​Варшава може скоротити список українців, яким заборонений в'їзд до Польщі

Під час зустрічі Консультативного комітету президентів Польщі та України було вирішено, що обидві країни докладатимуть зусиль, аби скоротити перелік українців, яким заборонений в’їзд до Польщі. Про це у неділю, 19 листопада, заявив заступник глав адміністрації президента України Костянтин Єлісєєв, повідомляє «Польське радіо».


«Ми домовилися, що разом працюватимемо над тим, аби оптимізувати цей список. Йдеться про значне його зменшення, адже вважаємо, що не повинні страждати у зв’язку з цим, наприклад, історики або представники громадянського суспільства», - сказав Єлісєєв в ефірі телеканалу ICTV про зустріч Комітету, що відбулася минулої п’ятниці у Кракові.

Єлісєєв дав зрозуміти, що українській стороні відомі прізвища осіб, яким заборонений в’їзд до Польщі. У переліку є «не тільки радикали, але й історики, посадові особи та громадські активісти», - сказав він.

Нагадаємо, у суботу до Польщі не впустили секретаря Державної міжвідомчої комісії України з питань увіковічення пам’яті учасників АТО, жертв війни та політичних репресій Святослава Шеремета. Посадовця на кордоні поінформували, що йому заборонений в’їзд до Польщі та інших держав Шенгенської зони.

У зв’язку з цією подією Міністерство закордонних справ України викликало посла Польщі в Україні Яна Пєкло. Після зустрічі він заявив, що рішення Консультативного комітету президентів Польщі та України щодо пошукових робіт та ексгумацій на території України залишаються в силі. Під час перемовин вирішено, що Польща та Україна повинні продовжувати діалог у справі ексгумацій та увіковічення історичних подій, - сказав дипломат.

Інформацію про заборону в’їзду для Шеремети підтвердив директор прес-служби МЗС Польщі Артур Ломпарт. Речниця Бєщадського відділу Прикордонної служби Ельжбєта Пікор підтвердила, що він не відповідав умовам в’їзду до Польщі.

«Його дані були в базі небажаних осіб на території нашої держави, а тому йому було відмовлено у дозволі», - додала вона.

Директор прес-служби МЗС Польщі повідомив, що рішення про заборону в’їзду до Польщі для секретаря української міжвідомчої комісії є результатом виданої у квітні Інститутом національної пам’яті України заборони на пошукові роботи та ексгумації останків польських жертв воєн та конфліктів на території України.

«Пропагування злочинних ідей, зокрема нацизму, у Польщі заборонене», - ствердив також Ломпарт.

Міністр закордонних справ Польщі Вітольд Ващиковський нещодавно заявив, що польська політика щодо України в історичних питаннях буде виправлена. Він наголосив, що Польща запускає «процедури заборони в’їзду на територію Польщі для людей, які підтримують вкрай антипольські погляди». Він додав, що наслідки відчують також особи, котрі на адміністративному рівні забороняють продовжувати ексгумації та відновлення польських місць пам’яті. Водночас він відмовився розкрити перелік з прізвищами персон нон ґрата.

Фото maxpixel.freegreatpicture.com



Коментарі

  +0 #1 Олег 20 нояб. 2017 г., 18:17:05
Чому не вводять дзеркальний список від України?Знову МЗС лягає під усіх,хто лише пальцем помаше?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

В ночь на сегодняшний день противник нанес авиационный удар по Украине с применением 3 крылатых ракет и одной противорадиолокационной ракеты

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.