​Пленарні засідання Верховної Ради України 3 березня 2020 року

Голова Верховної Ради України Дмитро Разумков відкрив пленарне засідання. Головуючий надав слово представникам депутатських фракцій і груп, які виступили з оголошеннями, заявами, повідомленнями, пропозиціями.


Народні депутати продовжили розглядати правок до законопроекту про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення №2178-10.

Розгляд розпочався з 1507 правки.

Парламентарії розглянули правки про внесення змін до статті 130 «Набуття права власності на земельні ділянки сільськогосподарського призначення» Земельного кодексу.

Народні депутати, зокрема, розглянули правки щодо: переважного права викупу орендованих земель сільськогосподарського призначення, не допущення до проведення та встановлення результатів Всеукраїнського референдуму стосовно купівлі-продажу земель сільськогосподарського призначення: а) купівля-продаж земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної та комунальної власності, земель, що перейшли до комунальної власності; заборони відчуження земельної ділянки сільськогосподарського призначення, яка не перебуває у приватній власності, на користь приватної юридичної чи фізичної особи до встановлення результатів Всеукраїнського референдуму з питання купівлі-продажу земель сільськогосподарського призначення; заборони внесення права на земельну частку (пай) до статутних капіталів господарських товариств до проведення та встановлення результатів Всеукраїнського референдуму стосовно купівлі-продажу земель сільськогосподарського призначення, встановлення переважного права орендаря на викуп орендованих ним земель сільськогосподарського призначення у держави та/або органів місцевого самоврядування за ціною нормативної грошової оцінки з правом розстрочки платежу на десять років тощо.

Головуючий надавав слово для виступу тим авторам, які наполягали на розгляді всіх їхніх правок.

Автори також пропонували внести доповнення до статті 130 стосовно того, що викуп земельних ділянок, земельних часток (паїв) здійснюється у строк не більше 60-и робочих днів з дня подання відповідної заяви (клопотання), одноразово у повному обсязі за кожну земельну ділянку, земельну частку (пай). Порядок викупу земельних ділянок, земельних часток (паїв) встановлюється Кабінетом Міністрів України; відчуження виключно державі земельної ділянки сільськогосподарського призначення, яка перебуває у власності громадянина,. Держава зобов’язана викупити земельну ділянку сільськогосподарського призначення у громадянина України, який бажає її відчужити за ринковою ціною.

За результатами голосування жодна з правок не була підтримана.

Народні депутати не підтримали правки щодо внесення змін до статті 131 «Набуття права власності на земельні ділянки на підставі цивільно-правових угод».

Правки стосувалися того, що резиденти України можуть набувати у приватну власність, а територіальні громади та держава у власність земельні ділянки на підставі міни, ренти, дарування, успадкування та інших цивільно-правових угод. Нерезиденти України не мають право набувати у власність земельні ділянки до імплементації рішення Всеукраїнського референдуму стосовно купівлі-продажу земель сільськогосподарського призначення; що у разі встановлення Всеукраїнським референдумом з питання обігу земель непідтримання рішення вільного обігу земель сільськогосподарського призначення - дія заборони обігу земель сільськогосподарського призначення продовжується безстроково; здійснення переходу права власності на земельну ділянку сільськогосподарського призначення виключно в разі підтримання рішення про запровадження вільного обігу земель сільськогосподарського призначення на Всеукраїнському референдумі з цього питання, встановлення відповідними нормами чинного законодавства відповідальності за відповідність та наслідки зазначених угод тощо.

Правки за результатами голосування не підтримано.

Головуючий оголосив перерву на 30 хвилин у засіданні.

Після закінчення перерви народні депутати продовжили розглядати правки до законопроекту про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення №2178-10.

Автори, зокрема, пропонували у статті 131 Земельного кодексу частину першу викласти в такій редакції: «1. Громадяни та юридичні особи, установчими документами яких передбачено ведення сільськогосподарського виробництва, а також територіальні громади мають право набувати у власність земельні ділянки на підставі міни, ренти, дарування, успадкування та інших цивільно-правових угод.», а також доповнити статтю 131 Земельного кодексу нормою, згідно з якою: «забороняється внесення права на земельну ділянку сільськогосподарського призначення до статутних капіталів юридичних осіб, установчими документами яких передбачено ведення сільськогосподарського виробництва, до проведення та встановлення результатів Всеукраїнського референдуму щодо купівлі-продажу земель сільськогосподарського призначення».

Правками також пропонувалося викласти один з підпунктів статті 131 Земельного кодексу у редакції, згідно з якою, «набувати у власність земельні ділянки на підставі міни, ренти, дарування, успадкування та інших цивільно-правових угод мають право держава, територіальні громади, громадяни України та юридичні особи створені за законодавством України, а земельні ділянки сільськогосподарського призначення» та частину першу статті 131 викласти в такій редакції: «Громадяни та юридичні особи України, та кінцевими бенефіціарними (контролерами) власниками яких є громадяни України, створені за законодавством України, а також територіальні громади та держава мають право набувати у власність земельні ділянки на підставі міни, ренти, дарування, успадкування та інших цивільно-правових угод».

За результатами голосування жодна з правок не була прийнята.

Загалом народні депутати розглянули 2144 правки з 4018 законопроекту №2178-10.

Головуючий закрив ранкове засідання.

Вечірнє пленарне засідання Верховної Ради України

На вечірньому засіданні народні депутати продовжили розглядати правок до законопроекту про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення №2178-10.

Парламентарії розглянули правки про внесення змін до розділі Х «Перехідні положення», зокрема, стосовно того, що громадяни, яким належить право постійного користування, право довічного успадкованого володіння земельними ділянками державної та комунальної власності, призначеними для ведення селянського (фермерського) господарства, а також орендарі земельних ділянок, які набули право оренди землі шляхом переоформлення права постійного користування щодо зазначених земельних ділянок, мають право на викуп таких земельних ділянок у власність з розстрочкою платежу до 5 років за ціною, яка дорівнює нормативній грошовій оцінці таких земельних ділянок, без проведення земельних торгів; заборони внесення права на земельну частку (пай) до статутних капіталів господарських товариств, крім господарських товариств; заборони внесення права на земельну частку (пай) до статутних капіталів господарських товариств до проведення та встановлення результатів Всеукраїнського референдуму стосовно купівлі-продажу земель сільськогосподарського призначення; виключення з Розділу X «Перехідні положення» пункту 6-1; доповнення пункту 6-1 такою пропозицією: «Порядок надання розстрочки платежу встановлюється Кабінетом Міністрів України»; передачі безоплатно у власність громадянам України - засновникам господарств земельних ділянок для ведення фермерського господарства; що викуп державою в особі уповноваженого Кабінетом Міністрів України органу земельних ділянок здійснюється у порядку, встановленому законом, на підставі договору та за ринковою вартістю, визначеною з урахуванням цін на земельні ділянки сільськогосподарського призначення у державах Європейського Союзу відповідно до затвердженої Кабінетом Міністрів України методики; не допущення до 1 січня 2024 року набуття юридичними особами, бенефіціарним власником (контролером) яких є іноземці, особи без громадянства; редакційні та технічні зміни.

Жодна з поставлених на голосування правок не була підтримана.

Всього народні депутати розглянули 2301 правку з 4018-и законопроекту.

Після закінчення розгляду правок на вечірньому засіданні Голова Верховної Ради України Д.Разумков звернувся до Комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки і Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування з проханням завтра о 9-й годині ранку провести засідання комітетів у зв’язку з проведенням позачергового засідання Верховної Ради.

Перший заступник Голови Верховної Ради України Руслан Стефанчук оголосив про створення у Верховній Раді кількох міжфракційних депутатських об’єднань.

Головуючий закрив пленарне засідання.

За матеріалами Інформаційного управління ВР України

Фото з прямої трансляції на каналі «Рада»



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Враг продолжает атаковать нашу страну с воздуха различными средствами нападения и в прошедшую ночь применил 13 ударных «шахедов»

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.