У проблемних округах варто було провести повторне голосування, а не повторні вибори - Микола Оніщук

onischuk vru

 
Президент Інституту правової політики Микола Оніщук вважає, що в нинішніх умовах варто було б внести зміни до виборчого закону та провести у проблемних округах повторне голосування замість повторних виборів.


Як відомо, 5 листопада ц. р. Центральна виборча комісія ухвалила постанову «Про неможливість достовірного встановлення підсумків голосування та результатів виборів народних депутатів України 28 жовтня 2012 року в одномандатних виборчих округах № 94, 132, 194, 197 та 223». В свою чергу, наступного дня Верховна Рада своєю постановою рекомендувала ЦВК призначити повторні вибори народних депутатів в одномандатних виборчих округах №№ 94, 132, 194, 197 і 223 та забезпечити їх проведення згідно з законом про вибори.

Між тим, чинний закон про вибори народних депутатів не містить такої підстави для проведення повторних виборів як неможливість достовірного встановлення результатів виборів. Так, за законом ЦВК має призначити повторні вибори лише у випадку, коли вибори у відповідному одномандатному окрузі визнані такими, що не відбулися, або якщо особа після її обрання не набула депутатського мандата (ч. 1, ст. 104). Як бачимо, в даному випадку відсутня будь-яка з вказаних законом підстав. Беручи до уваги, що проблемним виявився саме етап встановлення результатів голосування, а не процес проведення виборів народних депутатів як такий, то Верховна Рада через ухвалення відповідних змін до виборчого законодавства мала б відкрити дорогу ЦВК для призначення повторного голосування на вищезазначених округах. В реальності ж незаконне рішення ЦВК призвело до ухвалення ВР постанови, що вступає в протиріччя з законом.

Відтак, постанова ВР «Про звернення Центральної виборчої комісії з приводу виборів народних депутатів України в одномандатних виборчих округах №№ 94, 132, 194, 197 і 223», яка є підзаконним актом, без внесення змін до закону про вибори народних депутатів не може створювати належних правових наслідків, оскільки суперечить закону.

З огляду на вищевикладене, створюються правові підстави для визнання повторних виборів, якщо такі будуть проведені за постановою ЦВК, недійсними, вважає Микола Оніщук.



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

В ночь на сегодняшний день противник нанес авиационный удар по Украине с применением 3 крылатых ракет и одной противорадиолокационной ракеты

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.