​На остаточний вердикт Міжнародного суду Україна може очікувати через 3-5 років

Міжнародний суд ООН у Гаазі у четвер 9 березня завершує чотириденні слухання щодо позову України проти росії зі звинуваченнями у порушенні російською стороною двох міжнародних конвенцій: про боротьбу з фінансуванням тероризму і щодо дискримінації на расовому ґрунті.


Першочергово після виступів представників сторін судді принаймні кілька тижнів розглядатимуть вимогу України негайно запровадити запобіжні заходи щодо росії.

Голова української делегації у Гаазі заступниця міністра закордонних справ Олена Зеркаль утримується від прогнозу часових рамок, але деякі фахівці припускають, що перше рішення може з’явитися у квітні.

Наступним, приблизно через рік, мало би бути рішення суддів щодо юрисдикції - чи уповноважений суд розглядати питання позову.

Якщо суд прийме позов України до розгляду, то остаточного вердикту можна очікувати через 3-5 років.

Успіх України у Міжнародному суді мав би велике, але переважно символічне значення.

«Рішення Суду зобов’язати росію припинити дискримінацію українців та кримських татар, а також зупинити підтримку терористів на Донбасі поставить рф перед дилемою: або припинити свою протиправну поведінку, або остаточно перетворитися на країну-парію, з якою ніхто не матиме справи», - написала Олена Зеркаль у Фейсбук перед початком слухань у Гаазі.

На завершенні слухань у четвер представники російської сторони знову наголошували, що суд не повинен розглядати справу через брак юрисдикції.

Про це з першого виступу заявив голова російської делегації Роман Колодкін, а в останній день юрист від російської сторони наголосив, що суд не створювався для «залагодження збройних конфліктів».

Заперечення юрисдикції допомогло москві перемогти у справі позову з боку Грузії, яка 2008 року подавала у Міжнародний суд, звинувачуючи москву в етнічних чистках в Абхазії та Південній Осетії.

У квітні 2011 р суд відхилив позов, погодившись з російськими доводами про брак юрисдикції. росія змогла довести, що грузинська сторона перед подачею позову до суду не вдавалася до передбачених міжнародним правом намагань спочатку спробувати вирішити диспут шляхом переговорів.

У відповідь на теперішній позов України російські представники також стверджують, що у конфлікті на Донбасі немає тероризму і заперечують, що москва підтримує озброєні сили, які ведуть боротьбу проти українського уряду.

Заперечуючи причетність москви до збиття над східною Україною малайзійського авіалайнера, правник Семюел Вордсворт заявив, що «немає доказів, що росія надала будь-якій стороні зброю з намірами чи інформацією, що така зброя могла бути використана для збиття цивільного літака».

росія також відкидає звинувачення, що в окупованому Криму кримські татари й етнічні українці зазнають переслідувань та утисків.

За матеріалами «Голосу Америки»

Фото radiosvoboda.org



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

В ночь на сегодняшний день противник нанес авиационный удар по Украине с применением 3 крылатых ракет и одной противорадиолокационной ракеты

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.