​Пленарні засідання Верховної Ради України 27 лютого 2018 року

Голова Верховної Ради України Андрій Парубій, відкривши ранкове засідання, повідомив, що в порядку денному сьогодні питання соціального захисту військовослужбовців, сім питань. Також до розгляду пропонуються питання фінансової політики та питання транспорту.


А.Парубій також зазначив, що сьогодні потрібно завершити розгляд у другому читанні розпочатого на минулому засіданні законопроекту №5442 та включити до порядку денного законопроекти про Вищий антикорупційний суд.

Головуючий надав слово представникам депутатських фракцій і груп, які виступили з оголошеннями, заявами, повідомленнями, пропозиціями.

Народні депутати продовжили розгляд правок до законопроекту про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення та деяких інших законів України щодо забезпечення прикордонної безпеки держави №5442.

Прийнято Закон «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення та деяких інших законів України щодо забезпечення прикордонної безпеки держави».

Законом удосконалено заходи, які вживаються Держприкордонслужбою у протидії нелегальній міграції на державному кордоні та іншим правопорушення у прикордонній сфері.

Законом внесено відповідні зміни до статей 38, 18510, 203, 2041, 2042, 2221, 255, 258 та 276 Кодексу України про адміністративні правопорушення (далі - КупАП); доповнено КУпАП новими статтями 2031 «Невиконання рішення про заборону в’їзду в Україну» та 2044 «Порушення порядку в’їзду до району проведення антитерористичної операції або виїзду з нього»; внесено доповнення до Законів України «Про Державну прикордонну службу України», «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України», «Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства» та «Про створення вільної економічної зони «Крим» та про особливості здійснення економічної діяльності на тимчасово окупованій території України».

Закон прийнято з урахуванням техніко-юридичних правок.

Проект Закону зареєстровано за №5442.

Парламентарії розглянули проект Постанови «Про порядок денний восьмої сесії Верховної Ради України восьмого скликання» №8063.

За результатами голосування проект не набрав необхідної кількості голосів для прийняття.

Головуючий запропонував прийняти тижневий порядок денний на 27 лютого – 2 березня.

Народні депутати 231 голосом затвердили тижневий порядок денний восьмої сесії.

Парламентарії 235 голосами включили до порядку денного сесії проекти законів про Вищий антикорупційний суд (реєстр. №7440, 7440-1, 7440-2, 7440-3, 7440-4) та про внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» у зв'язку з прийняттям Закону України «Про Вищий антикорупційний суд» (реєстр. №7441, 7441-1) та дали доручення Комітету з питань правової політики та правосуддя щодо підготовки цих законопроектів для термінового розгляду.

Народні депутати розглядають питання соціального захисту військовослужбовців.

Прийнято Постанову «Про звернення Верховної Ради України до Кабінету Міністрів України щодо створення Міністерства України у справах ветеранів - центрального органу виконавчої влади для забезпечення формування та реалізації державної політики у сфері соціального захисту ветеранів війни».

З метою створення ефективної системи соціального захисту ветеранів війни, враховуючи міжнародний досвід у цій сфері, Верховна Рада України постановляє:

1. Звернутися до Кабінету Міністрів України з вимогою створити на базі Державної служби України у справах ветеранів війни та учасників антитерористичної операції Міністерство України у справах ветеранів - центральний орган виконавчої влади для забезпечення формування та реалізації державної політики у сфері соціального захисту ветеранів війни.

2. Кабінету Міністрів України у місячний строк поінформувати Верховну Раду України про виконання цієї Постанови.

Проект Постанови зареєстровано за №7505.

Прийнято за основу проект Закону «Про внесення змін до Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» (щодо неврахування часу проїзду у межах України до місця проведення відпустки та назад)».

Законопроектом пропонується внести зміни до статті 101 Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей», згідно з якими час, необхідний для проїзду у межах України до місця проведення наданої відпустки та назад, не буде зараховуватися до тривалості щорічної основної відпустки військовослужбовців, відпустки за сімейними обставинами та з інших поважних причин, які надаються в особливий період під час дії воєнного стану.

Проект Закону зареєстровано за №5512.

Прийнято за основу проект Закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення питань проходження військової служби з метою забезпечення повноцінного функціонування Збройних Сил України».

Законопроектом пропонується передбачити можливість звільнення з військової служби та виключення зі списків особового складу Збройних Сил військовослужбовців, які відсутні за місцем служби без поважних причин більше, ніж два місяці.

Відповідні зміни пропонується внести до статей 8, 10-1, 15 Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей», до статті 9 Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб», а також до статті 26 Закону України «Про військовий обов'язок і військову службу».

Проект Закону зареєстровано за №5640.

Головуючий надав слово представнику двох фракцій, які попросили оголосити перерву або дати можливість виступити із заявою.

Народний депутат від депутатської фракції «Народний фронт» Антон Геращенко заявив, що перед Верховною Радою щойно представниками «Руху нових сил» Саакашвілі була організована провокація, в результаті якої отримали поранення двоє правоохоронців.

А.Геращенко повідомив, що активісти викотили шини до парламенту і намагалися їх підпалити. Правоохоронці завадили цьому. Активісти влаштували сутички, внаслідок чого 2 поліцейських отримали поранення.

Голова Верховної Ради України А.Парубій і Перший заступник Голови Верховної Ради України І.Геращенко засудили дії активістів.

А.Парубій сказав, що він вважає «неприйнятним, недопустимими ці провокації, які вчинені проти національних гвардійців, проти Національної гвардії України».

«Я переконаний, правоохоронні органи дадуть цьому адекватну оцінку, а ми повинні дати свою політичну оцінку», - сказав він.

І.Геращенко вибачилася перед національними гвардійцями і запропонувала від імені депутатів Верховної Ради України звернутися до правоохоронних органів з проханням провести розслідування, хто призвів до поранення нацгвардійців.

Прийнято за основу проект Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо удосконалення окремих питань проходження громадянами військової служби)».

Законопроектом №6052 пропонується:

підвищити граничний вік (до 30 років) прийому громадян (у тому числі військовослужбовців, які проходять військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період) на військову службу (навчання) в якості курсантів вищих військових навчальних закладів або військових навчальних підрозділів вищих навчальних закладів, у тому числі тих, що здійснюють підготовку осіб на посади сержантського та старшинського складу;

визначити підстави звільнення з військової служби військовослужбовців з числа іноземців та осіб без громадянства, які не пройшли випробувальний строк;

надати можливість військовослужбовцям, визнаним рішеннями військово-лікарських комісій непридатними за станом здоров’я до військової служби, продовжувати проходження служби;

удосконалити окремі норми щодо забезпечення військовослужбовців, відряджених до державних органів, підприємств, установ, організацій та призову під час мобілізації тощо.

Відповідні зміни пропонується внести до законів України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей», «Про військовий обов’язок і військову службу», а також до Статуту внутрішньої служби Збройних Сил України.

Законопроект прийнято з урахуванням поправки озвученої під стенограму під час розгляду.

Прийнято за основу проект Закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо підвищення соціального захисту військовослужбовців».

Законопроектом пропонується внести зміни до законів України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» та «Про військовий обов’язок та військову службу», згідно з якими одноразова грошова допомога призначатиметься у разі смерті колишнього військовослужбовця, протягом року після його звільнення з військової служби, якщо смерть настала внаслідок поранення, контузії, каліцтва або захворювання, пов’язаних з виконанням обов’язків військової служби.

За чинною редакцією вказаних положень така допомога призначається лише у разі смерті військовослужбовця, що настала в період проходження ним військової служби або внаслідок захворювання чи нещасного випадку, що мали місце в період проходження військової служби.

Проект Закону зареєстровано за №6268-1.

Прийнято за основу проект Закону «Про внесення змін до Закону України «Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні» (щодо розвитку власної справи фізичною особою-підприємцем з інвалідністю, отриманою внаслідок поранення, контузії або каліцтва, одержаних під час безпосередньої участі в антитерористичній операції)».

Законопроектом пропонується внести зміни до статей 14-1, 14-2 та 20 Закону України «Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні», якими передбачається надати фізичній особі - підприємцю, яка стала особою з інвалідністю внаслідок поранення, контузії, каліцтва або захворювання, одержаних під час безпосередньої участі в антитерористичній операції, забезпечення її проведення, перебуваючи безпосередньо в районах антитерористичної операції в період її проведення, під час безпосередньої участі в здійсненні заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримуванні збройної агресії Російської Федерації у Донецькій і Луганській областях, перебуваючи безпосередньо в районах та у період здійснення зазначених заходів державну допомогу на розвиток власної справи.

Проект Закону зареєстровано за №5518.

Прийнято Закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо державної підтримки учасників бойових дій та їхніх дітей для здобуття професійно-технічної та вищої освіти».

Законом надано право на державну цільову підтримку для здобуття професійно-технічної та вищої освіти у державних та комунальних навчальних закладах усім категоріям учасників бойових дій та їхнім дітям, зокрема, особам, які брали безпосередню участь в антитерористичній операції у складі добровольчих формувань, що в подальшому були включені до складу Збройних Сил України та інших утворених відповідно до законів України військових формувань та правоохоронних органів, учасникам бойових дій на території інших країн.

Відповідні зміни внесено до законів України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», «Про професійно-технічну освіту», «Про охорону дитинства», «Про вищу освіту».

Закон прийнято з урахуванням пропозицій Комітету Верховної Ради України у справах ветеранів, учасників бойових дій, учасників.

Проект Закону зареєстровано за №6298.

Прийнято Закон «Про внесення змін до Закону України «Про деякі питання ввезення на митну територію України та реєстрації транспортних засобів».

Законом у статті 2 Закону України «Про деякі питання ввезення на митну територію України та реєстрації транспортних засобів» слова «Пропуск на митну територію України» замінено словами «Митне оформлення». Таким чином, під час пропуску на митну територію України транспортних засобів сертифікат підтвердження відповідності екологічним стандартам не вимагатиметься. Натомість, такий сертифікат потрібно буде надати при митному оформленні для вільного обігу внутрішній митниці.

Законом також статтю 3.2 після слів «на постійне місце проживання до України» доповнено словами «а також на автомобілі швидкої медичної допомоги, транспортні засоби спеціального призначення, пересувні медичні клініки, визнані гуманітарної допомоги згідно Закону України «Про гуманітарну допомогу», які ввозяться з метою вільного обігу та класифікуються у наступних кодах згідно з УКТЗЕД 8703231910, 8303231930, 8703239011, 8703239013, 8703239031, 8703239033, 8703241000, 8703249010, 8703249030, 8703321900, 8703329010, 8703329030, 8703331900, 8703339010, 8703339030, 8705908090.

Закон прийнято з урахуванням пропозицій Комітету з питань податкової та митної політики.

Проект Закону зареєстровано за №5470-д.

Головуючий закрив ранкове засідання.

По перерві розпочалося вечірнє пленарне засідання Верховної Ради України.

На початку вечірнього засідання із заявою від фракцій «Народний фронт» і Радикальної партії виступив народний депутат Андрій Іванчук.

Народні депутати приступили до розгляду питань фінансової політики.

У першому читанні вони розглянули проект Закону про ринки капіталу та регульовані ринки №7055.

За результатами голосування законопроект направлено на доопрацювання.

Прийнято за основу проект Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо сприяння залученню іноземних інвестицій».

Законопроектом пропонується запровадити належний правовий режим обліку прав власності іноземних клієнтів глобальних зберігачів чи інших фінансових посередників на цінні папери у депозитарній системі України.

Проектом передбачається ввести до законодавства щодо депозитарної діяльності нові правові категорії «номінальний утримувач», «рахунок у цінних паперах номінального утримувача», а також унормувати пов'язані із цим основні аспекти депозитарної діяльності.

Положеннями законопроекту передбачено, що іноземні фінансові установи, які відповідають переліченим у проекті критеріям та є фактично іноземними депозитарними установами за законодавством держави їх реєстрації, пропонується визначити номінальними утримувачами та надати можливість українським депозитарним установам відкривати для них рахунки в цінних паперах номінального утримувача. На зазначених рахунках українська депозитарна система вестиме облік цінних паперів та прав на цінні папери, власниками яких є клієнти номінального утримувача.

Проектом також передбачається унормувати засади функціонування та обслуговування названих рахунків, пов'язані із цим обмеження та вимоги, зокрема, щодо розкриття інформації, а також питання державного регулювання і контролю тощо.

Відповідні зміни пропонується внести до законів України «Про депозитарну систему України», «Про цінні папери та фондовий ринок», «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення» та «Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні».

Проект Закону зареєстровано за №6141.

Народні депутати розглянули питання транспорту.

Прийнято Закон «Про внесення змін до Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України у сфері будівництва та експлуатації автомобільних доріг».

Законом уточнено поняття «концесійні дороги».

Законодавчим актом встановлено, що:

- на умовах концесії можуть передаватись для будівництва та експлуатації дороги загального користування держаного значення;

- після прийняття рішення щодо будівництва та експлуатації автомобільних доріг, які можуть бути надані у концесію забороняється органам виконавчої влади вчиняти будь які дії щодо надання земельних ділянок, передбачених для будівництва та експлуатації цих автомобільних доріг, у користування чи/та у власність громадян чи юридичних осіб;

- рішення щодо проведення концесійного конкурсу приймає Кабінет Міністрів України, в якому, зокрема, зазначається технічні параметри автомобільної дороги, базові фінансові показники надання автомобільної дороги в концесію, граничний строк, на який надається концесія, граничний розмір компенсацій концесіонеру, маршрут альтернативного безоплатного проїзду;

- Кабінет Міністрів України визначає максимальний розмір плати за разовий проїзд автомобільними дорогами побудованими на умовах концесії, який сплачується з урахуванням рівня інфляції;

- умови при яких здійснюються концесієдавцем компенсації концесіонеру;

- концесійні платежі зараховуються до Державного бюджету України і використовуються відповідно до порядку спрямування коштів державного дорожнього фонду;

- автомобільні дороги (їх ділянки) відносять до розряду платних лише за умови їх суттєвого удосконалення та забезпечення альтернативного проїзду транспортних засобів безоплатними автомобільними дорогами, довжина автомобільних доріг (їх ділянок), що забезпечує альтернативний безоплатний проїзд транспортних засобів не має перевищувати більш ніж в два рази довжину платної автомобільної дороги;

- у разі якщо відчужується частина земельної ділянки для будівництва, капітального ремонту, реконструкції та обслуговування доріг, мостів, естакад та об'єктів, необхідних для їх експлуатації, можливість раціонального використання решти її площі за цільовим призначенням визначається власником і за вимогою власника відчуженню підлягає вся земельна ділянка;

- рішення відповідного органу виконавчої влади чи органу місцевого самоврядування про викуп земельної ділянки інших об'єктів нерухомого майна, що на ній розміщені, для будівництва, капітального ремонту, реконструкції та обслуговування доріг, мостів, естакад та об'єктів, необхідних для їх експлуатації має необмежений строк дії.

Відповідні зміни пропонується внести до законів «Про джерела фінансування дорожнього господарства України, «Про концесії», «Про концесії на будівництво та експлуатацію автомобільних доріг», «Про автомобільні дороги», «Про відчуження земельних ділянок інших об’єктів нерухомого майна, що на них розміщені, які перебувають у приватній власності, для суспільних потреб чи з мотивів суспільної необхідності».

Закон прийнято з урахуванням пропозицій та техніко-юридичними правками.

Проект Закону зареєстровано за №6766.

На доопрацювання направлено два законопроекти про внутрішній водний транспорт за №№2475а і 2475а-3.

Головуючий запропонував перенести і розглянути проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення деяких аспектів нафтогазової галузі №3096-д.

Народні депутати не підтримали пропозицію.

Головуючий закрив вечірнє засідання.

За матеріалами Інформаційного управління ВР України

Фото з прямої трансляції на каналі «Рада»



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Этой ночью рашисты провели 10-часовую «шахедную» атаку по Украине - всего 13 «шахедов» было выпущено противником, все 13 БпЛА сбиты силами ПВО

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.