Пленарне засідання Верховної Ради України 22 травня 2013 року

plenar zasidan

 
У середу, 22 травня, Верховна Рада України продовжила роботу в пленарному режимі. Голова Верховної Ради України Володимир Рибак на початку ранкового засідання поінформував про результати роботи Верховної Ради на пленарних засіданнях 21 травня.


Народні депутати виступили з оголошеннями, заявами, повідомленнями.

Парламентарії усунули неузгодженості в тексті прийнятого 18 квітня поточного року Закону "Про внесення змін до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів України (стосовно виконання Плану дій щодо лібералізації Європейським Союзом візового режиму для України)".

Проект закону про внесення змін до Бюджетного кодексу щодо зарахування екологічного податку доповіла народний депутат Ірина Сех. Вона зазначила, що метою проекту є забезпечити можливість виконання органами місцевого самоврядування та місцевими органами виконавчої влади повноважень, визначених Законом "Про охорону навколишнього природного середовища", не зменшуючи порівняно з 2011-2012 роками відсотку відрахувань екологічного податку до місцевих бюджетів. За її словами, "так звана бюджетна реформа, запроваджена з початку 2011 року, значною мірою послабила фінансову базу місцевих бюджетів, відібравши у місцевих громад можливість належним чином вирішувати, зокрема, екологічні питання".

І.Сех повідомила, що проектом пропонується з 1 січня 2014 року повернутися до розподілу коштів екологічного податку, який був передбачений Бюджетним кодексом під час його прийняття, а саме 50 відсотків коштів податку пропонується зарахувати до спеціального фонду сільських (селищних), міських бюджетів, 20 відсотків до спеціального фонду обласних бюджетів та бюджету Автономної Республіки Крим, 30 відсотків до спеціального фонду Державного бюджету.

Доповідачка аргументувала необхідність прийняття законопроекту тим, що "запропонований урядом порядок, фактично, узаконює механізм незаконного перетоку коштів від одних підприємств, які чесно сплачують екологічний податок і мають отримувати назад частину коштів на екологічну модернізацію, до інших, визначених чиновники".

Голова Комітету з питань бюджету Євгеній Гєллєр доповів рішення Комітету рекомендувати Верховній Раді прийняти законопроект за основу.

Під час обговорення виступаючі зазначали, що "в державі продовжується тенденція комплексного руйнування системи захисту довкілля". За їхніми словами, "на місцях ліквідовуються територіальні підрозділи Міністерства охорони навколишнього середовища, їхні функції передаються відповідним відділам обласних державних адміністрацій".

Народні депутати також відзначали, що "держава покладає на органи місцевого самоврядування та їхні виконавчі органи повноваження згідно з Законом "Про захист навколишнього середовища", забуваючи забезпечити їх коштами".

Промовці також вказували на відсутність звіту про ефективність використання спеціального фонду коштів на екологічне поліпшення середовища в Україні, пропонували всі 100 відсотків екологічного податку залишати на місцях.

Законопроект не набрав необхідної кількості голосів для прийняття ("за" - 177).

Народні депутати розглянули ще кілька законопроектів у першому читанні.

Проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо охорони тваринного та рослинного світу доповіла народний депутат Лідія Котеляк. Доповідачка зазначила, що метою прийняття законопроекту є посилення охорони видів тварин і рослин, занесених до Червоної книги України, покращення охорони територій об'єктів природного заповідного фонду, посилення боротьби з браконьєрством тощо.

Доповідачка, зокрема, запропонувала внести зміни до Закону "Про Червону книгу України", заборонивши пряме знищення об'єктів Червоної книги України. Іншими змінами проектом запропоновано дозволити Кабінету Міністрів затверджувати розмір компенсації за незаконне добування, знищення або пошкодження видів тварин, які не занесені до Червоної книги України чи до переліку мисливських тварин.

Л.Котеляк запропонувала внести до Кодексу України про адміністративні правопорушення зміни, якими надати додаткові повноваження складання протоколів за різні види порушень природоохоронного законодавства громадським інспекторам з охорони довкілля. Серед таких адміністративних правопорушень: виготовлення та збут заборонених знарядь добування об'єктів тваринного або рослинного світу, порушення порядку придбання чи збуту об'єктів тваринного або рослинного світу, правил утримання диких тварин у неволі або у напіввільних умовах, порушення вимог щодо охорони видів тварин і рослин, занесених до Червоної Книги України, порушення правил охорони та використання територій та об'єктів природно-заповідного фонду, порушення правил використання тваринного світу тощо.

Секретар Комітету з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи Євген Балицький поінформував про рішення Комітету рекомендувати парламенту прийняти цей законопроект за основу.

За результатами голосування ("за" - 160) законопроект був відхилений.

Проект закону про внесення змін до Закону "Про адміністративні послуги" (щодо усунення можливостей корупції при наданні адміністративних послуг) доповіла народний депутат Оксана Продан. Вона зазначила, що прийняття Закону "Про адміністративні послуги" в 2012 році не забезпечило зменшення корупційних проявів в обслуговуванні фізичних та юридичних осіб органами державної влади та місцевого самоврядування.

За словами доповідачки, необхідність постійного оформлення додаткових документів (копій, витягів, довідок та інших) для отримання визначених законом актів громадянського стану, для реалізації прав і свобод громадян та для здійснення законної підприємницької діяльності, значно здорожчує вартість таких послуг держави для її громадян, ставить у залежність від чиновників, а також стимулює корупцію в усіх сферах життєдіяльності.

О.Продан зазначила, що проект спрямований на обмеження контакту суб'єктів звернення (фізичних та юридичних осіб) з органами державної влади та зниження, таким чином, рівня корупції при отриманні адміністративних послуг.

"Відміна обов'язку подання суб'єктами звернення довідок, копій та витягів від одних органів влади до інших органів влади, які надають адміністративні послуги, сприятиме зниженню зловживань з боку чиновників. Скорочення документів, які подаються для отримання послуги, підвищить якість адміністративних послуг, знизить їх вартість для суб'єктів звернення", - наголосила народний депутат.

Голова підкомітету Комітету з питань державного будівництва та місцевого самоврядування Олег Буховець повідомив рішення Комітету рекомендувати парламенту направити проект на доопрацювання. Він також повідомив, що члени Комітету, підтримали ідею спрощення умови надання адміністративних послуг, але погодилися з необхідністю суттєвого вдосконалення законопроекту.

Законопроект, не набравши голосів для прийняття ("за" - 167), був направлений на доопрацювання ("за" - 268).

Проект закону про внесення змін до Закону "Про молоко та молочні продукти" та інших законодавчих актів щодо посилення заходів боротьби з фальсифікацією молочних продуктів доповів народний депутат Андрій Деркач. Він зазначив, що метою проекту є створення правових умов для прозорої та ефективної діяльності виробників молочної продукції різних видів, унеможливлення підміни понять та фальсифікації молочної продукції, а також для однозначного та повного інформування споживачів про придбану ними продукцію.

"Введення нового терміну "молоковмісні продукти", а також маркування таких продуктів дає право споживачеві чітко знати, які продукти вироблені з молочної сировини, а які з використанням сировини немолочного походження і містять харчові добавки або рослинні замінники (молочні жири, молочний білок, лактозу, пальмова олія тощо).

Сьогодні ж виробники продуктів, які тільки частково містять натуральні складові, через використання оманливої термінології "молочний продукт", "молочний напій", "сирний продукт" та інші створюють у споживача хибну уяву про натуральну сутність продукту і споживач приймає їх як повноцінні натуральні продукти. До того ж, використання замінників молочної сировини переробними підприємствами, ввезення пальмової олії з-за кордону призводить до скорочення обсягів виробництва молока сільськогосподарськими товаровиробниками", - пояснив А.Деркач.

Народний депутат для запобігання виникненню подібних фактів запропонував ввести додаткові вимоги для пакування та маркування молочної сировини, молочних продуктів та молоковмісних продуктів, які дозволяли б кінцевому споживачу безперешкодно отримувати інформацію про товар. "Щоб не допустити введення в оману споживачів та захистити їх інтереси пропонується створити умови для однозначного розмежування продукції на торговельних полицях, для чого законодавчо зобов'язати підприємства торгівлі розміщувати молочні продукти окремо від молоковмісних продуктів", - зазначив доповідач.

А.Деркач також запропонував встановити сувору відповідальність за порушення норм, що запроваджуються, і конкретизувати правові підстави із застосування механізму державного регулювання закупівельних цін на молоко, так звана фіксована мінімальна ціна на молоко, яка може вводитись Кабінетом Міністрів.

Народний депутат звернувся до народних депутатів з проханням підтримати законопроект.

Комітет з питань аграрної політики та земельних відносин, доповів голова підкомітету О.Царьов, рекомендує Верховній Раді прийняти цей проект за основу.

Народні депутати 267-ма голосами підтримали законопроект у першому читанні.

Фракції Партії регіонів і КПУ вимагали оголосити перерву або надати можливість для заяви.

Представник фракції Партії регіонів Ганна Герман повідомила, що "сьогодні у столиці України сталася подія, яка підтвердила стривоженість світу про те, що в нашій державі, в Україні з'явилися дуже небезпечні політичні процеси. Сьогодні група екстремістів від партії "Свобода" виламала двері у Київській міській адміністрації і силоміць увірвалася в зал".

Г.Герман, порівнявши сьогоднішні події в Київраді з подіями 1933 року у Берліні, запитала: "Чи після того хтось скаже, що в Україні немає проявів нацизму?"

Народний депутат наголосила: "сьогодні ми повинні поставити питання руба перед Генеральною прокуратурою, перед Службою безпеки України, перед Міністерством внутрішніх справ, щоб, нарешті, в нашій країні навели порядок, щоб притягнули до відповідальності політичних екстремістів, які вже дозволяють собі такі дії".

Г.Герман закликала Генерального прокурора, Голову Служби безпеки, Міністра внутрішніх справ завтра прийти до парламенту і доповісти, що зроблено з приводу того, щоб привести до свідомості політичних екстремістів в Україні.

Керівник фракції "Свобода" О.Тягнибок повідомив, що "сьогодні в Київській міській раді, коли почалася сесія, не пускали народних депутатів на ці збори. І тому народні депутати не двері ламали, а акуратно зняли з завіс, зайшли і поставили на місце".

Головуючий закрив пленарне засідання.

Наступне пленарне засідання другої сесії відбудеться у четвер, 23 травня, повідомляє Інформаційне управління ВР України.



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

В ночь на сегодняшний день противник нанес авиационный удар по Украине с применением 3 крылатых ракет и одной противорадиолокационной ракеты

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.