Влада намагається вивести генпрокуратуру з-під контролю парламенту

yats prokuratura

 
Фракція «Батьківщина» звернулася до спікера парламенту з вимогою направити листа до Венеціанської комісії для отримання висновків щодо проекту закону про прокуратуру №0886, аби вже у вересні ухвалити цей закон в цілому, - підкреслив голова Політради ВО «Батьківщина», голова фракції «Батьківщина» Арсеній Яценюк на Погоджувальній раді в парламенті в понеділок, 1 липня, повідомляє прес-служба ВО «Батьківщина».


Арсеній Яценюк зазначив, що реформування прокуратури – це одна з ключових умов, «необхідних для того, щоб результативно пройшов саміт Україна-ЄС у Вільнюсі».

Він повідомив, що голова комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності, депутат фракції «Батьківщина» Андрій Кожем’якін відправив до Венеціанської комісії проект закону про прокуратуру № 0886, «який уже був прийнятий у першому читанні і відповідає всім європейським стандартам».

«Даний законопроект, у випадку його ухвалення в другому читанні, робить із органів прокуратури дійсно незалежний орган, а не бізнес-установу», - підкреслив голова фракції «Батьківщина».

Арсеній Яценюк висловив здивування щодо планів влади внести зміни до Конституції, згідно з якими в органів прокуратури залишаться функції загального нагляду, «що прямо суперечить європейським стандартам»: «Більш того, адміністрація президента пропонуватиме збільшити термін повноважень для органів прокуратури і персонально для генерального прокурора на два роки незрозуміло з яких підстав».

Крім того, за його словами, у владному проекті змін до Конституції передбачається «взагалі скасування права Верховної Ради висловлювати недовіру генеральному прокурору»: «Це означає, що генеральна прокуратура взагалі вийде з-під контролю законодавчої гілки влади».

За словами голови Політради «Батьківщини», у відповіді директора, секретаря Венеціанської комісії йдеться, «що він готовий розглянути законопроект, який вже прийнятий парламентом в першому читанні».

Для того, щоб Венеціанська комісія «негайно розглянула цей законопроект», зазначив Арсеній Яценюк, фракція «Батьківщина» звертається до спікера із тим, аби він «підписав листа на Венеціанську комісію для отримання висновків із приводу закону про прокуратуру»: «Тоді ми вже у вересні не просто будемо отримувати висновок, а приймемо цей законопроект в цілому».

Ще одним критерієм в євроінтеграції, нагадав він, є питання виборчого законодавства. До порядку денного Ради запропоновано внести питання змін до персонального складу ЦВК, «при цьому залишаються невирішені питання внесення змін до виборчого законодавства та діяльності ЦВК»,- зазначив Арсеній Яценюк.

«Ми неодноразово наголошували, що в парламенті негайно треба створити ТСК з питань реформування виборчого законодавства та діяльності і утворення Центральної виборчої комісії. Ми сьогодні розіслали відповідні листи всім керівникам фракцій для того, щоб дана ТСК почала працювати», - підкреслив він.

Він наголосив, що в рамках діяльності ТСК з питань реформування виборчого законодавства та створення і діяльності ЦВК, опозиція пропонує вирішити всі питання виборчого законодавства, «так само консенсусом, як ми вирішували питання закону про вибори народних депутатів України в минулому скликанні». Зокрема, це питання щодо внесення змін і доповнень до закону про вибори народних депутатів України, нової редакції закону про ЦВК і щодо проведення виборів в п’яти «проблемних» округах.

«Зрозуміло, що вибори у п’яти округах в серпні, як того дуже хотіла влада, не відбудуться. Це означає, що українські виборці отримають право прийти на вибори тоді, коли вони будуть в Україні, коли за цими виборами будуть спостерігати іноземні і українські спостерігачі, тоді, коли в Україні будуть проходити всі дострокові вибори. Але при цьому ми хотіли б, щоб цей законопроект нарешті був прийнятий», - зазначив він.

Арсеній Яценюк запропонував визначити дату для голосування «як виборів у п’яти округах, так і виборів мера міста Києва і Київради»: «Це залишається нашим зобов’язанням не просто перед європейцями - це наше зобов’язання перед народом України.

Він також звернувся до Володимира Рибака внести до порядку денного проект закону №0947, який дасть можливість розширити доступ до публічної інформації.



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Эта ночь тоже прошла для нас неспокойно. Враг продолжает беспокоить воздушное пространство Украины ракетно-«шахедными» атаками

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.