​Пленарні засідання Верховної Ради України 5 грудня 2019 року

Голова Верховної Ради України Дмитро Разумков відкрив ранкове засідання. Головуючий зазначив, що учора під час пожежі в навчальному корпусі Одеського коледжу економіки, права та готельно-ресторанного бізнесу загинула одна людина, а місцезнаходження 14 не встановлено.


Народні депутати хвилиною мовчання вшанували пам’ять загиблої під час пожежі.

На вимогу депутатський фракцій «Батьківщина» і «Голос» у пленарному засіданні оголошено перерву на 30 хвилин для проведення консультацій.

Після закінчення перерви головуючий повідомив, що оскільки матеріали до Виборчого кодексу з пропозиціями Президента України надійшли запізно, пропонується відкласти розгляд цього питання, яке в порядку денному стояло першим.

Головуючий оголосив до розгляду проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо стабілізації функціонування системи загальнообов'язкового державного соціального страхування №2275.

Законопроект доповіла Голова Комітету з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів Галина Третьякова.

Г.Третьякова також повідомила, що Комітет рекомендує прийняти законопроект за основу.

Законопроект 250 голосами прийнято за основу.

Проект Закону про національну інфраструктуру геопросторових даних №2370 доповів заступник Міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Тарас Висоцький.

Голова Комітету з питань аграрної та земельної політики Микола Сольський зазначив, що Комітет на своєму засіданні 28 листопада розглянув цей проект.

Під час обговорення законопроекту члени Комітету зазначили, що фінансування робіт із створення, функціонування та розвитку національної інфраструктури геопросторових даних пропонується здійснювати за рахунок коштів державного та місцевих бюджетів, коштів установ, організацій та підприємств, замовників робіт відповідно до укладених договорів та інших джерел, не заборонених законом.

Прийняття законопроекту дозволить забезпечити формування єдиної державної політики з питань створення, функціонування та розвитку національної інфраструктури геопросторових даних, спрямованої на забезпечення ефективного прийняття управлінських рішень органами державної влади та місцевого самоврядування, виключення дублювання робіт та витрат державного бюджету на створення геопросторових даних на усіх рівнях державного управління та місцевого самоврядування, задоволення потреб суспільства у всіх видах географічної інформації, інтегрування України до європейської та глобальної інфраструктури просторових даних. Тому порушене питання є надзвичайно актуальними і потребує комплексного вирішення.

М.Сольський доповів рішення Комітету за результатами розгляду у першому читанні законопроект №2370 може бути прийнятий за основу з подальшим врахуванням висловлених зауважень та пропозицій.

322 голосами законопроект прийнято у першому читанні за основу.

Народні депутати проголосували за продовження пленарного засідання до вичерпання питань порядку денного.

Доопрацьований до другого читання проект Закону про внесення змін до Земельного кодексу України та деяких інших законодавчих актів щодо протидії рейдерству №0858 доповідає Голова Комітету з питань аграрної та земельної політики Микола Сольський. Він повідомив, що до Комітету надійшло 87 пропозицій і поправок, з яких враховано 83, відхилено - 4.

М.Сольський також доповів рішення Комітету, який рекомендує Верховній Раді прийняти законопроект у другому читанні і в цілому.

Народні депутати розглянули правки до законопроекту.

За результатами голосування законопроект прийнято в цілому 362 голосами «за».

Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо формування державної політики у сфері праці, трудових відносин, зайнятості населення та трудової міграції у другому читанні доповіла Голова Комітету з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів Галина Третьякова. Вона також повідомила, що Комітет рекомендує Верховній раді прийняти законопроект у другому читанні і в цілому.

264 голосами законопроект прийнято у другому читанні і в цілому.

Парламентарії розглянули у першому читанні три законопроекти про оборонні закупівлі за №№2398 2398-1 2398-д.

Проекти доповіли голова підкомітету Комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки Ігор Копитін і народний депутат Мар'яна Безугла.

293 голосами «за» прийнято за основу законопроект №2398-д.

Проект Закону про внесення змін до Митного кодексу України щодо тимчасового порядку застосування статей 470 та 481 за №2288 доповів заступник Голови Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Олександр Ковальчук.

Він повідомив, що Комітет розглянув законопроект на своєму засіданні. Його метою є створення передумов для комплексного врегулювання питання митного оформлення автомобілів з іноземною реєстрацією в Україні, забезпечення дотримання митних правил при переміщенні транспортних засобів у митних режимах тимчасового ввезення і транзиту, а також врахування інтересів усіх верств населення при вирішенні зазначеного питання.

О.Ковальчук також повідомив, що Комітет рекомендує прийняти законопроект за основу.

Народні депутати 311 голосами «за» підтримали законопроект.

Парламентарії включили до порядку денного та прийняття рішення два проекти Закону про внесення змін до Податкового кодексу України щодо створення сприятливих умов діяльності для підприємств та організацій, які засновані громадськими об'єднаннями осіб з інвалідністю за №№2439 і 2439-1.

Законопроект №2439 доповів Голова Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев.

Альтернативний проект №2439-1 доповіла народний депутат Наталія Королевська.

Як зазначили доповідачі, законопроектами пропонується внести зміни до Податкового кодексу України, відповідно до яких:

продовжити термін дії нульової ставки з податку на додану вартість по операціях з постачання товарів та послуг, що виготовляються та постачаються організаціями чи підприємствами осіб з інвалідністю. При цьому, законопроектом № 2439 пропонується продовжити термін дії нульової ставки на два роки (до 2022 року), а законопроектом № 2439-1 пропонується продовжити термін дії нульової ставки на десять років (до 2030 року).

Голова Комітету повідомив, що члени Комітету, підтримуючи в цілому законодавчу ініціативу і наголошуючи на якомога швидшому прийнятті відповідних змін до Податкового кодексу України, висловили зауваження щодо визначених у законопроектах термінах продовження дії нульової ставки податку на додану вартість для підприємств та організацій, які засновані громадськими об’єднаннями осіб з інвалідністю - на 2 роки та 10 років відповідно, та запропонували компромісний варіант - продовжити такий термін на 5 років - до 1 січня 2025 року.

Компромісну пропозицію щодо продовження такий термін на 5 років - до 1 січня 2025 року підтримала більшість членів Комітету. Комітет за результатами розгляду рекомендує прийняти за основу і в цілому законопроект №2439 з урахуванням пропозиції Комітету.

369 голосами проект було прийнято за основу і 360 голосами - в цілому.

Народні депутати розглянули питання ратифікації.

Проект Закону про ратифікацію Угоди у формі обміну листами між Україною та Європейським Союзом про внесення змін до торговельних преференцій щодо м'яса птиці та переробленого м'яса птиці, передбачених Угодою про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони №0009 доповів заступник Міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Сергій Ніколайчук.

Голова Комітету з питань інтеграції України з Європейським Союзом Іванна Климпуш-Цинцадзе доповіла рішення Комітету. Вона повідомила, що Комітет з 4 грудня розглянув текст проекту Закону №0009 і ухвалив рішення рекомендувати Верховній Раді прийняти його в цілому з наступним врахуванням техніко-юридичних правок.

338 голосами законопроект прийнято в цілому.

Народні депутати розглянули проект Закону про ратифікацію Фінансової угоди (Проект «Розширення харківського метрополітену» (Проект «Подовження третьої лінії метрополітену у місті Харків») між Україною та Європейським інвестиційним банком №0008.

337 голосами «за» законопроект прийнято в цілому.

Перший заступник Голови Верховної Ради України Руслан Стефанчук від імені Верховної Ради привітав усіх волонтерів із Днем волонтера, який сьогодні святкують у всьому світі.

«Ми дякуємо, тому що саме завдяки вам вдалося і втримати незалежність України, і протистояти агресії на сході країни», - сказав Руслан Стефанчук.

Головуючий закрив ранкове засідання.

Після перерви розпочалось вечірнє пленарне засідання Верховної Ради України.

Голова Верховної Ради України Дмитро Разумков відкрив вечірнє засідання.

Головуючий надав слово народному депутату Сергію Колебошину, який у виступі привернув увагу до трагедії, яка сталася 4 грудня у навчальному корпусі Одеського коледжу економіки, права та готельно-ресторанного бізнесу.

С.Колебошин повідомив, що на цей час після трагедії нічого практично не змінилося - одна людина загинула, доля ще 14 людей невідома, але рятувальники вже потрапили до приміщення, де сталася пожежа.

Народний депутат поінформував про те, що під час перерви Комітет з питань освіти, науки та інновацій провів термінове засідання і ухвалив рішення щодо вимоги до правоохоронних органів провести повноцінне і достовірне проведення розслідування того, що відбувалося, бездіяльності тих людей, які відповідають за пожежну безпеку.

Народні депутати продовжують розгляд питань порядку денного.

Проекти Закону про внесення змін до Закону України «Про Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг» та інших законів (щодо приведення у відповідність до вимог Конституції України) №№2490 2490-1 доповіли народний депутат Олексій Кучеренко і Голова Комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Андрій Герус.

Доповідачі зазначили, що обидва законопроекти спрямовані на приведення у відповідність до вимог Конституції України норм Закону України «Про Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг», які були визнані неконституційними на підставі рішення Конституційного Суду України та створення правових підстав для функціонування Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг далі - Регулятор), як постійно діючого центрального органу виконавчої влади зі спеціальним статусом.

Голова Комітету Андрій Герус, зокрема, повідомив, що положеннями законопроекту №2490-1 врегульовуються питання порядку призначення членів Конкурсної комісії з добору кандидатів на посади членів Регулятора, членів Регулятора - за результатами відкритого конкурсу, без перевищення відповідними органами та посадовими особами своїх законних повноважень.Нормами законопроекту передбачена заборона звільнення членів Регулятора у разі складення повноважень Кабінетом Міністрів України перед новообраною Верховною Радою України, відставки Кабінету Міністрів України, яка прийнята Верховною Радою України або формування нового складу Кабінету Міністрів України.

Зміни, що вносяться до інших законів України направлені на виконання рішення Конституційного суду, а також стосуються посилення виконання Регулятором своїх функцій в частині державного нагляду (контролю) у сфері за дотриманням суб’єктами господарювання, що провадять діяльність у сферах енергетики та комунальних послуг законодавства, недопущення забезпечення позову шляхом зупинення рішень Регулятора щодо встановлення державних регульованих цін (тарифів).

А.Герус повідомив, що Комітет рекомендує прийняти за основу законопроект №2490-1.

262 голосами «за» парламентарії підтримали цей законопроект у першому читанні за основу.

Підготовлений до другого читання проект Закону про внесення змін до Закону України «Про добровільне об'єднання територіальних громад» (щодо спрощення процедури затвердження перспективних планів формування територій громад Автономної Республіки Крим, областей) №2189 доповів голова підкомітету Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Віталій Безгін. Він повідомив, що до Комітету надійшло 13 пропозицій, які під час доопрацювання проекту до другого читання були відхилені. Комітет рекомендує Верховній Раді прийняти законопроект у другому читанні і в цілому.

Народні депутати розглянули правки.

277 голосами законопроект прийнято в цілому.

Розгляд наступного законопроекту про внесення змін до деяких законів України №2260 перенесено.

Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо визнання особою без громадянства №2335 доповідає Голова Комітету з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій у Донецькій, Луганській областях та Автономної Республіки Крим, міста Севастополя, національних меншин і міжнаціональних відносин Дмитро Лубінець.

Він зазначив, що метою законопроекту є створення процедури визнання особою без громадянства, що в подальшому надасть змогу для таких осіб законно перебувати на території України, отримати документ, що посвідчує їх особу та підтверджує законність проживання на території України - посвідку на тимчасове проживання та посвідчення особи без громадянства для виїзду за кордон, а за умови проживання на території України у зазначеному статусі понад 2 роки - отримати дозвіл на імміграцію та посвідку на постійне проживання.

З цією метою у Законі України «Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства» зокрема: удосконалюється визначення терміну «особа без громадянства», що буде узгоджуватись із терміном «апатрид», визначеним Конвенцією про апатридів; дається визначення термінів «дитина, розлучена із сім'єю», її «законні представники»; передбачається, що із заявою про визнання особою без громадянства, має право звернутися особа незважаючи на законність чи незаконність її перебування на території України; особи, яких визнано особами без громадянства в порядку, встановленому цим Законом, та отримали посвідку на тимчасове проживання, вважатимуться такими, які на законних підставах тимчасово проживають на території України на період до отримання посвідки на постійне проживання чи набуття громадянства України;пропонується доповнення новою статтею 61, якою визначається процедура визнання особою без громадянства.

Проект Закону є актуальним, оскільки на цей час в Україні відсутнє законодавче визначення процедури надання особі статусу особи без громадянства. Цей законопроект - спроба комплексного вирішення проблем без громадянства в Україні.

Прийняття законопроекту підтримує Державна міграційна служба України, УВКБ ООН, Уповноважений Верховної Ради України з прав людини, правозахисні організації.

Д.Лубінець повідомив, що Комітет рекомендує Верховній Раді прийняти законопроект за основу.

361 голосом «за» народні депутати підтримали законопроект.

Проект Закону про внесення змін до статті 6 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» (щодо забезпечення прав військовослужбовців Військово-морських сил та Повітряних сил Збройних Сил України на отримання статусу учасника бойових дій) №1197 доповіла народний депутат Іванна Климпуш-Цинцадзе.

Голова Комітету з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів Галина Третьякова доповідаючи рішення Комітету, зазначила, що запропоновані законодавчі зміни врегулюють питання надання статусу учасника бойових дій екіпажам кораблів, катерів, суден забезпечення та повітряних суден у разі їх участі в бойових діях проти військових формувань інших держав, терористичних організацій, незаконних збройних формувань у майбутньому.

На сьогоднішній день, за орієнтовними даними командування Військово-Морських сил Збройних сил України Міністерства оборони України, статус учасника бойових дій за нормами законопроекту може бути встановлено 19 військовослужбовцям, які перебували у складі екіпажів на борту малих броньованих артилерійських катерів «Бердянськ», «Нікополь» та рейдового буксиру «Яни Капу», та 6 військовослужбовцям екіпажу літака АН-26 №10, який у лютому 2017 року був обстріляний під час виконання завдань з викриття обстановки в районі захоплених Російською Федерацією платформ у Чорному морі.

Комітет рекомендує Верховній Раді прийняти законопроект у першому читанні за основу.

Народні депутати 319 голосами підтримали рішення Комітету.

Проект Закону про внесення зміни до статті 13 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» щодо посилення соціального захисту окремих категорій осіб з інвалідністю внаслідок війни №1198 доповіла народний депутат Ірина Фріз.

Голова Комітету з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів Галина Третьякова доповіла рішення Комітету, який рекомендує прийняти законопроект за основу.

313 голосами «за» законопроект прийнято за основу.

Головуючий надав слово Голові Комітету з питань Регламенту, депутатської етики та організації роботи Верховної Ради України Сергію Кальченку, який доповів проект Постанови, якою пропонується внести зміни до календарного плану проведення 2-ї сесії і передбачити проведення пленарного засідання у четвер 12 грудня.

229 голосами «за» проект Постанови №2533 було прийнято в цілому.

Народні депутати розглянули проект Постанови про внесення змін до Постанови Верховної Ради України «Про обрання голів, перших заступників, заступників голів, секретарів, членів комітетів Верховної Ради України дев'ятого скликання» №2535. Згідно з Постановою, народного депутата Олександра Копиленка обрано членом Комітету з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій у Донецькій, Луганській областях та Автономної Республіки Крим, міста Севастополя, національних меншин і міжнаціональних відносин, народного депутата Івана Калаура членом Комітету з питань правової політик, увільнивши його від обов’язків члена Комітету з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій у Донецькій, Луганській областях та Автономної Республіки Крим, міста Севастополя, національних меншин і міжнаціональних відносин.

Проект Постанови про внесення змін до Постанови Верховної Ради України «Про обрання голів, перших заступників, заступників голів, секретарів, членів комітетів Верховної Ради України дев'ятого скликання» №2534.

Голова Комітету з питань Регламенту, депутатської етики та організації роботи Верховної Ради України Сергій Кальченко, доповідаючи проект, повідомив, що Комітет розглянув заяву народного депутата Богдана Яременка про його відкликання з посади голови Комітет з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва та про обрання головою Комітету з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва народного депутата Єлизавету Ясько, увільнивши її від обов’язків члена цього Комітету.

Народні депутати не підтримали цей проект Постанови. «За» проголосували 186 парламентаріїв.

Підготовлений до другого читання проект Закону про внесення змін до Податкового кодексу України щодо ліквідації корупційної схеми у сфері реєстрації інформації зі звітів про оцінку об'єктів нерухомості та прозорості реалізації майна (друге читання із скороченням строку підготовки) №2047-д доповів перший заступник Голови Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Ярослав Железняк.

Він повідомив, що до законопроекту надійшло та було опрацьовано 1001 пропозиція, з них враховано у повному обсязі, частково або по суті - 116 пропозицій та запропоновано на відхилення - 885 пропозицій.

Комітет вирішив рекомендувати Верховній Раді прийняти законопроект в другому читанні та в цілому.

Народні депутати розглянули правки до законопроекту.

Голова Верховної Ради Дмитро Разумков звернувся до керівників фракцій з проханням озвучити позиції щодо розгляду правок.

Представники усіх фракцій за винятком фракції «Європейська солідарність» повідомили, що не будуть наполягати на розгляді правок.

Головуючий надав слово народним депутатам для виступів.

Народні депутати висловилися щодо подальшого розгляду законопроекту.

На голосування на підтвердження було поставлено правку №664 народного депутата О.Гончаренка.

330 голосами правка була підтримана.

Головуючий поставив на голосування для прийняття у другому читанні і в цілому законопроект №2047-д з необхідними техніко-юридичними правками.

338 голосами «за» законопроект прийнято в цілому.

Проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо запобігання і протидії політичній корупції №2336 у першому читанні доповів народний депутат Сергій Рахманін.

За результатами голосування законопроект 305 голосами прийнято за основу.

Головуючий закрив вечірнє засідання.

За матеріалами Інформаційного управління ВР України

Фото з прямої трансляції на каналі «Рада»



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Вчера поздно вечером враг атаковал многострадальный Харьков. Также в 7 часов утра были нанесені ракетные ударі по Одессе и предместью города Сумы

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.