​Кім Чен Ин заходився розвивати економіку КНДР, але не позбавлятися ядерної програми

Північнокорейський лідер Кім Чен Ин нарешті заговорив про те, що він планує принести з собою до столу переговорів під час зустрічей з президентами Південної Кореї та США – і це, здається, не має жодного стосунку до того, щоб продемонструвати здобутий важкими зусиллями ядерний арсенал. Принаймні поки що, повідомляє «Голос Америки».


Завершуючи тижні загрозливої тиші з Пхеньяна, Кім Чен Ин виклав нову стратегію на зустрічі Центрального комітету його правлячої партії в п’ятницю, яка призупиняє підземні ядерні випробування та тестові запуски міжконтинентальних балістичних ракет. Він також повідомив, що ядерний випробувальний майданчик країни в місті Пунгей-ри, який вже вважається практично непрацездатним, буде закрито та «розібрано».

Оголошення, в якому також підкреслювалося бажання Кіма звернути свою увагу на економічний розвиток, сприйнялося дуже добре у світових столицях.

Президент Дональд Трамп одразу схвалив заяву Кіма на своїй сторінці у Twitter «як дуже добру новину для Північної Кореї та світу». Привітали ініціативу також Сеул і Пекін. Прем'єр-міністр Японії Сіндзо Абе, противник компромісів із Північною Кореєю, намагався відреагувати позитивно, хоча наголосив на потребі залишатися насторожі, щоб подивитися, що відбуватиметься впродовж наступних місяців.

Лише минулого року чи не єдиними повідомленнями, які надходили з Пхеньяна, були погрози жорстокої відплати та застереження щодо ядерної війни. Зараз Кім стверджує, що він може бути більш великодушним, оскільки «на Корейському півострові та в регіоні створюються свіжі кліматичні умови відпочинку і миру та робляться драматичні зміни в міжнародному політичному масштабі», – згідно з повідомленнями державних ЗМІ Північної Кореї, які повідомили про оголошення Кім Чен Ина в суботу.

Звичайно, багато позитивних результатів можуть дати зустрічі Кім Чен Ина з президентом Південної Кореї, яка відбудеться наступної п'ятниці, і Трампом, яка очікується наприкінці травня або початку червня. Північ та Південь можуть дозволити більше возз’єднань сімей, розлучених у 1950-1953 роках Корейською війною, і Кім, як повідомляється, відкритий для звільнення трьох американців, що зараз перебувають під вартою в Північній Кореї.

Але великий набуток – кінець ядерної програми Північної Кореї – не виглядає ближче, ніж це було до оголошення Кіма.

Деякі важливі елементи були помітно оминуті в резолюції Північної Кореї.

Країна не оголосила про мораторій на запуск ракет короткого або середнього радіусів дії – це серйозне занепокоєння для Японії, яка розміщена в їхньому діапазоні, або наземне випробування двигунів. Вона також не призупинила виробництво матеріалів, що розщеплюються, для створення додаткових боєголовок чи виробництва ракет дальшого радіуса, які є головною проблемою Вашингтона.

Північна Корея також залишає за собою право запускати космічні ракети, хоча це може бути засобом тестування технологій подвійного використання, що також може принести користь її ракетним програмам. Минулого року на піку протистояння Пхеньяна з Вашингтоном та Сеулом міністр закордонних справ Північної Кореї Рі Йонг Хо повідомив журналістам, що країна зможе провести атмосферні випробування водневої бомби над Тихим океаном.

Ніщо в резолюції не зупинило б такий тест.

Тим не менш, Кім, схоже, перебуває на шляху до свого набутку – зустрічі з самим президентом США Дональдом Трампом.

Фото VOA



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Этой ночью рашисты провели 10-часовую «шахедную» атаку по Украине - всего 13 «шахедов» было выпущено противником, все 13 БпЛА сбиты силами ПВО

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.