Позачергове пленарне засідання Верховної Ради України 20 жовтня 2014 року

plenar zasidan

 
У понеділок, 20 жовтня, відбулося позачергове пленарне засідання верховної Ради України сьомого скликання. Голова Верховної Ради України Олександр Турчинов, відкривши ранкове засідання, зазначив, що сьогодні необхідно розглянути низку важливих питань.


«Це ті питання, які ми не змогли розглянути минулого разу у зв'язку з провокаціями, які відбулися навколо Верховної Ради. Це питання, які стосуються забезпечення права голосування наших військовослужбовців, які приймають участь в антитерористичній операції і знаходяться за межами постійного дислокації їх військових частин. Це наш обов'язок забезпечити їх право голосу. Це питання, пов'язані із змінами до бюджету, які стосуються забезпечення прав інвалідів, учасників антитерористичної операції та інших соціальних верств населення. Це питання забезпечення ліками лікарень, вакцинами проти ВІЛ/СНІДу та туберкульозу. Це питання, пов'язані з забезпеченням прав переміщених осіб, людей, які змушені покинути свої домівки. Є питання, яке ми включили після звернення комбатів, що керують батальйонами у зоні антитерористичної операції, щодо заборони трансляції по телебаченню серіалів, у яких прославляються загарбники України, прославляються війська, які ведуть проти нас війну, що дратує і дезорієнтує людей. Це також обов'язок наш прийняти таке рішення», - повідомив головуючий.

О.Турчинов водночас зазначив, що парламент не здатний розглядати ці питання і приймати рішення, оскільки у сесійній залі знаходиться менше ніж 226 народних депутатів. Він звернувся до керівників депутатських груп і фракцій з проханням негайно забезпечити явку народних депутатів і оголосив перерву на 30 хвилин.

Після перерви головуючий надав слово представникам депутатських фракцій і груп для інформації про готовність розглядати питання, визначені порядком денним.

Представники фракцій і позапартійних повідомили про готовність працювати. Вони також пропонували включити до порядку денного деякі законопроекти, на яких вони наполягали.

Головуючий повідомив, що за його даними для участі в пленарному засіданні зареєструвалося 225 народних депутатів, що є недостатнім для роботи і оголосив ще одну перерву, наголосивши, що у випадку відсутності народних депутатів в кількості, необхідній для прийняття законів, він закриє засідання.

Після закінчення перерви О.Турчинов повідомив, що в роботі парламенту бере участь Прем'єр-міністр Арсеній Яценюк.

Головуючий провів реєстрацію. Для участі у пленарному засіданні зареєструвалося 240 народних депутатів.

Він надав слово Прем'єр-міністрові А.Яценюку, який від імені уряду звернувся до народних депутатів з проханням проголосувати сьогодні низку дуже важливих законів, необхідних країні. Першим він назвав законопроект про внутрішньо переміщених осіб, зазначивши, що цей проект передбачає правові підстави визначення внутрішньої тимчасово переміщеної особи, дає правові гарантії цій людині на новому місці проживання, визначає порядок працевлаштування, виплати соціальних зобов'язань держави і надання відповідної допомоги тимчасово переміщеним особам тощо.

Прем'єр-міністр попросив парламентаріїв також проголосувати за законопроект стосовно забезпечення медичними препаратами і лікарськими засобами.

Народні депутати після виступу глави уряду підтримали пропозицію головуючого про розгляд законопроектів за скороченою процедурою.

О.Турчинов надав слово Прем'єр-міністрові А.Яценюку, який доповів законопроект про внесення змін до Закону «Про лікарські засоби» щодо обігу та державного контролю якості лікарських засобів, ввезених на митну територію України (реєстр. №4459а). Він зазначив, що цей проект передбачає можливість повністю привести у відповідність до вимог Європейського Союзу українське законодавство про лікарські засоби. За його словами, зараз існує процедура перереєстрації, яка не має нічого спільного з реальною якістю лікарських засобів, «це тільки корупція». «Ми ліквідовуємо цю процедуру, робимо її відповідною до європейських стандартів. І це дасть можливість прийняти цей закон, використати 509 тисяч вакцин БЦЖ, які вже закуплені урядом і очікують на поставку проти туберкульозу до українських лікарень», - зазначив доповідач.

Голова Комітету з питань охорони здоров'я Тетяна Бахтєєва у співдоповіді сказала, що цей законопроект не буде працювати і не дасть можливість Мінохорони здоров'я провести вакцинацію. Вона також сказала, що не буде голосувати за законопроект, хоча й розуміє важливість проведення вакцинації.

Представник МОЗу зазначив, що норма, яку пропонується сьогодні прийняти, вона стосується того, що лікарські засоби пройшли контроль якості і були вироблені під час дії реєстраційного посвідчення. Крім того, було проведено контроль якості на території України. Він попросив підтримати законопроект, який вже зареєстрованим лікарським засобам, які були закуплені за кошти державного бюджету, місцевих бюджетів, надати можливість їх використовувати до завершення терміну придатності, визначеного виробником. Прийняття цього проекту зніме блок для 700 тисяч доз необхідної вакцини БЗЖ. «Це наша біобезпека держави, це є зниження захворюваності новонароджених і дітей перших трьох років життя від генералізованих захворювань туберкульозу», - зазначив представник МОЗу.

За результатами голосування («за» - 215) законопроект не набрав голосів.

Прем'єр-міністр А.Яценюк ще раз звернувся до парламентаріїв з проханням проголосувати за законопроект, який дає можливість вакцинувати вакциною БЦЖ проти туберкульозу 509 тисяч людей і дасть можливість «повністю зробити європейську систему і пустити європейські ліки на український ринок, без хабарів і по дешевшій ціні».

230 голосами народні депутати підтримали законопроект в цілому.

Парламентарії 244 голосами підтримали й наступний законопроект, пов'язаний з вдосконаленням чинного законодавства у сфері охорони здоров'я - про затвердження Загальнодержавної цільової соціальної програми протидії ВІЛ-інфекції /СНІДу на 2014-2018 роки (реєстр. №4384а).

Верховна Рада ухвалила за основу та в цілому проект закону про внесення змін до додатка № 3 до Закону «Про Державний бюджет України на 2014 рік» (щодо соціального захисту інвалідів, ветеранів та учасників антитерористичної операції) за реєстр. №5146.

До порядку денного було включено два законопроекти про внутрішньо переміщених осіб (реєстр. №№4490а, 4490а-1).

Головуючий запропонував через відсутність доповідача по першому законопроекту (реєстр. №4490а) - народного депутата Ю.Мірошниченка, - не розглядати проект.

Законопроект за реєстр. №4490а-1 доповів голова Комітету з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин Валерій Пацкан. Він зазначив, що цей проект передбачає створення єдиного державного реєстру вимушено переселених осіб, пропонує чітку процедуру і механізми для допомоги цим вимушеним переселенцям.

За результатами голосування («за» - 187) законопроект не набрав голосів.

Парламентарії обговорили зауваження і пропозиції до законопроекту.

Головуючий запропонував прийняти проект у редакції профільного комітету.

Народні депутати 249 голосами підтримали законопроект в цілому.

До порядку денного було включено проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо деяких питань спадкування) за реєстр. №5141.

Законопроект доповів автор - народний депутат Сергій Міщенко. Він зазначив, що цей законопроект - це «основна боротьба з корупцією». За його словами, «це не закон про спадщину Міщенка, це те, що кожен місяць сотні мільйонів доларів отримує не бюджет, а оцінщики, інформаційні центри за кожну довідку, нотаріуси і таке інше, тому що за кожну хату чи квартиру отримують 10 тисяч гривень. Якщо за кожну земельну ділянку отримують 10 тисяч гривень, якщо за кожний пай 10 тисяч гривень».

С.Міщенко нагадав, що питання не в Законі про спадщину, а питання в тому, щоб його підписали, тому що 29 травня поточного року 243 народних депутати його вже прийняли. Він закликав парламентаріїв проголосувати за цей закон і негайно його підписати.

Міністр юстиції Павло Петренко повідомив, що Кабінет Міністрів підтримує цей законопроект. За його словами, основна його суть полягає в тому, щоб наші громадяни, які проживають в сільській місцевості дійсно отримали фахову можливість і допомогу при оформленні спадщини. Він зазначив, що законопроект доопрацьований спільно з авторами в Комітеті, і він буде працювати.

«Саме основне, щоб наші сільські і селищні голови, і наша громада чітко усвідомлювала, що той сільський і селищний голова, який дбає за свою громаду, направить уповноваженого представника. Той отримає відповідне посвідчення, стаж і буде надавати такі послуги. На тих територіях, де місцева влада не скористається цим законом, там не буде таких послуг. То ми повинні чітко роз'яснити зараз нашим громадянам, що ми надаємо серйозні повноваження місцевим органам влади, але це і серйозна відповідальність. І місцеві органи влади повинні нею скористатися», - пояснив Міністр, наголосивши, що система державних нотаріусів все рівно залишається працювати. «І у наших людей є альтернативне право: чи вони підуть у сільську раду і оформлять своє право на спадщину, чи поїдуть до недержавного нотаріуса і так само отримають право на спадщину. Відповідно ми забезпечуємо максимально конституційні права наших громадян і даємо серйозну відповідальність місцевим органам влади. Нехай вони цю відповідальність реалізовують», - зазначив П.Петренко.

Законопроект 254 голосами було прийнято за основу та в цілому.

Перед включенням до порядку денного та прийняттям рішення Голова Комітету з питань державного будівництва та місцевого самоврядування Давид Жванія та народний депутат Леонід Ємець доповіли законопроекти про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення належної організації виборчого процесу виборів народних депутатів України (реєстр. №5157) і про внесення зміни до Закону «Про вибори народних депутатів України» щодо забезпечення реалізації конституційних виборчих прав учасників антитерористичної операції на позачергових виборах народних депутатів України 26 жовтня 2014 року (реєстр. №5157-1).

Д.Жванія зазначив, що законопроект повністю узгоджений з Центральною виборчою комісією, зі всіма суб'єктами проведення виборчого процесу. Він також повідомив, що законопроект повністю дублює закон, який приймався без обговорення напередодні президентських виборів.

Д.Жванія запевнив, що багато норм вже втратили чинність, тому що виборчий процес почався. Але основні пункти, які залишилися і є ще час прийняти, вони дають можливість забезпечити безпеку проведення виборів на території Луганської і Донецької областей, дають можливість голосувати військовослужбовцям, які знаходяться на цих територіях.

Народний депутат Л.Ємець пояснив, що його проект стосується виключно можливості військовослужбовців проголосувати на виборах 26 жовтня.

Законопроекти не були включені до порядку денного.

Це викликало обурення у деяких народних депутатів. Небажання колег голосувати за включення вони пояснювали тим, що парламентарії посилаються на те, що військовослужбовці, які знаходяться в східних областях, постійно не проживають на цих територіях.

Пропонувалося знайти компроміс, щоб надати людям, які захищають мирне право вибору для більшості громадян України по всій території України, висловити свою позицію на виборах.

Представники тих, хто підтримали включення законопроектів до порядку денного, закликали колег вставити реєстраційні картки і проголосувати за ці проекти.

Народний депутат А.Лабунська запропонувала виключити із законопроектів норму про право голосування по мажоритарним округам, залишивши можливість проголосувати тільки по загальнонаціональному округу за політичні партії.

О.Турчинов зазначив, що це можна буде зробити тільки після включення законопроектів до порядку денного.

Головуючий поставив проекти на повторне голосування для включення до порядку денного. За результатами голосування вони не набрали голосів («за» - 138 і 202 відповідно).

Голова Комітету Д.Жванія зазначив, що «відбувається спекуляція на цьому законі». Він нагадав, що законопроект, представлений ним, узгоджений з Центральною виборчою комісією, з Міністерством оборони, з Міністерством внутрішніх справ. Цей законопроект розглядався два рази на засіданні Комітету Верховної Ради. Він є узгоджений.

«Зараз відбувається просто політична спекуляція. Якщо ми хочемо вирішити питання фахово, давайте голосувати законопроект, який запропонований і називається законопроект Жванії. Він не є мій законопроект. Я, як голова Комітету, підписав його. Це всі узгодили і сьогодні треба припиняти цю спекуляцію, треба виходити на рішення для того, щоб ми провели вибори», - наголосив Д.Жванія.

Голосування за включення до порядку денного законопроекту (реєстр. №5157) не було результативним («за» - 210).

О.Турчинов сказав, що результати голосування будуть опубліковані.

Ще одне голосування також не було результативним («за» - 214).

Народні депутати не підтримали включення до порядку денного три законопроекти стосовно захисту інформаційного простору України, - про внесення змін до Закону «Про телебачення і радіомовлення» щодо захисту інтересів держави (реєстр. № 5036), про внесення змін до деяких законів України щодо захисту інформаційного телерадіопростору України (реєстр. №4443а) і про внесення змін до Закону «Про телебачення та радіомовлення» (щодо визначення поняття національного аудіовізуального продукту та частки його у телерадіопрограмах) за реєстр. №4143.

О.Турчинов зауважив, що в сесійному залі знаходиться недостатня кількість народних депутатів для подальшої роботи і висловив сподівання, що «наступний парламент прийме ці закони, важливі для країни закони» і закрив пленарне засідання, повідомляє Інформаційне управління ВР України.



Коментарі

  +0 #1 Крот 20 окт. 2014 г., 18:44:58
НА ОЧАХ УСІЄЇ УКРАЇНИ 230 ГОЛОСАМИ ДЕПУТАТІВ ЗДЫЙСНИЛАСЯ ГРАНДІОЗНА АФЕРА , ЯКА БУЛА ПЕРШИМ ПИТАННЯМ ( БО ГОЛОВНА - ВІДМИВАННЯ БАБЛА , ОТРИМАНОГО ВІД ЄВРОПИ - САМЕ ТОМУ І ЗЫБРАЛДИСЯ ПОЗАЧЕРГОВО ! ) А ВІС ІШІ ПИТАННЯ - ТАК , ПРИКРИТТЯ ОСНОВНОГО ....ЯКЩО ГЕНПРОКУРАРУРА ЦИМ НЕ ЗАЦІКАВИТЬСЯ - БУДЕ ПРОДОВЖЕННЯ ТЕМИ З ФАКТАМИ....

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

В ночь на сегодняшний день противник нанес авиационный удар по Украине с применением 3 крылатых ракет и одной противорадиолокационной ракеты

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.