​Польща може бути для України джерелом її енергетичної безпеки - керівник Кабінету Президента РП

Українська сторона розглядає Польщу як країну, яка може бути джерелом її енергетичної безпеки. Про це у понеділок заявив керівник Кабінету Президента РП Кшиштоф Щерський Польському пресовому агентству (PAP) після засідання Консультативного комітету президентів Польщі та України. Польща хоче, щоб Україна була більш відкритою для польських інвестицій, додав він.


У понеділок відбулось засідання Консультативного комітету польського та українського президентів. Через пандемію зустріч відбулася у форматі відеоконференції, повідомляє Польське радіо.

Кшиштоф Щерський, як уповноважений президента Анджея Дуди, очолює польську сторону Комітету; його українським колегою є Ігор Жовква - заступник голови Офісу президента Володимира Зеленського.

Міністр сказав PAP після зустрічі, що засідання показало, наскільки двосторонні теми важливі для обох країн.

Він повідомив, що однією із тем зустрічі був євроатлантичний шлях України. Він наголосив на «послідовній підтримці Польщею шляху України до членства як в Європейському Союзі, так і в НАТО».

«Польща зацікавлена в тому, щоб східний кордон Польщі не був зовнішнім кордоном Європейського Союзу та НАТО. У той же час ми наголошуємо, що ми готові співпрацювати з Україною у галузі необхідних внутрішніх реформ, які мають забезпечити таку інтеграцію», - підкреслив Щерський.

Ще однією темою порядку денного була безпека. «Україна є однією з тих країн, на які було здійснено напад, і частина її території є окупована. Питання відновлення територіальної цілісності України є надзвичайно важливим, як загальний принцип», - сказав міністр. Він зазначив, що ситуація на сході України погіршується, там тривають бої, а українські солдати досі гинуть.

«Українська сторона аргументувала свою готовність і рішучість пройти індивідуальний шлях до членства в Європейському Союзі, а потім у НАТО», - сказав Щерський.

Як зазначив він, багато коментарів під час зустрічі були присвячені економічним питанням, включно з енергетикою. «Ми разом рішуче налаштовані будувати енергетичну безпеку наших країн і нашого регіону. Українська сторона розглядає Польщу як країну, яка може бути джерелом її енергетичної безпеки, наприклад, коли мова йде про постачання газу», - підкреслив президентський міністр.

Як додав він, «це нова, дуже важлива роль, яку Польща хоче і може відігравати завдяки диверсифікації джерел та шляхів транспортування газу до нашої країни». «Польща може взяти на себе таку роль у найближчі роки», - сказав Щерський.

Темою зустрічі було також інвестиційне і торговельне співробітництво. Він наголосив, що Польща хоче, щоб Україна була більш відкритою для польських інвестицій. «Ми також дуже зацікавлені в процесі деолігархізації України, оскільки це відкриває український ринок. Будь-які зміни, які підвищують конкурентоспроможність на українському ринку та дозволяють здійснювати зовнішні інвестиції, це те, що нас цікавить», - підкреслив міністр президента.

Він повідомив, що найближчим часом має зібратися міжурядова польсько-українська економічна комісія, яка, наголосив він, не збиралася протягом багатьох років. «Усі теми щодо доступності українського ринку для інвестицій та торгівлі з Польщею повинні стати предметом - і це також очікування Консультативного комітету президентів Польщі та України - щодо рішень у межах міжурядової економічної комісії», - заявив Щерський.

Важливою темою зустрічі було також питання інфраструктурного сполучення. «Ми отримали запевнення від української сторони, що цього року будуть вкладені значні інвестиції з погляду якості перетину кордонів з українського боку, їх пропускної здатності та дорожнього сполучення між Польщею та Україною. Ці плани включають сотні кілометрів нових доріг», - заявив президентський міністр.

Під час зустрічі також обговорювали ситуацію поляків в Україні. «Ми очікуємо - українська сторона підтверджує, що це можливо - нової міжурядової угоди щодо польської освіти в Україні. Це питання вже було включено в декларацію президентів з осені минулого року, і тепер ця декларація повинна перетворитися на реальні переговори щодо контракту на міжурядовому рівні; угоди, яка регулюватиме статус освіти меншин у Польщі та Україні», - сказав Щерський.

Темою зустрічі також був історичний діалог. «Ми переконані, що, з одного боку, ми повинні спільно боротися з історичною дезінформацією третіх країн, але також у двосторонніх відносинах ми повинні припиняти будь-які рішення та дії, які можуть суперечити духу примирення між нашими народами», - наголосив міністр президента Кшиштоф Щерський.

Кшиштоф Щерський. Фото PAP



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Эта ночь тоже прошла для нас неспокойно. Враг продолжает беспокоить воздушное пространство Украины ракетно-«шахедными» атаками

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.