Пленарне засідання Верховної Ради 22 березня 2013 року

plener22 03

 
У п'ятницю, 22 березня, завершився пленарний тиждень другої сесії Верховної Ради сьомого скликання. Голова Верховної Ради України Володимир Рибак на початку повідомив, що у пленарному засіданні беруть участь Прем'єр-міністр України Микола Азаров та члени Кабінету Міністрів.


Головуючий нагадав: у пленарні тижні щоп'ятниці проводиться година запитань до Уряду. Представники депутатських фракцій "Батьківщина", "УДАР", "Свобода", КПУ та Партії регіонів заздалегідь письмово повідомили Кабінет Міністрів про свої запитання до членів уряду.

В.Рибак повідомив, що керівники фракцій не визначились щодо теми години запитань до Уряду. За його словами, більшість запитань належить до компетенції Міністерства соціальної політики, Міністерства охорони здоров'я та Міністерства фінансів.

Відповідали на запитання депутатських фракцій та народних депутатів Міністр соціальної політики Наталія Королевська, Міністр охорони здоров'я Раїса Богатирьова і Перший заступник Міністра фінансів Анатолій Мярковський.

Міністр соціальної політики Наталія Королевська спочатку поінформувала про пріоритетні напрямки діяльності очолюваного нею Міністерства, зокрема, про розвиток ефективної зайнятості та створення високотехнологічних робочих місць, підвищення доходів громадян та легалізація заробітних плат; досягнення справедливості в системі пенсійного забезпечення; посилення захисту найуразливіших категорій громадян: дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, багатодітних родин, ветеранів війни, дітей війни, інвалідів, людей, постраждалих від Чорнобильської катастрофи; активна взаємодія з громадськістю; стратегічне планування соціального розвитку України на 2013-2023 роки.

Н.Королевська окремо наголосила на підвищенні ефективності надання соціальної допомоги. "Сьогодні видатки на соціальну сферу в бюджеті усіх рівнів та фондів складають близько 370 мільярдів гривень, або майже 25 відсотків ВВП. Але частина ресурсу витрачається дуже неефективно. І замість соціальних послуг ми вже багато років, на жаль, фінансуємо соціальні заклади", - зазначила доповідачка.

Міністр відповіла на запитання від партії "УДАР" та Комуністичної партії України щодо виплати заробітних плат в країні. Вона зазначила, що Мінсоцполітики веде моніторинг за трьома напрямами щодо стану виплати заробітних плат: на останніх даних офіційної статистики, на основі звернень громадян, на основі даних від профспілок.

"Щодо оплати праці в бюджетній сфері. За оперативними даними станом на сьогодні така заборгованість в країні відсутня. Але загалом по країні дійсно є борг заробітної плати. І більшість цього боргу вже протягом багатьох років - це підприємства неактивні економічно та підприємства недержавної форми власності. Такі підприємства загалом складають борг більше 300 мільйонів гривень та 413 мільйонів гривень - це борги на підприємствах-банкрутах.

Безумовно, ми не будемо миритися з існуванням боргів по заробітних платах. Люди повинні вчасно отримувати заробітну плату. Щодо всіх економічно активних підприємств ми звернулися до Генеральної прокуратури з вимогою терміново розібратися з усіх випадків та виплатити людям заробітні плати", - повідомила Н.Королевська.

Міністр відповіла на запитання, яке стосувалося критичної ситуації з розмитненням гуманітарних вантажів на кордоні. "Це дійсно сьогодні дуже резонансне питання у суспільстві. Протягом багатьох років гуманітарні вантажі використовувались як один з коридорів надходження контрабанди до країни. І дійсно з початку січня-місяця ця процедура була зупинена. Сьогодні ми отримали 450 звернень від різних організацій щодо визначення вантажів гуманітарними. 250 звернень розглянуто міністерствами згідно Закону "Про гуманітарну допомогу". І всі вантажі, які містять продукти харчування та ліки, вантажі, які призначені для державних установ, лікарень, дитячих будинків, установ соціального обслуговування, 254 таких вантажів отримали дозволи і будуть доставлені до отримувачів… Сьогодні діє програма "Контрабанда - стоп!" і всі вантажі підлягають ретельному догляду. І дійсно ми повинні були застосувати шокові заходи для того, щоб зупинити цей потік", - зазначила вона.

Н.Королевська також відповіла на запитання стосовно пенсійної системи. "Для подальшого вдосконалення пенсійного забезпечення у Міністерстві створено робочу групу з основним завданням - осучаснення пенсій. Тому що не можна так, коли жінка, яка 40 років має стажу сьогодні, але вийшла на пенсію в 2007 році, отримує пенсію на 500 гривень менше ніж жінка-вчителька, яка виходить на пенсію в 2012 році" - повідомила урядовець і звернулася до народних депутатів з проханням об'єднувати зусилля для вдосконалення пенсійного забезпечення.

Міністр охорони здоров'я Раїса Богатирьова перед тим, як відповісти на запитання парламентаріїв, розповіла про заходи, які вживаються урядом для поліпшення якості та доступності медичної допомоги.

"Про важкий стан справ в медицині і необхідність її глибокої модернізації, технічного переоснащення, кадрового забезпечення дискутували, фактично, з перших років незалежності нашої держави, але руки дійшли до фактичних, практичних змін лише у 2010 році. Президент Віктор Янукович у ініційованій ним програмі реформ визначив медичну реформу в якості однієї з пріоритетних.

Хочу одразу наголосити: саме реформа медичної галузі - це перший і необхідний етап нової довгострокової політики розвитку національної системи охорони здоров'я", - зазначила Міністр.

Р.Богатирьова поінформувала про три етапи проведення медичної реформи. "Реформи в Україні почали здійснюватися в чотирьох пілотних регіонах: Вінницька, Дніпропетровська, Донецька область та місто Київ. Набутий досвід роботи, в тому числі і деякі негативні моменти дозволить далі впроваджувати зміни більш системно, у відповідності з потребами та специфікою кожної області і кожної соціальної групи", - наголосила вона.

Р.Богатирьова також зазначила, що Міністерство охорони здоров'я і уряд приділяє велику увагу питанню гідної оплати праці медичних працівників та підвищення їхнього соціального статусу як одному із основних засобів покращення ситуації з кадрами у вітчизняній медицині. За її словами, у 2012 році заробітна плата медичних працівників пілотних регіонів, зокрема фахівців в центрі первинної медико-санітарної допомоги збільшилась на 50 відсотків.

Перший заступник Міністра фінансів Анатолій Мярковський на початку виступу доповів про взаємовідносин державного та місцевих бюджетів. "Зміцнення фінансової основи місцевого самоврядування є одним із основних завдань уряду. Важливим питанням державної бюджетної політики є побудова ефективної системи міжбюджетних відносин і міжбюджетне регулювання для забезпечення соціально-економічного розвитку регіонів і держави в цілому", - зазначив урядовець.

А.Мярковський також поінформував про структурні зміни при використанні бюджетних коштів, які відбуваються на місцевому рівні, відповів на запитання, які стосувалися боргової політики держави тощо.

Перший заступник Міністра фінансів відповів на запитання, яке стосувалося того, за рахунок чого уряд збирається забезпечити у цьому році ріст ВВП на 3,4%, оскільки ВВП - це основа зростання соціальних стандартів.

"З метою активізації економічного зростання уряд приділяє увагу як підтримці базових галузей економіки, що роблять найбільший внесок ВВП: металургія, агропромисловий комплекс, машинобудування, так і розвитку пріоритетних високотехнологічних секторів, що здатні виробляти продукцію з високою доданою вартістю. Урядом підтримуються ті податкові новації, які є в бюджеті і Податковому кодексі. Ми системно працюємо на зменшення і оптимізацію системи оподаткування", - зазначив А.Мярковський.

На запитання парламентаріїв також відповідали Прем'єр-міністр Микола Азаров, Віце-прем'єр-міністр Костянтин Грищенко, Міністр освіти і науки Дмитро Табачник, Міністр доходів і зборів Олександр Клименко.

Прем'єр-міністр Микола Азаров, відповідаючи на запитання, повідомив, що уряд розробив програму активізації економіки країни і затвердив на своєму засіданні. Ця програма повинна забезпечити зростання економіки України.

Народні депутати зауважували, що вони хотіли почути під час години запитань до Уряду від міністрів конкретні відповіді на ті запитання, які їх цікавлять, а не "звіти про виконану роботу".

На цьому година запитань до Уряду завершилася.

Головуючий на вимогу фракцій "Батьківщина" і "УДАР" оголосив перерву у пленарному засіданні.

Після перерви парламентарії 239-ма голосами достроково припинили повноваження народного депутата Павла Лебедєва згідно з особисто поданою ним заявою.

Керівник фракції "Батьківщина" Арсеній Яценюк пояснив причини, з яких фракції брали перерву. Він повідомив, що під час наради керівників фракцій обговорювалося питання виконання Україною Плану дій Україна-ЄС. За його словами, керівники опозиційних фракцій висловили занепокоєння з приводу того, що вперше за 20 років української історії не сформований Постійний комітет співробітництва Україна-Європейський Союз. Саме через це європейські партнери скасували запланований на наступний тиждень візит.

А.Яценюк також звернув увагу на порядок денний сесії. "Опозиція чітко заявила, що вона буде підтримувати всі закони, які стосуються набуття повноправного членства України в ЄС. Ми будемо підтримувати всі закони, які зроблять можливою підписання Угоди про зону вільної торгівлі та про політичну асоціацію між Україною та ЄС.

Саме тому ми сьогодні підтримаємо закон про ратифікацію Угоди між Україною і ЄС про безвізовий режим", - заявив народний депутат.

"Ми вимагаємо провести засідання двох комітетів - з питань європейської інтеграції та у закордонних справах для того, щоб з'ясувати конкретний перелік законів, які уряд внесе по європейській інтеграції. Ми за них проголосуємо", - наголосив А.Яценюк.

В.Рибак зачитав депутатські запити.

Парламентарії звернулися з пропозицією продовжити оголошувати запити далі, адже він зачитав не всі.

Головуючий запропонував розглянути кілька законопроектів і повернутися до виголошення депутатських запитів.

Народні депутати приступили до розгляду законопроектів.

Проект закону про внесення змін до Закону "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" (щодо заборони на порушення справ про банкрутство гірничих підприємств) доповів народний депутат Віктор Турманов. Він запропонував продовжити дію мораторію на банкрутство вугільних підприємств на подальший період - до 1 січня 2015 року у зв'язку з тим, що термін, визначений Законом "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" був встановлений до 1 січня 2013 року.

Доповідач аргументував прийняття законопроекту потребою вжиття відповідних кардинальних заходів з метою недопущення повальної ліквідації підприємств вугільної галузі державної форми власності, які ще мають значні виробничі запаси вугілля, але неспроможні самостійно забезпечувати розширене відтворення виробництва і економічну збалансованість.

Верховна Рада 269-ма голосами ухвалила проект закону за основу та в цілому.

Проект закону про ратифікацію Угоди між Україною та Європейським Союзом про внесення змін до Угоди між Україною та Європейським Співтовариством про спрощення оформлення віз доповів Міністр закордонних справ Леонід Кожара. Урядовець зазначив, що положеннями Угоди розширюються категорії громадян України, які мають право на спрощене оформлення безкоштовних та багаторазових віз; удосконалюється порядок оформлення віз для представників засобів масової інформації; визначаються чіткі терміни дії багаторазових віз; встановлюється можливість термінового оформлення віз (протягом 3 діб) особам, які проживають на значній відстані від місця подання візового клопотання (за умови сплати термінового консульського збору); запроваджується безвізовий режим поїздок для громадян України, які користуються біометричними службовими паспортами.

Л.Кожара наголосив, що імплементація Угоди сприятиме подальшій лібералізації візового режиму з Європейським Союзом, розвитку контактів між громадянами України та держав-членів ЄС, створенню підґрунтя для майбутнього запровадження стороною ЄС повноцінного безвізового режиму для громадян України.

Верховна Рада 275-ма голосами ратифікувала Угоду.

В.Рибак продовжив зачитувати депутатські запити.

Наприкінці пленарного засідання народні депутати виступили з повідомленнями, заявами, пропозиціями.

Головуючий закрив засідання.

25-29 березня народні депутати працюватимуть з виборцями.

Наступне пленарне засідання другої сесії відбудеться у вівторок, 2 квітня 2013 року, повідомляє прес-служба Інформаційного управління ВР України.



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Этой ночью рашисты провели 10-часовую «шахедную» атаку по Украине - всего 13 «шахедов» было выпущено противником, все 13 БпЛА сбиты силами ПВО

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.