики, що замаскована нібито (!) захистом національної безпеки».

Між тим, і в Національній спілці журналістів України (яка, як і НМПУ, є повноправним членом Міжнародної та Європейської федерацій журналістів) назвали виправданою заборону на в’їзд в Україну голові Спілки журналістів росії Володимиру Соловйову: «Ми вважаємо, що потрібно дотримуватися законів України, в тому числі щодо перетину адмінкордону з Кримом. У цьому випадку заборона має цілком законні підстави», – повідомила перший секретар НСЖУ Ліна Кущ.

Хочу нагадати шановним колегам з IFJ/EFJ, що крім порушення Закону України та незаконного в’їзду на територію Криму, пан Соловйов, зокрема, зустрічався з так званим «головою республіки» Сергієм Аксьоновим, включеним до санкційних списків Євросоюзу та США як особа, що загрожує миру, безпеці, стабільності, суверенітету та територіальній цілісності України і проти якого правоохоронними органами України порушено кримінальне провадження за насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу в Україні.

Крім того, на моє глибоке переконання, очільник Союзу російських журналістів у своїй діяльності порушує не тільки Закони України, а й фактично всі 10 Міжнародних принципів журналістської етики, в тому числі і Принцип IX « Попередження війни та інших негативних подій, що перешкоджають розвитку людства», який «вимагає від журналіста утримуватися будь-яких форм виправдання агресії, насилля, ненависті й дискримінації»!

Натомість, як добре відомо, під час незаконного «кримського вояжу» пан Соловйов, між іншим, нагороджував «кримських активістів інформаційної сфери відзнаками СЖР «За заслуги». Боюсь, ці «заслуги» також є достатньо сумнівними як з огляду на загальнолюдські цінності, так і Міжнародні принципи журналістської етики.

Хочеться вірити, що поспішна спільна заява Міжнародної та Європейської федерацій журналістів, синхронізована в часі з заявою російського МЗС, не є фактором політичного тиску і шантажу, а лише прикрим збігом обставин.

Ігор Чайка, Голова Комітету Незалежної медіа-профспілки України

Ігор Чайка. Фото з відеоролика Телекомпанії ТВА



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

За минувшие сутки рашисты ударили Искандером по железной дороге в Смиле - поражена гражданская инфраструктура и логистические сообщения

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.