Найскандальніші суди 2011 року

sudМинулий рік відзначився великою кількістю скандальних судових процесів. НТВ склало рейтинг найрезонансніших судів, що відбувались у світі.

 
Верховний суд Ізраїлю підтвердив вину колишнього президента Ізраїлю Моше Кацава у зґвалтуванні. Високопоставленого злочинця посадили на сім років. Звинувачення проти Моше Кацава під час перебування його міністром уряду Нетаньяху висунула одна з його співробітниць ще у 2006 році. З 1996 по 1999 роки Кацав був заступником прем'єра і за сумісництвом міністром туризму. В ізраїльських правоохоронних органах були заяви ще кількох жінок, які працювали з Кацавом, коли він уже був президентом (з 2000 по 2007 роки) і яких він нібито теж домагався. Розслідування підтвердило два факти зґвалтування і один випадок розпусних дій із застосуванням сили. Цього виявилося достатньо, щоб 30 грудня 2010 судді в Тель-Авіві винесли вердикт «винен», який через майже рік підтвердив і суд вищої інстанції.
 
Домінік Стросс-Кан подав у відставку з посту глави Міжнародного Валютного Фонду через звинувачення в сексуальному домаганні. Скандал набрав обертів стрімко. Ще 14 травня 2011 року Домінік Стросс-Кан був заарештований за звинуваченням у спробі зґвалтувати покоївку, а вже 19 травня злетів з політичного Олімпу. Крім того, що він позбувся високої фінансової посади, з його відходом зникла альтернатива Ніколя Саркозі на майбутніх президентських виборах. Вже 2 липня нью-йоркський суд звільнив Стросс-Кана, тому що з'ясувалося: покоївка його оббрехала. Крім того, з'явилися підозри, що вона все підстроїла.
 
У вересні 2011 року суд присяжних в американському штаті Пенсільванія визнав винними подружжя Крейвер в ненавмисному вбивстві 7-річного російського хлопця Вані Скоробогатова. Їх засудили до 16 місяців ув'язнення, але звільнили в залі суду, оскільки подружжя вже провели у в'язниці більше півтора року. Ваня Скоробогатов, усиновлений подружжям у 2003 році разом зі своєю сестрою-близнюком Дашею, помер у серпні 2009 року від черепно-мозкової травми. Медики встановили, що хлопчик був украй виснажений, а на його тілі було понад 80 ударів. Подружжя, однак, наполягали на тому, що у дитини був психічний розлад і він сам завдавав собі травми.
 
Найгучнішим процесом 2011 року називають і суд над екс-прем'єром України Юлією Тимошенко. 11 жовтня Печерський районний суд Києва засудив її за перевищення службових повноважень при підписанні газових угод з Росією в січні 2009 року до семи років ув'язнення з подальшою трирічною забороною займати посади у владі. 23 грудня Апеляційний суд Києва залишив цей вирок без зміни. Цьому передував виснажливий для обох сторін процес. Вирок Юлія Тимошенко останні місяці чекала в СІЗО. Її заарештували 5 серпня в залі суду в ході допиту свідків у «газовій» справі. Юлія Тимошенко і раніше тримала себе на засіданнях з викликом, але в цей день вона пішла в атаку на прем'єр-міністра України Миколи Азарова під час його допиту, звинувативши його в корупційних зв'язках з «РосУкрЕнерго» і кинувши йому кілька запитань про бізнес його сина.
 
Колишнього президента Франції Жака Ширака засудили за розтрату. 15 грудня суд Парижа засудив його до двох років ув'язнення умовно. Ширак заплатив за гріхи 20-річної давності, коли він ще був мером Парижа. Майбутній великий державний діяч з 1990 по 1995 роки створив в мерії десятки фіктивних робочих місць. А кошти на оплату «мертвих душ» перераховувались у фонди його партії «Союз на підтримку Республіки», влившись потім в нинішню правлячу партію «Союз на підтримку народного руху». Афера коштувала бюджету французької столиці 1,4 млн євро.
 
У цьому році завершився процес над вбивцею вболівальника «Спартака» Єгора Свиридова. 20 жовтня суд присяжних в Москві засудив до 20 років ув'язнення в колонії суворого режиму уродженця Чеченської Республіки Аслана Черкесова. Він застрелив Свиридова з травматики 6 грудня 2010 на Кронштадтському бульварі. Через п'ять днів після цього в ряді районів столиці, в тому числі в самому центрі - на Манежній площі, відбулися масові заворушення.
 
Ратко Младіч, один з найбільш розшукуваних військових злочинців, постав перед Гаазьким трибуналом. Його затримали 26 травня в Сербії після 15-річних пошуків і 31 травня екстрадували до Гааги. Один з колишніх лідерів боснійських сербів звинувачується у військових злочинах по 11 пунктах. Головний з них стосується подій у Сребрениці в липні 1995 року, коли в цьому мусульманському анклаві Боснії і Герцеговини силами боснійських сербів були знищені близько 8 тисяч чоловік. Це масове вбивство було визнано міжнародним правосуддям фактом геноциду.
 
Продовжено термін слідства у кримінальній справі юриста фонду Hermitage Capital Сергія Магнітського. В кінці листопада 2011 року Слідчий департамент МВС Росії повідомив, що справа проти покійного буде розслідуватися до тих пір, поки всі близькі родичі Магнітського не дадуть згоди припинити його. Сергій Магнітський помер у палаті інтенсивної терапії лікарні СІЗО «Матроська тиша» 16 листопада 2009 року після 11 місяців утримання під вартою і через сім днів після того, як йому було пред'явлено звинувачення. До переводу в лікарню він утримувався в «Бутирці». За даними слідства, стан здоров'я 37-річного юриста погіршився, він не дочекався своєчасного лікування. Російські правозахисники не виключають, що Магнітський міг бути убитий в СІЗО.
 
Під тиском Москви Таджикистан звільнив льотчиків російської авіакомпанії Rolkan, але не зняв з них звинувачення. Суд Таджикистану відпустив з-під варти російського та естонської льотчиків Володимира Садовничого та Олексія Руденко, засуджених раніше до 8,5 років позбавлення волі. Їм було призначено покарання у вигляді 2,5 років позбавлення волі за статтею «Контрабанда» і 1,5 роки - за статтею «Порушення держкордону Таджикистану». За сукупністю статей шляхом часткового складання покарання склало 2,5 роки і 14 днів позбавлення волі, але засуджених відпустили на свободу, враховуючи, що півроку вони вже пробули в ув'язненні, а також з урахуванням амністії, яка діяла до 1 грудня. Рішення суду про конфіскацію двох російських літаків поки що залишилося в силі.
 
Колишній лікар Майкла Джексона отримав чотири роки в'язниці. Конрад Мюррей був засуджений за ненавмисне вбивство. Суддя поставив 58-річному кардіологу в провину злісне нехтування професійними обов'язками, брехню і кричущий обман довіри свого знаменитого пацієнта. Мюррею було наказано відбувати ув'язнення в одиночній камері в'язниці округу Лос-Анджелес. У разі зразкової поведінки, лікар може вийти на свободу менш ніж через два роки.


Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

В ночь на сегодняшний день противник нанес авиационный удар по Украине с применением 3 крылатых ракет и одной противорадиолокационной ракеты

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.