​Пленарне засідання Верховної Ради України 2 лютого 2021 року

Дмитро Разумков після закінчення виступу з нагоди відкриття п’ятої сесії Верховної Ради України надав слово представникам депутатських фракцій і груп для виступів з оголошеннями, заявами, повідомленнями, пропозиціями.


Головуючий оголосив про виключення народного депутата Олександра Дубінського зі складу депутатської фракції «Слуга народу».

Народні депутати розпочали розгляд питань порядку денного.

Парламентарії виступили в обговоренні проекту Постанови про порядок денний п'ятої сесії Верховної Ради України дев'ятого скликання №4690. Представники фракцій зазначали, що готові до конструктивної роботи. При цьому вони звертали увагу на те, що до проекту постанови не включені законопроекти, запропоновані фракціями.

Проект Постанови №4690 234 голосами «за» прийнято в цілому.

Народні депутати виступили в обговоренні проекту Постанови про План законопроектної роботи Верховної Ради України на 2021 рік №4691.

За результатами обговорення проект Постанови №4691 прийнято в цілому 256 голосами.

Народні депутати розглядають правки до проекту Закону про внесення змін до Закону України «Про суспільне телебачення і радіомовлення України» щодо усунення колізії в питанні призначення та звільнення членів Наглядової ради Національної суспільної телерадіокомпанії України депутатськими фракціями і групами №4413.

Верховна Рада 290 голосами прийняла проект Закону №4413 у другому читанні і в цілому.

До порядку денного включено проект Постанови про затвердження рішення Ради національної безпеки і оборони України від 1 лютого 2021 року «Про застосування секторальних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій) до Республіки Нікарагуа» №4689.

Проект Постанови доповів Секретар Ради національної безпеки і оборони України Олексій Данілов.

Голова Комітету з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва Олександр Мережко доповів рішення Комітету, який рекомендує Верховній Раді прийняти проект Постанови в цілому.

Проект Постанови №4689 прийнято в цілому 322 голосами «за».

Із заявою від двох фракцій виступила народний депутат Інна Совсун.

Проект Закону про внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» та Закону України «Про Вищу раду правосуддя» щодо завершення конкурсних процедур на зайняття посад суддів місцевих судів №4229 доповів член Комітету з питань правової політики Денис Маслов. Він зазначив, що цим законопроектом пропонується частково вирішити проблему «кадрового голоду» в судовій системі, шляхом розблокування і завершення триваючих конкурсних процедур, оголошених попереднім складом Вищої кваліфікаційної комісії суддів України (ВККС), а також шляхом проведення конкурсу для кандидатів, які незважаючи на проходження всіх стадій добору, визначених законодавством, з незалежних від них причин, не були призначені суддями.

Денис Маслов також доповів рішення Комітету, який рекомендує прийняти законопроект за основу і в цілому з пропозицією Комітету.

Народні депутати під час обговорення висловили деякі зауваження до проекту та зазначали, що підтримають його лише у першому читанні.

За результатами голосування законопроект №4229 прийнято за основу 251 голосом.

У пленарному засіданні оголошено перерву.

Після закінчення перерви народні депутати продовжили розглядати питання порядку денного.

Проект Закону про внесення змін до Повітряного кодексу України щодо удосконалення законодавчого врегулювання у сфері безпілотних повітряних суден цивільної авіації №3716 доповів голова підкомітету Комітету з питань транспорту та інфраструктури Петро Павловський.

Законопроектом пропонується внесення змін до Повітряного кодексу України в частині виокремлення вимог до безпілотних повітряних суден, їх експлуатації та дистанційних пілотів.

Доповідач зазначив, що кінцева мета цього законопроекту полягає в тому, щоб виокремити вимоги до експлуатантів БПС, підвищити рівень їх обізнаності та відповідальність, зменшити складність вимог до БПС, що дозволить бізнесу повністю використовувати «дрони», щоб досягти максимально можливого рівня економічні вигоди через підвищення безпеки, ефективності та раніше недосяжні нові види та сфери застосування БПС.

Петро Павловський доповів рішення Комітету, який рекомендує Верховній Раді прийняти законопроект за основу.

Народні депутати загалом підтримали прийняття законопроекту із деякими зауваженнями.

За результатами голосування законопроект №3716 прийнято за основу 278 голосами «за».

Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань здійснення габаритно-вагового контролю №3742 доповів голова підкомітету Комітету з питань транспорту та інфраструктури Ігор Негулевський.

Цей законопроект має на меті врегулювання питання щодо запобігання та недопущення руйнування автомобільних доріг загального користування, зокрема вдосконалення здійснення габаритно-вагового контролю транспортних засобів із залученням органів місцевого самоврядування та місцевих органів виконавчої влади до організації здійснення автоматичного габаритно-вагового контролю та належного рівня відповідальності всіх учасників дорожніх перевезень за порушення габаритно-вагових параметрів транспортних засобів.

Ігор Негулевський доповів рішення Комітету, який рекомендує Верховній Раді прийняти законопроект №3742 за основу.

Народні депутати 308 голосами «за» підтримали прийняття законопроекту у першому читанні.

Народні депутати змінили черговість розгляду питань порядку денного і розглянули Закон «Про внесення змін до Закону України «Про статус народного депутата України» щодо електронної форми документообігу» №3157 з пропозиціями Президента України.

Пропозиції Президента України до Закону доповів Представник Президента України у Верховній Раді Руслан Стефанчук.

Народні депутати під час голосування підтримали всі три пропозиції Президента України, поставлені на підтвердження і 318 голосами «за» прийняли Закон в цілому.

Проект Закону про внесення змін до Декрету Кабінету Міністрів України «Про державне мито» №3236-1 доповів Голова Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев.

Метою законопроекту є врахування сучасних соціальних та економічних умов, що склалися після 1993 року зокрема в контексті кризових та інфляційних процесів та сприяти наповненню місцевих бюджетів.

Законопроектом пропонується внести зміни до статті 3 Декрету Кабінету Міністрів України «Про державне мито», в частині збільшення деяких ставок державного мита, зокрема стосовно нотаріальних дій за посвідчення заповітів, посвідчення доручень, засвідчення вірності копій документів та витягів, за засвідчення справжності кожного підпису на документах, за видачу дублікату документів, що справляються при здійсненнінотаріальних дій, державними нотаріальними конторами і виконавчими комітетами сільських, селищних, міських Рад народних депутатів.

Данило Гетманцев доповів рішення Комітету, який рекомендує Верховній Раді прийняти законопроект за основу.

Народні депутати у виступах висловили свої зауваження до законопроекту.

За результатами голосування законопроект №3236-1 не набрав необхідної кількості голосів для прийняття за основу і 246 голосами був направлений на доопрацювання.

Із заявою від двох фракцій виступив народний депутат Дмитро Наталуха.

Проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо статусу національного та ефективного управління закладами освіти і державним майном №4486 доповів народний депутат Руслан Стефанчук.

Метою законопроекту є законодавче вдосконалення процедури надання закладам вищої освіти статусу національного, науковим установам - статусу національного наукового центру та створення належних можливостей управління закладами освіти та державним майном, що закріплено за ними.

Проектом Закону передбачається внесення змін до законів України «Про освіту», «Про вищу освіту», «Про фахову передвищу освіту», «Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення освітньої діяльності у сфері вищої освіти» та «Про наукову і науково-технічну діяльність» в частині вдосконалення процедури надання статусу національного та управління закладами освіти і державним майном, що закріплено за ними.

Голова Комітету з питань освіти, науки та інновацій Сергій Бабак доповів рішення Комітету, який підтримав законопроект і рекомендує прийняти його за основу.

237 голосами «за» законопроект №4486 прийнято за основу.

Верховна Рада 297 голосами «за» прийняла у другому читанні і в цілому проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо єдиної правової долі земельної ділянки та розміщеного на ній об'єкта нерухомості) №0850.

294 голосами прийнято в другому читанні і в цілому проект Закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо внесення до Державного земельного кадастру відомостей про державний кордон України» №3987.

Верховна Рада прийняла у другому читанні і в цілому проект Закону «Про внесення змін до статті 18-7 Закону України «Про державну допомогу сім'ям з дітьми» щодо підвищення розмірів допомоги для дітей із тяжкими хворобами» №2024.

У другому читанні і в цілому прийнято проект Закону «Про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо посилення відповідальності за вчинення кримінальних правопорушень проти журналістів» №3633.

344 голосами прийнято в цілому проект Постанови про вшанування пам’яті українців, які рятували євреїв під час Другої світової війни №4479.

Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо визначення системи ціноутворення в будівництві автомобільних доріг загального користування №2234 доповів народний депутат Ігор Негулевський.

245 голосами «за» законопроект прийнято за основу.

Проект Закону про внесення змін до деяких законів України (щодо вдосконалення порядку діяльності третейських судів та підвищення відповідальності третейських суддів з метою відновлення довіри до третейського розгляду №3045-1 доповів народний депутат Володимир Арешонков.

Метою законопроекту є створення законодавчого підґрунтя для покращення якості третейського розгляду в Україні, наближення його до світових стандартів судочинства, посилення відповідальності третейських суддів за порушення прав учасників третейського розгляду, та як наслідок - відновлення довіри до третейського розгляду.

Голова підкомітету Комітету з питань правової політики Роман Бабій доповів рішення Комітету про відхилення цього законопроекту.

Законопроект №3045-1 за результатами голосування не набрав голосів для його прийняття за основу («за» - 37) і був відхилений.

Проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення порядку утворення та діяльності третейських судів з метою відновлення довіри до третейського розгляду №3411 доповів заступник Міністра юстиції Олександр Банчук.

Законопроект має на меті удосконалення порядку утворення та діяльності третейських судів шляхом посилення вимог до організацій, при яких можуть діяти постійно діючі третейські суди, та розширення повноважень органів третейського самоврядування з метою ефективного здійснення третейського розгляду.

Голова підкомітету Комітету з питань правової політики Роман Бабій доповів рішення Комітету, який рекомендує прийняти законопроект за основу.

Народні депутати підтримали прийняття законопроекту №3411 за основу 227 голосами.

Проект Закону про внесення змін до Закону України «Про третейські суди» щодо приведення норм Закону до вимог міжнародних правил арбітражу та чинного законодавства, підвищення прозорості діяльності третейських судів, розширення їх використання юридичними та фізичними особами №3460 доповів народний депутат Максим Дирдін.

Голова підкомітету Комітету з питань правової політики Роман Бабій доповів рішення Комітету, який рекомендував Верховній Раді відхилити цей законопроект.

За результатами голосування законопроект набрав 26 голосів «за» і був відхилений.

Головуючий закрив пленарне засідання.

За матеріалами Інформаційного управління ВР України

Фото з прямої трансляції на каналі «Рада»



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

В ночь на сегодняшний день противник нанес авиационный удар по Украине с применением 3 крылатых ракет и одной противорадиолокационной ракеты

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.