Жінки-судді з Афганістану говорять про переслідування від чоловіків, яких вони засудили

Після втечі з Кабула афганська жінка, котра працювала суддею, розказує, як на неї полювали чоловіки, яких вона колись ув'язнила, коли вони були звільнені бійцями «Талібану», які захопили країну.


«Чотири -п'ять представників»«Талібану» прийшли і почали запитувати у сусідів біля мого будинку:« Де ця жінка суддя? Це були люди, яких я посадила до в'язниці», - сказала вона в інтерв'ю Reuters не називаючи себе і просячи не наголошувати на тому, де вона знаходиться.

В Афганістані працює близько 250 жінок –суддів. Деякі з них змогли втекти за останні тижні, але більшість не встигли втекти і все ще намагаються вибратися з країни. Міжнародні колеги та активісти, заради допомоги цим жінкам створили мережі, які працюють цілодобово, щоб допомогти їм втекти.

Бойовики, які прийшли до влади минулого місяця, коли США вивели свої війська, заборонили жінкам більшість робіт, коли вони востаннє правили країною 20 років тому. Хоча на прес -конференції незабаром після того, як вони захопили Кабул 15 серпня, представник талібів сказав, що права жінок будуть захищені відповідно до ісламського законодавства Він також сказав, що їм буде дозволено працювати у важливих сферах суспільства.

Західні держави заявили, що готові співпрацювати з талібами, але хочуть бачити дії, а не обіцянки щодо захисту прав людини.

Жінки, які працюють у сфері правосуддя, раніше були головними мішенями. У січні невідомі особи застрелили двох суддів Верховного суду. Представник «Талібану» тоді сказав, що їхня група не причетна.

Тепер «Талібан» звільнив ув'язнених по всій країні, що «справді загрожує життю жінок -суддів», - сказав один афганський суддя.

Окрім суддів, є ще близько тисячі правозахисниць, які також можуть опинитися у перехресті талібів, - сказала афганська правозахисниця Хорія Мосадік

«Звільнені ув'язнені телефонують із погрозами смертю жінкам -суддям, жінкам -прокурорам та жінкам -поліцейським, кажучи: ми підемо за тобою», - розповіла вона.

Міністр юстиції Великої Британії Роберт Бакленд заявив, що минулого тижня Лондон евакуював дев'ять жінок -суддів і працює над тим, щоб забезпечити безпечний прохід для більшої частини «дуже вразливих верств». «Багато з цих суддів відповідали за дотримання принципу верховенства права, і цілком справедливо вони бояться наслідків, які тепер можуть зіткнутися з ними з розвитком Талібану», - сказав він

Але кілька правозахисників та правозахисників, які брали участь у спробах врятувати жінок -суддів та правозахисників, заявили, що західні країни не вважають евакуацію таких людей достатньо пріоритетною у хаосі після падіння Кабула.

«Уряди не мали жодного інтересу евакуювати людей, які не є їх власними громадянами»,-каже Сара Кей, адвокат з прав людини з Белфаста та член мережі міжнародних адвокатів ««Атлас Жінки».

Reuters



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

За минувшие сутки рашисты ударили Искандером по железной дороге в Смиле - поражена гражданская инфраструктура и логистические сообщения

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.