​Ізраїль офіційно оголосив «Хамасу» війну відповідно до статті 40 Основного закону країни


Ізраїльський уряд офіційно оголосив війну «Хамасу» у неділю, готуючи основу для масової відповіді проти ісламістського бойового угруповання. У суботу, після початку атаки бойовиків, прем'єр-міністр Біньямін Нетаньягу заявив, що країна перебуває у стані війни. Натомість тепер оголошення війни було прийнято відповідно до статті 40 Основного закону Ізраїлю, повідомляє Голос Америки, посилаючись на CNN.

Перед заявою в неділю Нетаньягу оголосив, що Ізраїль «потужно помститься» за атаку палестинських бойовиків, внаслідок якої, як зараз повідомляється, загинуло 600 ізраїльтян і 370 палестинців.

Times of Israel пише про ще 100 викрадених ізраїльтян. В інтерв'ю CNN ізраїльська влада заявила, що серед заручників, захоплених бойовиками, є громадяни США, але подробиць не повідомлено. Раніше держсекретар Ентоні Блінкен також сказав, що США «працюють понаднормово», щоб перевірити повідомлення про зниклих безвісти та загиблих внаслідок атаки американців.

Нетаньягу провів нині другу за два дні телефонну розмову із президентом США Джо Байденом, під час якої глава Білого дому знову наголосив про повну підтримку Ізраїлю з боку Вашингтона. Напередодні Байден сказав, що ситуація в Ізраїлі - «це також страшна трагедія на людському рівні».

Також ізраїльський прем'єр говорив телефоном із лідерами Німеччини, Італії та Британії, а крім того - із президентом України Володимиром Зеленським. Як повідомляє його офіс, Нетаньягу поінформував Київ про ситуацію в Ізраїлі та дії збройних сил і органів правопорядку з відбиття нападу. «Володимир Зеленський висловив солідарність України з Ізраїлем, який потерпає від зухвалого масштабного нападу, та співчуття у звʼязку численними жертвами», - йдеться у повідомленні.

Канцлер Німеччини Олаф Шольц також заявив, що ФРН «твердо й непохитно стоїть на боці Ізраїлю перед обличчям цієї жахливої атаки», пообіцяв підтримувати Єрусалим і посилити захист єврейських та ізраїльських установ у Німеччині.

Тим часом, президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган заявив, що налаштований посилити дипломатичні зусилля для досягнення припинення вогню між ізраїльськими та палестинськими силами, але додав, що рішення про створення двох держав є єдиним способом досягти регіонального миру.

Раніше Голос Америки повідомляв, що держсекретар Ентоні Блінкен заявив про те, що США можуть оголосити про додаткову допомогу Ізраїлю вже в неділю. Блінкен сказав, що вказівка президента Джо Байдена полягала в тому, щоб «переконатись, що ми надаємо Ізраїлю все, що йому потрібно зараз, щоб впоратися з нападами з боку «Хамас».

«Хамас» почав атаку проти Ізраїлю на світанку в суботу з масованого ракетного обстрілу, прикриваючи ним проникнення бойовиків в Ізраїль з Гази. У відповідь Єрусалим почав авіаудари по Газі.

Ознакою того, що конфлікт може поширитися за межі Гази, є те, що Ізраїль і підтримувана Іраном ліванська «Хезболла», що заявила про підтримку «Хамасу», обмінялися артилерійським і ракетним вогнем, а в Александрії у Єгипті було застрелено двох ізраїльських туристів разом із єгипетським гідом, пише Reuters.

У неділю Рада Безпеки ООН проведе екстрене засідання у закритому режимі щодо ситуації на Близькому Сході.

Фото AFP



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Ночь была очень неспокойная, 18 ударных дронов типа «шахед» применила рашистская федерация против нашей страны этой ночью

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.