​У Польщі все більше українців у системі державного соцстрахування

У поморських філіях Закладу соціального страхування (ZUS) на кінець жовтня було зареєстровано приблизно 42,8 тис. іноземців із 133 країн. Про це у вівторок повідомив регіональний речник ZUS Поморського воєводства Кшиштоф Цєшинський, передає Польське радіо.


У філіях ZUS у Ґданську та Слупську понад 75 відсотків застрахованих іноземців становили громадяни України, яких було 33 тисячі. Наступною найбільшою групою були громадяни Білорусі – приблизно 2,6 тисячі застрахованих, громадяни росії – 872, Грузії – 687 і Молдови – 658 осіб. Серед застрахованих у поморських філіях ZUS іноземців є також громадяни Бурунді, Гватемали, Лаосу та Ватикану.

За словами речника, від кінця серпня до кінця жовтня у ZUS зареєстрували 600 нових іноземців. Водночас він зазначив, що на Помор’ї збільшення числа іноземців, зареєстрованих у системі соціального страхування, сповільнилося.

У Поморському воєводстві збільшується теж число іноземців, котрі працюють за трудовим договором (umowa o pracę). Наприкінці минулого року їх було майже 15,6 тисяч, а наприкінці жовтня цього року – приблизно 20,2 тисяч.

Водночас, за найновішими даними Закладу соціального страхування, на кінець жовтня 2019 року у Підкарпатському воєводстві на сході Польщі внески на соціальне страхування сплачує 8759 іноземців, крім того, 536 іммігрантів займається господарською діяльністю.

Як сказав речник ZUS у Підкарпатському воєводстві Войцєх Дилянґ, на роботу на Підкарпаття приїжджають люди з усього світу, здебільшого громадяни України, але не бракує теж жителів Австралії, Венесуели, Мексики, Ефіопії, Єгипту та Південноафриканської республіки. Він зауважив, що дані ZUS охоплюють тільки тих, хто сплачує страхові внески.

Із 8759 застрахованих іноземців у Підкарпатському воєводстві 7809 – це громадяни України, з яких 7557 українців працює за трудовим договором, а 252 займається власною господарською діяльністю.

За даними Закладу соціального страхування, нині у Польщі легально працює майже 683 тис. іноземців.

Головний осідок Закладу соціального страхування (ZUS) у Варшаві. Фото creativecommons.org



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Вчера поздно вечером враг атаковал многострадальный Харьков. Также в 7 часов утра были нанесені ракетные ударі по Одессе и предместью города Сумы

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.