Заява Комітету медіа-профспілки щодо кримського журналіста Миколи Семени

pravosudie okupanta

 
Незалежна медіа-профспілка України висловлює солідарність з Миколою Семеною та закликає міжнародну спільноту та українську владу зробити усе можливе, аби домогтися можливості його виїзду з Криму для проходження лікування.


Відомого кримського журналіста - Миколу Семену звинувачує російська фсб у закликах до порушення територіальної цілісності (за ст. 280.1 УК РФ публічні заклики до порушення територіальної цілісності російської федерації). Після обшуку у його будинку та допиту з нього взяли підписку про невиїзд. Таким чином, він не може без відома фсб покинути півострів.

Поки триває слідство, у журналіста суттєво погіршився стан здоров’я. У нього загостилося кілька складних хвороб. Як заявляє сам Микола Семена, він пройшов у Криму медичне обстеження, зробив УЗД серця та рентген хребта, результати яких направив до медичної клініки Києва. «Зараз мене запрошують туди на лікування, оскільки є небезпека розвитку ознак інвалідності. Вже подано клопотання про можливість дозволити мені виїзд на лікування, але я не знаю, чи вирішиться це питання», - каже він.

За даними захисту Миколи Семени, його справа має розглядатися у російському суді у жовтні-листопаді. «Не заважаючи на те, що у Європі та усьому світі вважають, що Крим належить Україні, у російській федерації інші настрої, її влада впевнена, що Крим є суб’єктом рф і будь які заклики до звільнення Криму там розцінюються як заклики до порушення територіальної цілісності. Ми вважаємо, що думки, які висловлює Микола Семена, не можна розцінювати саме так, оскільки, як журналіст, він має на це право у рамках Європейської конвенції з прав людини. Тим більше, що він не закликав до насильства», – говорить російський адвокат журналіста Олександр Попков.

Адвокати Миколи Семени закликають українських журналістів та медіа-організації допомогти захистити його.

Відмова правоохоронних органів рф у наданні Миколі Семені кваліфікованої медичної допомоги за таких умов має кваліфікуватися як нелюдське поводження та таке, що принижує честь і гідність пана Семени, а отже держава Україна має втрутитися у ситуацію з порушенням прав журналіста Миколи Семени.

Обов’язок держави, та її державних інституцій, у вирішенні ситуації з порушенням права на одержання якісної медичної допомоги Миколи Семени, вбачаємо з огляду на наступне.

Стаття 3 Конституції України гарантує, що людина, її життя і здоров'я, честь і гідність, недоторканність і безпека визнаються в Україні найвищою соціальною цінністю.

Згідно з ч. 2 цієї статті держава відповідає перед людиною за свою діяльність. Утвердження і забезпечення прав і свобод людини є головним обов'язком держави.

Згідно з ч.1. ст. 5 ЗУ «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий на тимчасово окупованій території України», Україна вживає всіх необхідних заходів щодо гарантування прав і свобод людини і громадянина, передбачених Конституцією та законами України, міжнародними договорами, усім громадянам України, які проживають на тимчасово окупованій території.

Відповідно до ст. 3 ЗУ «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий на тимчасово окупованій території України» до тимчасово окупованих територій відноситься:

сухопутна територія Автономної Республіки Крим та міста Севастополя, внутрішні води України цих територій;

внутрішні морські води і територіальне море України навколо Кримського півострова, територія виключної (морської) економічної зони України вздовж узбережжя Кримського півострова та прилеглого до узбережжя континентального шельфу України, на які поширюється юрисдикція органів державної влади України відповідно до норм міжнародного права, Конституції та законів України.

Також ч. 2 ст. 1 ЗУ «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий на тимчасово окупованій території України» визначає, що початок окупації «АР Крим» встановлено з 20 лютого 2014 року.

Обов’язок держави щодо захисту прав Миколи Семени вбачається з актів міжнародного права, ратифікованих державою Україна.

Так, згідно з ст. 3 Конвенції прав і основоположних свобод людини, нікого не може бути піддано катуванню або нелюдському чи такому, що принижує гідність, поводженню або покаранню.

З огляду на вищенаведені аргументи та враховуючи всю небезпеку та безпрецедентність ситуації, звертаємось до: Президента України Петра Порошенка, Міністра закордонних справ України Павла Клімкіна, Міністра з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України Вадима Черниша, Уповноваженої з прав людини Валерії Лутковської з вимогою втрутитись у ситуацію та сприяти її вирішенню та відновленню прав журналіста Миколи Семени, які порушено правоохоронними органами рф на території тимчасово окупованого півострова Крим.



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Враг продолжает атаковать нашу страну с воздуха различными средствами нападения и в прошедшую ночь применил 13 ударных «шахедов»

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.