Міжнародні журналістські організації звинувачують ФСБ у переслідуванні журналістів в Криму

gurnalisti fsb

 
Міжнародна федерація журналістів (МФЖ) і її регіональна організація, Європейська федерація журналістів (ЄФЖ), звинуватили російську Федеральну службу безпеки (ФСБ) в Криму у переслідуванні і залякуванні незалежних ЗМІ. Це сталося після того, як журналістка Наталія Кокоріна була затримана минулої п'ятниці на шість годин, при цьому їй було відмовлено в доступі до правової допомоги, а її колега Анна Андрієвська була звинувачена в антидержавній діяльності за статтю, яку вона написала в 2014 році.


Обидві журналістки працювали в новинному порталі Кримського центру журналістських розслідувань, який також організовує тренінги для журналістів. Після «приєднання» Криму до Росії минулого року Центр, який раніше базувався в Сімферополі, був змушений переїхати до Києва, оскільки його персонал зазнавав атак, переслідувань та юридичних обмежень з боку влади. Андрієвська поїхала до Києва на початку травня 2014, але її родина залишилася в Криму.

За наявними даними, співробітники ФСБ минулої п'ятниці провели два окремих обшуки в будинках батьків журналістів. Вони затримали Кокоріну і спочатку відмовили їй у доступі до адвоката. Вона була звільнена після шести годин з моменту затримання, для якого не було підстав.

В той же час, Андрієвська, колишній редактор новин порталу Центру журналістських розслідувань та член комітету Незалежної медіа-профспілки України (НМПУ), звинувачується в антидержавній діяльності. Звинувачення базуються на статті за грудень 2014 року, яка, як заявила влада, «спрямована на порушення територіальної цілісності Російської Федерації». Якщо її визнають винною, їй загрожує до п'яти років позбавлення волі. Комп'ютер її батька було вилучено під час обшуку.

«Ми стурбовані зростаючим тиском російських оперативників в Криму на журналістів та їхні родини, - заявив генеральний секретар Міжнародної федерації журналістів Бет Коста, - Наші колеги є жертвами залякування, яке відображає нетерпимість до незалежної інформації».

«ЄФЖ закликає ФСБ Росії зупинити наступ на незалежних журналістів в Криму, - додав Рікардо Гутьєррес, генеральний секретар ЄФЖ. - За останній рік багато журналістів, які висвітлюють події в Криму, зазнали переслідувань, нападів і були затримані. Місцева влада намагається перетворити Кримський півострів в інформаційну чорну діру».

«Ця операція використовується як інструмент для тиску на тих, хто публічно висловити свою незгоду з російською окупацією півострова, - заявила Незалежна медіа-профспілка України, член МФЖ і ЄФЖ. - Кримінальне переслідування громадян за критику російського уряду є брутальним порушення основоположних норм міжнародного права».

МФЖ і ЄФЖ закликали поважати свободу ЗМІ в Криму, підкресливши важливість для журналістів мати можливість повідомляти правду, не побоюючись переслідування, залякування або насильства.



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

В ночь на сегодняшний день противник нанес авиационный удар по Украине с применением 3 крылатых ракет и одной противорадиолокационной ракеты

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.