Пленарні засідання Верховної Ради 18 вересня 2012 року

vr12 03 2012У вівторок, 18 вересня, відбулися пленарні засідання одинадцятої сесії Верховної Ради шостого скликання. Голова Верховної Ради В.Литвин на початку ранкового засідання поінформував про підсумки роботи Верховної Ради на пленарних засіданнях 4-7 вересня. 


Головуючий оголосив про входження народного депутата В.Коротюка до складу депутатської фракції Партії регіонів.

З оголошеннями, заявами, повідомленнями, пропозиціями виступили уповноважені представники депутатських фракцій.

В.Литвин повідомив, що 14 вересня Кабінет Міністрів вніс до Верховної Ради проект закону про Державний бюджет України на 2013 рік. За його словами, "Комітет з питань бюджету ознайомився з цим бюджетом, я його уважно вивчив і ми прийняли узгоджене рішення не на пропозицію комітету, а виходячи із пропозицій Комітету, моєї особистої ініціативи, повернути цей бюджет до Кабінету Міністрів України для того, щоб Кабінет Міністрів привів його у відповідність із Бюджетною резолюцією, із Посланням Президента України, яке відповідно до Закону "Про програмні документи" має статус закону, а також подав всі необхідні документи, які повинні супроводжувати бюджет. І після того, коли Кабінет Міністрів доопрацює його, виконає всі формальності, які вимагає закон, у нас буде можливість приступити до його розгляду".

Головуючий повідомив, що учора на засіданні Погоджувальної ради обговорювалася пропозиція про внесення змін до календарного плану одинадцятої сесії, зокрема, про необхідність визначити дні, передбачені як сесійні. Пропонувалося проводити засідання у вівторок, решту відводити для роботи в комітетах.

В обговоренні пропозиції взяли участь представники депутатських фракцій. За внесення таких змін до календарного плану висловились представники фракцій більшості.

Представники опозиції не підтримали пропозицію. Вони зазначали, що "у Конституції є норма, яка передбачає, що Верховна Рада працює сесійно і сесія починається в перший вівторок вересня. Верховна Рада затвердила календарний план, згідно з яким вона 2 тижні працює в пленарному режимі і по одному тижню працює в комітетах та в округах. Іншого на будь-який період, в тому числі, передвиборчий, Конституція не передбачає".

Верховна Рада 264-ма голосами внесла зміни до календарного плану проведення одинадцятої сесії. Згідно із змінами, 18 вересня Верховна Рада працюватиме в пленарному режимі до завершення розгляду питань, визначених розкладом. У наступні дні з 19 по 21 - робота в комітетах і фракціях.

Змінами також передбачено, що пленарні засідання відбудуться 2 жовтня, а з 3 по 5 жовтня народні депутати працюватимуть в комітетах і фракціях.

16 жовтня - робота в пленарному режимі. І з 17 по 19 жовтня - робота в комітетах і фракціях.

Народні депутати розглянули два проекти постанов про скасування рішення Верховної Ради України від 06.09.12 року про прийняття проекту закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розмежування земель державної та комунальної власності (реєстр. №10043) у другому читанні та в цілому як закон. Один з них доповів народний депутат Сергій Сас. Він зазначив, що 6 вересня на ранковому пленарному засіданні Верховна Рада ухвалила проект постанови (реєстр. №10043) про скасування свого рішення про прийняття проекту закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розмежування земель державної та комунальної власності. Прийняття такого рішення, нагадав С.Сас, передбачає, що законопроект повинен бути повернутий на повторне друге читання. Процедура повторного другого читання передбачає десять днів для того, щоб народні депутати могли внести пропозицію.

"Проте, у порушення норм Регламенту, статті 116, 124, цілого ряду інших статей, статті 117, 47 головуючий на засіданні Верховної Ради Адам Мартинюк двічі ставив на голосування питання щодо прийняття даного законопроекту у другому читанні і в цілому. Винесення даного законопроекту на розгляд зроблено тільки для того, щоб розкрити шлях для того, щоби Голова Верховної Ради міг підписати даний закон", - зазначив народний депутат і звернув увагу на висновок Головного юридичного управління Апарату Верховної Ради, у якому йдеться про низку порушень статей Конституції, законів України у законопроекті, згідно з якими прийняття такого закону відкриває шлях "до створення корупційних схем врегулювання земельних відносин".

Голова Комітету з питань Регламенту, депутатської етики та забезпечення діяльності Верховної Ради України Володимир Макеєнко доповів рішення Комітету щодо недоцільності розгляду Верховною Радою поданих народними депутатами Ю.Кармазіним та С.Сасом проектів постанов з тих же підстав, що були предметом розгляду на ранковому пленарному засіданні Верховної Ради 6 вересня цього року і було прийнято відповідне рішення.

Обидва проекти постанов не набрали голосів за результатами голосування.

Народні депутати включили до порядку денного одинадцятої сесії низку проектів законів та постанов.

Верховна Рада розглянула питання ратифікації.

Проект закону про ратифікацію Кредитної угоди (Проект "Реабілітація гідроелектростанцій") між Україною та Європейським банком реконструкції та розвитку доповів перший заступник Міністра енергетики та вугільної промисловості Ігор Попович. Урядовець зазначив, що ратифікація цієї угоди надасть можливість отримати кошти від ЄБРР в розмірі 200 мільйонів євро для фінансування реконструкції 21 гідроагрегату, тобто на модернізацію гідромеханічного та електромеханічного обладнання на семи електростанціях: Київська ГАЕС та ГАЕС Канівська, Кременчуцька ГАЕС, Дніпродзержинська ГАЕС, Дніпро-1 та Дніпро-2. Загальна вартість проекту - 638 мільйонів євро, в тому числі за рахунок позики ЄБРР - 200 мільйонів євро, Європейського інвестиційного банку - 200 мільйонів євро, і співфінансування української сторони - 238 мільйонів євро.

Доповідач також поінформував про умови надання кредиту, згідно з якими термін кредиту - 12 років, пільговий період - від 3 до 5 років, ставка відсотків (євробор - плюс 1 відсоток), це приблизно 2,2 відсотка.

Угодою передбачається, що реалізації проекту завершиться 29 грудня 2017 року.

"Проект є самоокупним інвестиційним проектом. Повернення позикових коштів передбачено здійснити повністю за рахунок компанії "Укргідроенерго", яка виступає безпосередньо виконавцем проекту. Кошти для повернення та обслуговування позики в повному обсязі будуть передбачені НКРЕ", - зазначив І.Попович.

Голова Комітету у закордонних справах Олег Білорус доповів рішення Комітету рекомендувати Верховній Раді прийняти цей закон.

О.Білорус також зазначив, що ратифікація угоди та її реалізація створять сприятливі умови для модернізації обладнання електростанцій України, що матиме позитивні наслідки для національної економіки республіки.

Проект закону про ратифікацію Кредитної угоди (Проект "Реабілітація гідроелектростанцій") між Україною та Європейським банком реконструкції та розвитку був прийнятий в цілому.

Верховна Рада ратифікувала Фінансову угоду між Україною та Європейським інвестиційним банком (Проект "Будівництво повітряної лінії 750 кВ Запорізька АЕС - Каховська"); Конвенцію між Урядом України та Урядом Королівства Саудівська Аравія про уникнення подвійного оподаткування та запобігання податковим ухиленням стосовно податків на доходи та капітал і Протокол до неї; Угоду між Кабінетом Міністрів України та Урядом Російської Федерації про співробітництво в галузі карантину рослин; Угоду про співробітництво держав-учасниць Співдружності Незалежних Держав у боротьбі з крадіжками автотранспортних засобів і забезпеченні їхнього повернення.

Проект закону про внесення змін до Податкового кодексу України щодо укладення та виконання угод про розподіл продукції та рішення Комітету щодо нього доповів голова Комітету з питань фінансів, банківської діяльності, податкової та митної політики Віталій Хомутиннік. Він зазначив, що цим проектом пропонується вдосконалити окремі норми Податкового кодексу, якими визначено особливі умови оподаткування інвесторів при укладанні угод про розподіл продукції. Зокрема, пропонується встановити більш чіткий порядок оподаткування інвесторів в разі укладання багатосторонньої угоди, коли інвесторам пропонують декілька об'єднаних інвестиційних компаній. Запропоновано уточнити порядок реєстрації та адміністрування податків за багатосторонніми угодами, уточнити порядок визнання та механізми документального підтвердження витрат інвесторів при нарахуванні податку на прибуток та податку на додану вартість, вдосконалити порядок адміністрування і нарахування плати за користування надрами тощо.

В.Хомутиннік повідомив, що Комітет рекомендує Верховній Раді прийняти проект за основу.

Народні депутати 236-ма голосами підтримали рішення профільного комітету.

Верховна Рада ухвалила в першому читанні проекти законів про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо підприємств літакобудівної промисловості) і про внесення змін Земельного кодексу України щодо набуття права власності на землю.

Народні депутати розглянули низку проектів постанов про обрання та звільнення суддів і ухвалили відповідні рішення.

Парламентарії продовжили розгляд законопроектів у першому читанні.

Нову редакцію проекту закону про внесення змін до Закону "Про державне регулювання діяльності у сфері трансферу технологій" доповів Голова Державного агентства з питань науки, інновацій та інформатизації Володимир Семиноженко. Урядовець зазначив, що головна мета цього закону - зробити науку ефективною з точки зору всіх позитивних наслідків для розвитку економіки України.

"Навіть останні дані, які були оголошені на Всесвітньому економічному форумі в Давосі, говорять про наступне. Рівень наукових розробок України входить в тридцятку кращих в світі. А за трансфером технологій, хоча ми і піднялися на 15 позицій, але не дуже пристойне 109 місце. Тому на виправлення такої ситуації спрямований цей закон", - наголосив доповідач.

В.Семиноженко доповів про основні новації проекту.

Заступник голови Комітету з питань науки і освіти С.Давимука доповів рішення Комітету рекомендувати парламенту прийняти проект за основу.

Представник Комітету також поінформував про зауваження Комітету до проекту, які рекомендується врахувати під час підготовки законопроекту до другого читання.

За результатами голосування законопроект 251-м голосом був прийнятий за основу.

Верховна Рада прийняла у першому читанні проекти законів: про внесення змін до Закону "Про систему гарантування вкладів фізичних осіб" щодо вдосконалення діяльності Фонду та встановлення мінімальної суми граничного розміру відшкодування вкладів; про внесення змін до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів України щодо посилення відповідальності за посягання на честь, гідність та ділову репутацію людини; про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення оподаткування при відчуженні транспортних засобів; про внесення змін до Закону "Про Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини" щодо національного превентивного механізму; про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо охорони дитинства; про внесення змін до Закону "Про особливості забезпечення відкритості, прозорості та демократичності виборів народних депутатів 28 жовтня 2012 року" (щодо вдосконалення окремих положень).

За результатами голосування відхилено законопроект про внесення змін до Закону "Про особливості забезпечення відкритості, прозорості та демократичності виборів народних депутатів 28 жовтня 2012 року" щодо забезпечення функціонування системи відеоспостереження у режимі реального часу до закінчення виборчого процесу за реєстр. № 11091.

Наприкінці ранкового засідання народні депутати включили до порядку денного проект постанови про присудження щорічної Премії Верховної Ради України педагогічним працівникам загальноосвітніх, професійно-технічних, дошкільних та позашкільних навчальних закладів (реєстр. №11201).

Головуючий закрив ранкове засідання.

На початку вечірнього засідання народні депутати розглянули низку проектів законів і постанов, включених до порядку денного на ранковому засіданні.

Проект постанови про присудження щорічної Премії Верховної Ради України педагогічним працівникам загальноосвітніх, професійно-технічних, дошкільних та позашкільних навчальних закладів доповів заступник голови Комітету з питань науки і освіти Степан Давимука. Він повідомив про внесені зміни і доповнення до проекту. З їх урахуванням постанову 255-ма голосами було прийнято.

Верховна Рада прийняла за основу законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо виконання угод про розподіл продукції.

За основу та в цілому прийнято проект закону про внесення змін до Закону "Про банки і банківську діяльність" щодо державного земельного банку.

Проект закону про внесення зміни до статті 15 Закону "Про Представництво Президента України в Автономній Республіці Крим" (щодо управління майном) доповів Представник Президента України у Верховній Раді України Юрій Мірошниченко. Він зазначив, що метою законопроекту є врегулювання питання управління майном Представництва для належного контролю за використанням і збереженням об'єктів державної власності, що перебувають на його балансі, та здійснення належного матеріально-технічного забезпечення діяльності Представництва.

Законопроектом пропонується встановити, що управління майном та матеріально-технічне забезпечення діяльності Представництва здійснюються у порядку, визначеному законодавством, суб'єктом управління об'єктами державної власності - органом, що забезпечує діяльність Президента України.

Голова підкомітету Комітету з питань державного будівництва та місцевого самоврядування Василь Демчишен доповів рішення Комітету рекомендувати парламенту прийняти законопроект за основу та в цілому.

Законопроект 264-ма голосами був прийнятий за основу.

Верховна Рада ухвалила постанови: "Про відзначення 100-річчя з дня народження Віктора Івченка"; "Про відзначення 80-річчя з дня народження Михайла Ткача"; "Про відзначення 100-річчя з дня народження двічі Героя Соціалістичної Праці Марії Харитонівни Савченко".

В цілому був прийнятий законопроект про внесення змін до Закону "Про Державний бюджет України на 2012 рік" (щодо збільшення видатків на заробітну плату працівникам вугледобувних підприємств).

У першому читанні був прийнятий проект закону про внесення змін до деяких законів України з питань банкрутства.

Проект закону про внесення змін до Закону "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту" (щодо учасників бойових дій та інвалідів Великої Вітчизняної війни) доповів виконуючий обов'язки першого заступника Міністра соціальної політики Микола Шамбір. Він зазначив, що цим проектом пропонується посилити соціальний захист учасників бойових дій та інвалідів війни ІІ-ІІІ груп періоду Великої Вітчизняної війни 1941-1945 років, яким виповнилося 85 років, та створити належні умови для їх життєзабезпечення, а також поширити пільги, які передбачені для інвалідів війни І групи, на учасників бойових дій, інвалідів війни ІІ-ІІІ груп періоду Великої Вітчизняної війни 1941-1945 років, яким виповнилося 85 років.

Народні депутати під час обговорення підтримали законопроект. Деякі з них пропонували прийняти проект в цілому з набуттям його чинності не з 1 січня 2013 року, а з 1 жовтня 2012 року. Однак, ця пропозиція не була підтримана.

272-ма голосами законопроект був прийнятий за основу та в цілому.

Народні депутати розглянули і прийняли за основу законопроекти: про внесення змін до статі 4 Закону "Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг" щодо видів фінансових послуг і про внесення змін до Податкового кодексу України щодо підвищення конкурентоспроможності літаків вітчизняного виробництва.

Парламентарії повторно у першому читанні розглянули проект закону про виробництво та обіг органічної сільськогосподарської продукції та сировини.

За результатами голосування законопроект був прийнятий за основу та в цілому.

Підготовлений до другого читання проект закону про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо посилення відповідальності за фальшування марок акцизного збору доповів голова підкомітету Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Василь Грицак. Він повідомив, що під час підготовки до другого читання надійшло дві пропозиції, які після обговорення були відхилені.

Законопроект 242-ма голосами був прийнятий в цілому.

Верховна Рада прийняла у другому читанні та в цілому проекти законів: про внесення змін до Закону "Про Національній банк України" (щодо організації готівково-грошового обігу); про внесення змін до деяких законів України щодо участі Збройних Сил України в міжнародних операціях з підтримання миру і безпеки; про внесення змін до деяких законодавчих актів України з питань удосконалення діяльності прокуратури.

На повторне друге читання направлено проект Кодексу цивільного захисту України.

Народні депутати повторно розглянули низку прийнятих законів з пропозиціями Президента України.

З урахуванням пропозицій Президента України у новій редакції прийняті закони: "Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо посилення відповідальності за окремі правопорушення"; "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України з питань біженців та осіб, які потребують додаткового або тимчасового захисту"; "Про внесення змін до деяких законів України щодо впорядкування здійснення державного нагляду та контролю за додержанням законодавства про охорону праці"; "Про внесення змін до статей 9 і 25 Закону України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування"; "Про аквакультуру"; "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо повноважень центрального органу виконавчої влади, що забезпечує реалізацію державної політики у сфері міграції, та повноважень центрального органу виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері зовнішніх зносин України".

Парламентарії підтримали пропозиції Президента України про відхилення законів "Про внесення змін до Закону України "Про житлово-комунальні послуги" щодо вдосконалення системи управління житловим фондом та вирішення окремих питань у сфері надання житлово-комунальних послуг" і "Про внесення змін до Закону України "Про Кабінет Міністрів України" щодо патронатної служби".

Народні депутати розглянули проект закону про внесення змін до Податкового кодексу України щодо торгівлі лікарськими засобами у сільській місцевості. Законопроект доповів народний депутат Володимир Каплієнко. Він зазначив, що законопроектом пропонується врегулювати питання забезпечення лікарськими засобами громадян України, які проживають у сільській місцевості. Зокрема, доповнити Податковий кодекс України новим положенням, згідно з яким, "у випадку відсутності аптек або їх підрозділів у сільській місцевості звільняються від сплати збору за провадження торговельної діяльності та діяльності з надання платних послуг фельдшерські, фельдшерсько-акушерські пункти, сільські дільничні лікарні, амбулаторії, амбулаторії загальної практики - сімейної медицини".

Профільний Комітет з питань фінансів, банківської діяльності, податкової та митної політики рекомендує Верховній Раді за результатами розгляду відхилити цей законопроект.

Під час обговорення народні депутати зазначали, що проблема із забезпеченням лікарськими засобами громадян України, які проживають у сільській місцевості, дійсно існує. На думку деяких парламентаріїв, законопроект актуальний, адже його прийняття дозволить забезпечити ліками тих громадян, які змушені їхати за ними за десятки кілометрів до найближчого міста.

За результатами голосування 265-ма голосами законопроект був прийнятий за основу.

Наприкінці вечірнього засідання розглянули поправки до законопроекту про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо функціонування платіжних систем та розвитку безготівкових розрахунків) і 260-ма голосами прийняли його в цілому.

Голова Верховної Ради України В.Литвин закрив вечірнє засідання.

19-21 вересня народні депутати працюватимуть у комітетах та фракціях.

24-28 вересня - робота у виборчих округах.

Наступне пленарне засідання одинадцятої сесії відбудеться у вівторок, 2 жовтня, повідомляє Інформаційне управління ВР України.



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

За минувшие сутки рашисты ударили Искандером по железной дороге в Смиле - поражена гражданская инфраструктура и логистические сообщения

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.