Екcперти ЕПЛ: збитки довкіллю Сходу України можна обрахувати економічно

zbitki dovkillyu

 
Не зважаючи на те, що існує низка важливих юридичних інструментів для захисту довкілля, воно все одно продовжує бути мовчазною жертвою воєнних конфліктів в усьому світі. Програма ООН з навколишнього середовища з 1999 року здійснила більше двадцяти пост-конфліктних оцінок стану довкілля, визначивши основні впливи війни.


«Дослідивши звіти ЮНЕП та Світового банку про оцінку стану довкілля в післявоєнний період в Лівані, Секторі Газа, Судані, кол. Югославії (а тепер – Сербії, Чорногорії, Хорватії, Словенії, Македонії, Боснії і Герцеговині), Косово, ми чітко простежили згубну дію війни на довкілля. Якісні зміни та кількісно пораховані збитки просто вражали, - розповіла «Конфліктам і законам» виконавчий директор Міжнародної благодійної організації «Екологія-Право-Людина» Кравченко Олена. – Саме тому ми не змогли обійти увагою ситуацію на Сході України та вирішили здійснити таку економічну оцінку для нашої держави. Адже сьогодні масштаби шкоди, нанесеної довкіллю війною в Україні, поки важко уявляються».

МБО «Екологія-Право-Людина» (ЕПЛ) вирішила проаналізувати методи, використані за кордоном для економічної оцінки збитків довкіллю та розробити рекомендації для застосування їх в Україні.

«Варто наголосити на тому, що навіть за найкращої і найточнішої оцінки економічної шкоди довкіллю в грошовому еквіваленті можна виразити не більше 35-40 % від реальних збитків, оскільки можна оцінити лише те, що ми бачимо», – повідомляє еколог МБО «Екологія-Право-Людина» Норенко Катерина.

Зазвичай масштаби економічної оцінки збитків довкіллю включають вартість відновлення екосистем та природних ресурсів, вартість транспортування та утилізації відходів (ТПВ, медичних, від зруйнованих будинків), вартість відновлення рекреаційних зон, вартість організації системи моніторингу для вчасного виправлення помилок.

«Стан довкілля на Сході України погіршується з кожним днем. Забруднення води та ґрунту, деградація об’єктів природно-заповідного фонду, знищення лісів та степів пожежами, трансформація ландшафтів, затоплення шахт стали звичайними явищами». – додає еколог ЕПЛ Алла Войціховська.

Для того, щоб скласти план та розпочати відновлення довоєнного стану довкілля, необхідно спершу оцінити масштаби економічних збитків. Для цього ЕПЛ обрала кілька методів: метод ринкової ціни, оцінка вартості транспортування та утилізації відходів, вартість альтернативних ресурсів, вартість реконструкції, метод вартості подорожі, підхід «бажання платити». Окрім цього, буде застосовано вітчизняну методику розрахунків розмірів відшкодування збитків, які заподіяні державі в результаті наднормативних викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря та внаслідок порушення законодавства про охорону та раціональне використання водних ресурсів.

Таке дослідження є дуже важливим, оскільки дозволяє залучити довкілля до системи прийняття рішень. Варто наголосити на тому, що повна оцінка економічних збитків можлива тільки після повного припинення воєнних дій на сході України.



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Этой ночью рашисты провели 10-часовую «шахедную» атаку по Украине - всего 13 «шахедов» было выпущено противником, все 13 БпЛА сбиты силами ПВО

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.