Прем'єр Польщі: Nord Stream 2 дає Путіну додаткові інструменти шантажу

Матеуш Моравєцький наголосив, що російсько-німецький газогін - це стратегічна помилка, що дає Ґазпрому і Путіну додаткові інструменти цінового шантажу. «Проект "Північний потік-2" є стратегічною помилкою, оскільки надання додаткових інструментів для цінового шантажу Ґазпрому та Владіміру Путіну означає збільшення можливості тиску на Європу; зростання цін на газ підтверджує наші побоювання», - заявив у вівторок прем'єр-міністр Матеуш Моравєцький.


Прем'єр-міністр підкреслив, що „він, очевидно, якнайгірше оцінює» німецько-російський проект. Він підкреслив, що газопровід збільшує геополітичний ризик у нашому регіоні. «Ось чому ми були дуже гучним противником цього проекту, і протягом тривалого часу наша стратегія здавалася найбільш правильною, і вона була правильною до самого кінця», - зазначив він.

Моравєцький зазначив, що польський уряд шкодує про те, що рішення американської адміністрації з цього приводу «було змінено на 180 градусів за один день». «Президент Анджей Дуда нещодавно висловив це дуже чітко і дуже слушно», - додав прем'єр-міністр.

У липні адміністрація президента США Джо Байдена та Міністерство закордонних справ Німеччини у спільній заяві оголосили про угоду про припинення суперечки щодо газопроводу «Північний потік-2». Ворожі дії Росії. У межах угоди США призупиняють санкції щодо NS2, а Німеччина інвестуватиме в українські проекти та вводитиме санкції у разі ворожих дій Росії.

«Ми відстоюємо польські інтереси, і збільшення можливостей шантажу від російської сторони не в інтересах Польщі. Я вважаю, що це також не в інтересах Німеччини, Чехії, Словаччини чи Угорщини, не кажучи вже про Україну, Литву, Латвію та Естонію, Швецію чи Данію. Але, на жаль, цей німецько-російський альянс, який був закріплений у формі вже завершеного проекту "Північний потік-2", був дуже жорстоким і жорстоко ставився до інтересів інших країн», - сказав прем'єр-міністр.

«Я вважаю це стратегічною помилкою, і тепер зростання цін на газ є доказом підтвердження наших побоювань, нашої тези. Адже надання додаткових інструментів цінового шантажу Ґазпрому, президенту Путіну збільшує можливість натиску та тиску на Європу. Помилка, яка, на жаль, може дуже сильно повернутися»,- ствердив він.

«З іншого боку, ми виграли одну справу в Брюсселі (...) за демонополізацію газопроводу, що проходить вздовж нашого західного кордону. Ґазпром і Німеччина додатково хотіли, щоб цей газ, який надходить у Центральну Європу через "Північний потік-2 ", був винесений з-під юрисдикції Європи. Ми поставили під сумнів це, представили всю ефективну юридичну аргументацію, і цей газопровід під назвою OPAL (...) буде винесений із можливості монополізації з боку Російської Федерації та Ґазпрому»,- зазначив Моравєцький.

Європейська комісія у відповідь на запит польської євродепутки від PiS Анни Фотиґи заявила у вівторок, що «Північний потік-2» вже отримав усі необхідні дозволи на будівництво від відповідних країн, і Європейська комісія не має повноважень зупинити цей проект. У той же час ЄК зазначила, що газопровід підпорядковуватиметься законодавству ЄС.

Єврокомісія висловила сподівання, що правила щодо сертифікації Nord Stream 2 будуть виконуватися, але при цьому не пригрозила санкціями проти Ґазпрому у разі порушення закону.

Джерело «Польське радіо»



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Вчера поздно вечером враг атаковал многострадальный Харьков. Также в 7 часов утра были нанесені ракетные ударі по Одессе и предместью города Сумы

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.