​Минула 98 річниця великого польсько-українського політичного проекту, відомого як пакт Пілсудський-Петлюра

«Без України не вдасться», - це видання «Gazeta Polska Codziennie» розмірковує над проектом Міжмор’я, яке неможливо втілити у життя без участі України. А вона – як читаємо – не дуже цим зацікавлена. Автор статті, польський режисер Єжи Любах, який зняв фільм «Нелегке братерство», нагадує, що у другій половині квітня минула 98 річниця великого польсько-українського політичного проекту, відомого як пакт Пілсудський-Петлюра, який мав стати основою прометейської концепції Міжмор’я. Йдеться про Україну, Польщу, Білорусь, Балтію, Румунію і Грузію над Чорним морем, повідомляє Польське радіо.


У день забутої річниці у Варшавському університеті відбулася конференція на цю тему, у якій взяли участь польські та українські науковці, зокрема історик Ґжеґож Мотика та професор Богдан Гудь зі Львова, який брав участь у реалізації документального фільму «Нелегке братерство».

Автор допису аналізує польсько-українські стосунки протягом останніх десятиліть і робить висновок, що найкраще вони виглядали за часів Кваснєвського й Кучми. Він також зауважує, що саме сьогоднішні військові можуть стати в авангарді проекту Міжмор’я, згадуючи при цьому роль Литовсько-польсько-української бригади імені Великого гетьмана Костянтина Острозького.

Єжи Любах, зокрема, зауважує, що через два роки відбудуться святкування сотої річниці перемоги над більшовиками під Варшавою. «І треба буде чітко вказати, що у 1920 році ми мали єдиного вірного до кінця союзника – демократичну Україну під проводом Головного отамана Симона Петлюри.

Фото PRSA



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

В ночь на сегодняшний день противник нанес авиационный удар по Украине с применением 3 крылатых ракет и одной противорадиолокационной ракеты

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.