Пленарне засідання Верховної Ради України 9 грудня 2014 року

plenar zasidan

 
У вівторок, 9 грудня 2014 року, відбулося пленарне засідання Верховної Ради України восьмого скликання. Голова Верховної Ради України Володимир Гройсман, відкривши ранкове засідання, нагадав про затверджений перелік комітетів, керівних органів, що фактично дало можливість парламенту розпочати свою роботу.


«Ефективний початок нашої роботи є надзвичайно важливим, оскільки без створення робочих органів український парламент не зміг би розпочати свою роботу. Ми всі зібралися для того, щоби приймати закони, необхідні державі, приймати рішення, які забезпечать проведення реформ в країні, які очікують не один рік», - зазначив він.

В.Гройсман також зазначив, що «необхідна максимальна організаційна здібність для того, щоб прийняти першочергові і важливі рішення, зокрема, прийняти бюджет країни на 2015 рік і не на старій основі, а на новій децентралізованій основі, яка дозволить забезпечити належними фінансами територіальні громади країни і розпочати реальний процес децентралізації влади. Нам потрібно розглянути на цьому тижні і затвердити Програму діяльності уряду, яка підготовлена і буде розглянута. Нам потрібно зробити все для того, щоб рішення, які будуть підготовлені в комітетах і які мають бути прийняті в грудні місяці, були прийняті в сесійній залі».

Голова Верховної Ради наголосив на важливості відсьогодні налаштувати роботу в комітетах таким чином, щоб сформувати якісний порядок денний пленарних засідань сесії і приймати узгоджені рішення.

В.Гройсман також наголосив на важливості дотримання процедури персонального голосування і попросив керівників фракцій неухильно наголошувати і дотримуватися цієї норми. За його словами, «тільки персональне голосування, персональна відповідальність може забезпечити якість прийняття рішень».

В.Гройсман далі повідомив, що сьогодні - Міжнародний день боротьби з корупцією. Він зазначив, що «всім потрібно замислитись над тим, які рішення нам потрібно приймати для того, щоб це ганебне явище, яке є у нашому суспільстві, яке руйнує абсолютно нормальне життя людей, зникло і було випалено каленим залізом». За його словами, «це можливо зробити тільки тоді, коли в українському парламенті будуть прийнятті рішення щодо реальних законів, які забезпечать і боротьбу з корупцією, і створення нормальних умов, щоби корупція не виникала. Тому це покладає на український парламент додаткові завдання, які є надзвичайно важливими».

Головуючий оголосив про входження народного депутата Давида Макар'яна - до складу депутатської фракції «Народний фронт» та про входження народного депутата Олени Кондратюк - до складу коаліції депутатських фракцій «Європейська Україна».

Головуючий також оголосив про створення кількох міжфракційних депутатських об'єднань у Верховній Раді України восьмого скликання: «Буковина» - головою обрано народного депутата Оксану Продан; «Ветерани Афганістану та учасників інших бойових дій «За майбутнє», головою якого обрано народного депутата Сергія Куніцина; «За цифрове майбутнє України», співголовами якого обрано народних депутатів Ольгу Бєлькову та Олександра Данченка; «Залучення та захист інвестицій», головою якого обрано народного депутата Наталію Кацер-Бучковську; «За добудову національної дитячої спеціалізованої лікарні «Охматдит», головою обрано народного депутата Оксану Корчинську; «Рівні можливості», співголовами якого обрано народних депутатів Марію Іонову, Олену Кондратюк та Лілію Гриневич.

В.Гройсман повідомив, що 8 грудня Центральна виборча комісія зареєструвала народного депутата Олександра Романовського, обраного на позачергових виборах 26 жовтня 2014 року, включеного до виборчого списку партії «Народний фронт».

О.Романовський склав присягу перед Верховною Радою.

Із заявами, повідомленнями, пропозиціями виступили уповноважені представники депутатських фракцій і груп.

Під час виступу голови фракції Радикальної партії Олега Ляшка представники фракції Радикальної партії заблокували трибуну для виступів, вимагаючи прийняти постанову про звільнення з керівництва у комітетах народних депутатів, які проголосували за закони 16 січня поточного року.

Головуючий у відповідь на це зазначив, що пропозиція є слушною і відповідний проект постанови буде розглянуто.

Головуючий після закінчення виступів оголосив до розгляду проект постанови про календарний план проведення першої сесії Верховної Ради України восьмого скликання (реєстр. №1010).

Перший заступник голови Комітету з питань Регламенту та організації роботи Верховної Ради України Павло Пинзеник доповів проект, зазначивши, що на час проведення першої сесії проектом календарного плану відводяться для: пленарних засідань - 3 тижні; роботи в комітетах, комісіях, фракціях і групах - 2 тижні; роботи народних депутатів України з виборцями - 1 тиждень; проведення «годин запитань до Уряду» у Верховній Раді України - 3 години. Проектом календарного плану пропонується закінчити роботу першої сесії 16 січня 2015 року.

П.Пинзеник повідомив, що Комітет прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді прийняти проект постанови за основу та в цілому.

Крім того, Комітет зазначив, що в разі внесення Кабінетом Міністрів проекту закону «Про Державний бюджет на 2015 рік» та виникнення необхідності його розгляду в дні тижня з 15 по 19 грудня 2014 року, відведеного для роботи в комітетах, запропонувати Верховній Раді прийняти рішення про одноразову ad hoc зміну тижневого порядку роботи.

Народні депутати включили проект постанови до порядку денного і після короткого обговорення 334 голосами підтримали в цілому.

До порядку денного було включено проект постанови про Звернення Верховної Ради України до Державної Думи Федеральних Зборів Російської Федерації та Президента Російської Федерації щодо звільнення української льотчиці та народного депутата України VIII скликання Надії Вікторівни Савченко (реєстр. №1095) та три законопроекти щодо забезпечення і гарантування національної безпеки України за реєстр. №№1014, 1014-1, 1014-2.

Перший заступник Голови Верховної Ради України Андрій Парубій оголосив заяву народного депутата О.Романовського про його входження до складу депутатської фракції «Народний фронт».

Народний депутат Віктор Чумак, нагадавши, що сьогодні - Міжнародний день боротьби з корупцією, зазначив, що 14 жовтня минулого року цей парламент спромігся прийняти дуже важливі закони - закон щодо запобігання корупції і закон щодо Національного антикорупційного бюро. Для того, щоб запустити діяльність Національного антикорупційного бюро потрібно створити спеціальну конкурсну комісію для відбору голови, директора Національного антикорупційного бюро.

Народний депутат нагадав, що процедура створення цієї комісії передбачає призначення трьох осіб від Президента України, трьох осіб від Кабінету Міністрів України і трьох осіб від Верховної Ради України.

В.Чумак звернувся до Голови Верховної Ради з пропозицією дати доручення керівникам фракцій щодо висунення кандидатур в номінаційну комісію Національного антикорупційного бюро. «Тільки так ми зможемо ефективно і швидко започаткувати діяльність дуже важливого органу про протидії і боротьби з корупцією», - наголосив він.

Головуючий закрив ранкове засідання.

Наступне пленарне засідання відбудеться у четвер, 11 грудня, повідомляє Інформаційне управління ВР України.



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

В ночь на сегодняшний день противник нанес авиационный удар по Украине с применением 3 крылатых ракет и одной противорадиолокационной ракеты

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.