Пленарні засідання Верховної Ради України 29 березня 2016 року

29vr 03

 
У вівторок, 29 березня 2016 року, відбулися пленарні засідання четвертої сесії Верховної Ради України восьмого скликання. Голова Верховної Ради В.Гройсман перед відкриттям пленарного засідання повідомив, що учора після Погоджувальної ради було узгоджено план дій на цей пленарний тиждень. Одним з головних питань порядку денного було визначено пошук рішення щодо виходу з політичної кризи.


«Є накреслений план виходу з цієї кризи. Сьогодні о 12 годині відбудеться зустріч лідерів фракцій, які можуть потенційно утворити коаліцію. Я думаю, що нам потрібно буде говорити з усіма фракціями, які утворювали коаліцію «Європейська Україна». Можливо, ми зможемо розширити коаліцію з трьох фракцій, як вчора було заявлено, до чотирьох або п'яти. Насправді робочим варіантом є утворення нової коаліції у складі трьох фракцій. І маю надію на те, що ми зможемо на цьому тижні всі питання узгодити і рухатись далі», - сказав В.Гройсман.

Головуючий повідомив, що о 10.30 розглядатиметься питання відставки Генерального прокурора України. У порядку денному - оборонні питання, питання формування робочих органів по Державному бюро розслідувань, Національній агенції управління активами, питання підтримки малих фермерських господарств, що дуже важливо, які будуть розглядатися в четвер, питання фінансово-економічного плану, а також врегулювання питань, пов'язаних з проблемами шахтарів.

До участі в пленарному засіданні зареєструвалося 327 парламентаріїв.

Головуючий відкрив ранкове засідання.

В.Гройсман у зв'язку із рішенням 12 позачергового з'їзду БПП від 25 березня і, зважаючи на постанову ЦВК від 28 березня, оголосив про дострокове припинення повноважень народних депутатів Миколи Томенка і Єгора Фірсова, обраних до Верховної Ради в загальнодержавному багатомандатному виборчому окрузі від партії «Блок Петра Порошенка», але вийшли зі складу депутатської фракції «Блок Петра Порошенка».

Представники депутатських фракцій і груп виступили з оголошеннями, заявами, повідомленнями, пропозиціями.

Голова фракції «Блок Петра Порошенка» Юрій Луценко під час виступу повідомив, що «Блок Петра Порошенка» вітає рішення фракції «Батьківщина» про відновлення коаліції «Європейська Україна» і підтримує пропозицію союзників із «Народного фронту» про проведення сьогодні о 12-й годині загальних зборів членів коаліції, на яких планується розглянути питання нового прем'єр-міністра і нового уряду, яке після внесення Президентом відповідного конституційного подання парламент має розглянути невідкладно.

Після завершення виступів народні депутати приступили до розгляду питань порядку денного.

Проект Постанови «Про надання згоди на звільнення Президентом України Шокіна В.М. з посади Генерального прокурора України» № 4122 доповів Представник Президента України у Верховній Раді України Степан Кубів. Він повідомив, що 22 лютого Главою держави внесено до Верховної Ради проект Постанови про надання згоди на звільнення Президентом України Шокіна Віктора Миколайовича з посади Генерального прокурора України.

С.Кубів також повідомив, що Віктор Шокін подав особисту заяву щодо його звільнення.

Голова Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Андрій Кожем'якін повідомив, що Комітет розглянув проект постанови на засіданні 16 березня і рекомендує Верховній Раді прийняти його в цілому.

Представники фракцій і груп під час виступів підтримали проект постанови.

Під час одного з виступів народний депутат Єгор Соболєв повідомив, що Генеральний прокурор В.Шокін сьогодні звільнив з посади свого заступника Давида Сакварелідзе.

Верховна Рада 289 голосами прийняла Постанову.

Голова Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Андрій Кожем'якін далі доповів проект Постанови «Про визначення представників Верховної Ради України у складі комісії з проведення конкурсу на зайняття посади Директора Державного бюро розслідувань» №4069.

Він нагадав, що організацію та проведення конкурсу здійснює комісія з проведення конкурсу на зайняття посади Директора ДБР, до якої входять три особи, визначені Президентом України, три особи, визначені Верховною Радою України за подання комітету, до предмету відання якого належить організація та діяльність органів досудового розслідування, і три особи, визначені Кабінетом Міністрів.

А.Кожем'якін повідомив, що Комітет з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності тричі на своїх засіданнях розглядав питання про визначення кандидатури від Верховної Ради до складу відповідної конкурсної комісії.

Комітет з урахуванням пропозицій, що надійшли, ухвалив рішення рекомендувати Верховній Раді визначити до складу комісії з проведення конкурсу на зайняття посади Директора Державного бюро розслідування таких осіб: генерал-полковника Паламарчука Миколу Петровича, народного депутата, який дуже добре розуміється у питаннях оперативно-розшукової діяльності, генерал-лейтенанта Бухарєва Владислава Вікторовича, народного депутата, і одного з командирів, із сотників Майдану Дейдея Євгена Сергійовича.

Проект Постанови 235 голосами було прийнято в цілому.

Проект Постанови «Про визначення кандидатур до складу конкурсної комісії з відбору кандидата на посаду Голови Національного агентства з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів» №4053 доповів голова Комітету з питань запобігання і протидії корупції Єгор Соболєв. Він зазначив, що Комітет пропонує делегувати від парламенту право обирати керівництво нового агентства з управління арештованим майном громадським активістам, які мають добру репутацію, добрий досвід протидії корупції і не мають жодних підозр навколо себе щодо залежності чи причетності до політичних сил: представника Центру протидії корупції Дар'ю Каленюк, активіста «Реанімаційного пакету реформ» Ярослава Юрчишина і представника Центру політичних студій та аналітики Гліба Канєвського, який є визнаним експертом в аналізі корупції при розподілі місцевих бюджетів.

Парламентарії 244 голосами прийняли проект Постанови в цілому.

Під час обговорення народний депутат Ірина Геращенко, повідомивши, що її фракція повністю підтримує названі кандидатури, наголосила на тому, що представники партії «Самопоміч» «провалили» перевибори міського голови у Кривому Розі та що вони «продалися «регіоналам», висунувши такого ганебного кандидата».

І.Геращенко попросила вибачення за них у жителів міста.

244 голосами проект постанови було прийнято.

Головуючий оголосив про те, що 28 березня Центральна виборча комісія зареєструвала народних депутатів України 26 жовтня 2014 року в загальнодержавному багатомандатному виборчому окрузі Бригинця Олександра Михайловича та Білоцерковця Дмитра Олександровича, включених до виборчого списку партії «Блок Петра Порошенка».

Олександр Бригинець і Дмитро Білоцерковець склали присягу перед Верховною Радою.

Заяву від фракцій «Самопомочі» і Радикальної партії зробив народний депутат Єгор Соболєв. Заява була відповіддю на словами народного депутата Ірини Геращенко. Він заявив, що безумовно Юрій Вілкул в неділю отримав величезну перевагу на виборах в Кривому Розі.

Є.Соболєв також заявив, що це сталося в результаті підкупу, про що заявили представники «Опори», Комітету виборців України. Про це, за його словами, також сказали всі без виключення кандидати. Він запитав: «Правоохоронні органи, невже ви цього не бачите? Ні. Ані поліція, ані Генеральна прокуратура, ані виборчі комісії цього не бачать?»

До порядку денного четвертої сесії було включено законопроект про внесення змін до Закону «Про тимчасові заходи на період проведення антитерористичної операції» (щодо безперешкодної діяльності органів місцевого самоврядування) №4048.

Головуючий оголосив про входження народних депутатів Олександра Бригинця і Дмитрі Білоцерковця до складу депутатської фракції «Блок Петра Порошенка».

Парламентарії далі розглянули питання соціального забезпечення та культури.

Проект Закону «Про внесення змін до статті 40 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» щодо порядку визначення заробітку для обчислення пенсії» №3203 доповів народний депутат Юрій-Богдан Шухевич. Він пояснив суть проекту. За його словами, даний законопроект не є новим. Парламентарії за такий законопроект проголосували 14 січня 2015 року. Це був Закон про надання можливості жінкам, які досягли 55-річного віку і мають 30 років стажу і не мають роботи, виходити на пенсію. Але другим пунктом був, власне, цей законопроект, який зараз пропонується.

Ю.Шухевич нагадав, що тоді на такий закон було накладено вето Президента, він мав застереження до пункту першого щодо жінок, але не мав ніяких застережень до законопроекту. А тоді за цей законопроект проголосувало понад 250 депутатів.

«У чому справа? Всі люди до 31 грудня 2015 року, які працювали, мали право, виходячи на пенсію, подавати свій заробіток за період до 2000 року, за 5 років, які вони вибирали. Після цього їм це право скасували. І що тепер виходить? Тепер виходить так, що якщо людина подала до 31 грудня, а інша не встигла і подала після 31 грудня 2015 року, то різниця в пенсії може бути в понад два рази. Ще гірша ситуація з тими, які взагалі не працювали після 2000 року.

Отже, ми ж нічого нового не впроваджуємо, це правило було, і ми тільки хочемо продовжити, щоб люди мали право подавати як і раніше, це за свій заробіток за 5 років до 2000 року», - пояснив доповідач і попросив колег підтримати законопроект за основу і в цілому, оскільки він вже був проголосований і з поправкою комітету, яка буде оголошена під стенограму.

Народні депутати привітали Юрія Шухевича з днем народження.

Голова підкомітету Комітету з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення Сергій Драюк доповів рішення Комітету. Він повідомив, що члени Комітету підтримали ініціативу автора, відповідно до якої для обчислення пенсії на постійній основі поряд із заробітною платою за період страхового стажу після 1 липня 2000 року додатково враховувати довідку про заробітну плату за будь-яких 60 календарних місяців страхового стажу підряд незалежно від перерв по 30 червня 2000 року. Зазначу, що така норма існувала до 1 січня 2016 року і надавала право тим особам, які після 2000 року не мали можливості мати гідну роботу та напрацювати високу заробітну плату, використати заробітну плату за період до 1 липня 2000 року і, таким чином, підвищити рівень пенсійного забезпечення.

Так, за даними Пенсійного фонду України, лише 2015 року 50 процентів пенсіонерів - а це близько 180 осіб, - вийшли на пенсію з урахуванням заробітної плати за 60 місяців до 1 липня 2000 року. Враховуючи низький рівень заробітної плати та складну ситуацію на ринку праці, запропоновані зміни, завдяки яким буде надана можливість покращити пенсійне забезпечення громадян та зберегти гарантії стосовно обчислення заробітку, заслуговують підтримки.

С.Драюк звернув увагу, що вже 29 березня, тож необхідно забезпечити право на перерахунок пенсії тим пенсіонерам, яким пенсії вже призначені з 1 січня 2016 року.

Співдоповідач під стенограму запропонував розділ «Прикінцеві положення» доповнити пунктом 2 такого змісту: «Положення цього закону поширюються на осіб, яким пенсії призначені, перераховані у період з 1 січня 2016 року до дня набрання чинності цим законом. Відповідно пункт 2 «Прикінцеві положення» вважати пунктом 3».

281 голосом законопроект було прийнято за основу та в цілому з урахуванням пропозицій профільного комітету.

Проект Закону «Про внесення змін до Закону України «Про охорону культурної спадщини» (щодо збереження пам'яток культурної спадщини, внесених до Списку всесвітньої спадщини Організації Об'єднаних Націй з питань освіти, науки і культури (ЮНЕСКО)» №1553 доповів народний депутат Ігор Васюник. Він наголосив на тому, що через корупцію ми втрачаємо унікальні об'єкти культури, якими Україна пишається і які вже стали нашою візитівкою у світі.

На слайдах автор продемонстрував, як руйнуються наші пам'ятки ЮНЕСКО в місті Львові та інших містах України.

«Ця проблема дуже добре відома і фахівцям Львова, і фахівцям Києва, які роками борються з незаконними забудовами, перебудовами на території пам'яток ЮНЕСКО, особливо це стосується Софії Київської, Києво-Печерської лаври та історичного ансамблю міста Львова.

Україна вже кілька разів отримувала попередження від Комітету ЮНЕСКО про можливе виключення деяких об'єктів зі свого списку через зловживання з цими забудовами та перебудовами.

В законопроекті ми врахували всі необхідні рекомендації 37-ї сесії Комітету ЮНЕСКО 2014 року щодо створення органів управління пам'ятками та плану їхнього розвитку. Це важливо, оскільки минулого року на 39 сесії ЮНЕСКО, яка проходила в місті Бонн (Німеччина), експерти з комітету вкрай негативно відреагували на нефаховий і популістичний звіт України по збереженню пам'яток ЮНЕСКО. Враховуючи те, що комітет ЮНЕСКО вимагає створення органів управління пам'яткою і враховуючи, на жаль, негативний досвід діяльності корумпованих чиновників, ми фактично запропонували механізм стримувань і противаг в питанні управління пам'ятками ЮНЕСКО. Не чиновник одноосібно буле ухвалювати, наприклад, що робити з кам'яницею ХVІ століття в місті Львові, а наглядова рада цієї пам'ятки, яка буде складатися з числа місцевих авторитетних фахівців і експертів. І тільки після їхнього кінцевого погодження Міністерство культури буде надавати кінцевий дозвіл», - зазначив народний депутат.

І.Васюник також повідомив, що законопроектом пропонується доповнити діючий закон визначенням понять «пам'ятка всесвітнього значення», поняття «буферної зони» і також закріплюється категорія «пам'яток всесвітнього значення».

Представник Комітету з питань культури і духовності Віктор Єленський доповів рішення Комітету, який рекомендує Верховній Раді прийняти цей законопроект за основу і в цілому.

«Ми виходили з того, що пам'ятники ЮНЕСКО є не відтворюваними феноменами, ми виходили з того, що вони знаходяться у вкрай важкому становищі. І навколо самого законопроекту розгорнулися досить серйозні дискусії, були висловлені різні точки зору і зараз ми згідні пристати на зауваження авторів законопроекту, зокрема, Івана Васюника, і просити зал ухвалити цей законопроект у першому читанні», - додав співдоповідач.

Законопроект 249 голосами було прийнято за основу.

Верховна Рада прийняла за основу законопроект «Про внесення змін до Закону України «Про охорону культурної спадщини» (щодо надання об'єктам підводної культурної спадщини статусу Морського меморіалу)» №2129а.

Перший заступник Голови Верховної Ради України Андрій Парубій оголосив про вихід народних депутатів, які входять до складу депутатської фракції Радикальної партії, з коаліції депутатських фракції у Верховній Раді восьмого скликання, та про те, що вони відкликають свої підписи під угодою про входження до коаліції.

А.Парубій повідомив, що три фракції подали заяву про перерву у зв'язку з проведенням у сесійному залі о 12 годині 15 хвилин засідання Ради коаліції і оголосив ранкове засідання закритим.

На вечірньому засіданні парламентарії продовжили розгляд законопроектів у першому читанні.

Проект Закону «Про внесення змін до Закону України «Про кінематографію» (щодо фільмів держави-агресора)» №3359 доповіла народний депутат Вікторія Сюмар. За її словами, метою документа є вдосконалення правового механізму захисту національної безпеки України в інформаційній сфері шляхом обмеження в Україні будь-яких форм пропаганди, що використовуються державою-окупантом.

Законопроектом пропонується поширити норму про заборону трансляції фільмів, вироблених фізичними та юридичними особами держави-агресора, які не містять популяризації або пропаганди, передбачених попереднім реченням органів та дій, на фільми вироблені після 1 січня 2014 року та (або) опубліковані (оприлюднені) після 1 січня 2014 року.

Голова Комітету з питань культури і духовності Микола Княжицький доповів рішення Комітету, який рекомендує Верховній Раді прийняти законопроект за основу та в цілому з урахуванням пропозиції Комітету: слова «та (або) опубліковані (оприлюднені)» замінити на слова «та (або) вперше оприлюднені (демонстровані)».

237 голосами законопроект було прийнято за основу та в цілому з урахуванням пропозицій профільного комітету.

Парламентарії розглянули і прийняли за основу законопроект про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо державної підтримки кінематографії в Україні №3240.

Проект Закону «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо забезпечення стабільного розвитку сфери фізичної культури і спорту» №2068 доповів народний депутат Денис Силантьєв. Він запропонував розповсюдити пільги щодо звільнення від плати за землю, що передбачені статтею 282 Податкового кодексу України, на дитячі санаторно-курортні та оздоровчі заклади України, а також підприємства та організації, - за земельні ділянки, на яких розміщені спортивні споруди, що використовуються для підготовки військовослужбовців та працівників правоохоронних органів, проведення всеукраїнських, міжнародних змагань та навчально-тренувального процесу збірних команд України з видів спорту та підготовки спортивного резерву, а також звільнити будівлі зазначених установ, організацій, підприємств та закладів, а також будівлі баз олімпійської та параолімпійської підготовки від податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки.

Голова Комітету з питань податкової та митної політики Ніна Южаніна доповіла рішення Комітету, який рекомендує Верховній Раді прийняти законопроект за основу.

Парламентарії не підтримали пропозицію головуючого про включення до порядку денного сесії законопроектів за №№4052 і 4034.

Народні депутати далі розглянули у першому читанні кілька законопроектів з сфери національної безпеки та оборони.

За основу були прийняті законопроекти про внесення змін до статті 11 Закону України «Про військовий обов'язок і військову службу» (щодо проходження студентами вищих медичних, фармацевтичних навчальних закладів військової підготовки за програмою підготовки офіцерів запасу медичної служби в обов'язковому порядку) №2210а і про внесення зміни до статті 7 Закону України «Про державну охорону органів державної влади України та посадових осіб» №2289а.

На доопрацювання було направлено проект Закону «Про внесення змін до деяких законів України з питань національної безпеки» №2470а.

Народні депутати розглянули у другому читанні і за результатами розглянули прийняли в цілому проект Закону про внесення змін до Закону України «Про контррозвідувальну діяльність» (щодо підрозділів забезпечення внутрішньої і власної безпеки Державної прикордонної служби України) №3483.

Парламентарії прийняли рішення з обговорених питань.

Вони прийняли за основу проект Закону «Про внесення змін до Закону України «Про вищу освіту» щодо Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти» №2280а.

За результатами голосування було відхилено проекти «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо створення Державного дорожнього фонду України» №2724 і «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо створення Державного дорожнього фонду України» №2725 та проект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо невідворотності покарання осіб, які вчинили тяжкі та особливо тяжкі злочини)» №3196.

Народні депутати включили до порядку денного сесії законопроект №4052.

А.Парубій зробив повідомлення про те, депутатська фракції партії «Блок Петра Порошенка» прийняла рішення на своєму засіданні 17 лютого включити до складу фракції народного депутата Олега Барну.

Після чого головуючий закрив вечірнє засідання, повідомляє Інформаційне управління ВР України.



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

В ночь на сегодняшний день противник нанес авиационный удар по Украине с применением 3 крылатых ракет и одной противорадиолокационной ракеты

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.