​У столиці затримано членів ОЗГ, які вчиняли розбої та заволодівали квартирами киян

До злочинної групи входили кілька поліцейських і цивільних осіб. Зловмисники, серед яких і жінка-поліцейський, займалися різного роду шахрайствами та розбійними нападами. Їх жертвами ставали самотні літні люди та заможні бізнесмени. За сприяння керівництва Національної поліції України зловмисників викрили співробітники внутрішньої безпеки, повідомляє прес-служба Нацполіції України.


Про злочинну діяльність групи стало відомо ще у минулому році. Оперативники внутрішньої безпеки Національної поліції України отримали інформацію про те, що на території Києва вчиняються злочини, до яких причетні діючі працівники місцевої поліції. Зокрема, правоохоронцям стало відомо про протиправні дії 32-річного майора поліції, співробітника чергової частини столичної поліції, та 27-річного капітана поліції, який обіймав посаду начальника одного із секторів Печерського управління поліції. Він же був і організатор шахрайських схем по заволодінню квартирами киян.

Організатор як різного роду афер, так і злочинів, пов’язаних із застосуванням фізичного впливу, був 30-річний уродженець столиці. Чоловік був відомий на території масиву «Троєщина» в якості дрібного торговця наркотичними засобами, а також як особа, яка за певну плату вирішить всі питання.

Головним же фігурантом ОЗГ та її «ідейним натхненником» виступав 35-річний киянин, який представлявся приватним детективом. Чоловік отримував від клієнтів замовлення різного роду: від візуального стеження за суб’єктом до застосування силових методів (залякування, вимагання, побиття та підпали).

Поплічників організатори знаходили серед своїх: поліцейські серед діючих та колишніх колег, які заради додаткового прибутку погоджувались на «невинні» злочини, цивільні – серед знайомих, схильних до криміналу.

Підробленням документів та печаток, дуже часто необхідним для учасників ОЗГ, займався 59-річний мешканець Києва, уродженець Чернівецької області. Він міг підробити будь-який документ на папері чи пластику. Скуповуючи у кишенькових злодіїв поцуплені паспорти за 2 тисячі гривень, чоловік без проблем міг забезпечити новим паспортом будь-кого зі злочинної групи.

За допомогою підроблених документів зловмисники провернули дві незаконні оборудки, щоб привласнити чужі квартири. Про смерть старенької у Печерському районі Києва учасники групи дізналися через отримане на «102» повідомлення. Перевіривши по службовій інформаційній базі, що покійна не має рідних, поплічники виготовили фальшивий договір дарування, начебто підписаний жінкою ще за життя, оформили документи про власність на нерухоме майно на підставну особу і збиралися внести квартиру у якості застави на банківський кредит.

Завдяки ж тому доступу до оперативної інформації дізналися змовники і про дідуся, який числився тривалий час як безвісти зниклий. Переконавшись по службовим облікам, що киянин немає спадкоємців, знову ж таки підробивши документи на право власності, без жодного відповідного дозволу, учасники ОЗГ зламали двері в його квартиру та поміняли замки. Серед заваленої речами оселі зловмисники виявили муміфіковане тіло «зниклого». На місце викликали районну слідчо-оперативну групу поліції. За висновком експерта дідусь помер природнім шляхом. Нажитися від продажу цього житла аферисти теж не встигли.

Проте їм вдалося, завдяки «липовим» документам, отримали кілька банківських кредитів, а отримані кошти поділити між собою. Відомо і про факти використання фальшивих паспортів при отриманні в магазинах товару у кредит.

Однак друга схема, за якою діяла ОЗГ, – такий собі «рекет на замовлення». Так, до «детектива» звернувся клієнт з побажанням «вплинути» на бізнес-партнера. Виконавці, отримавши інформацію, перевірили жертву по базах, таким чином дізнавшись: склад його сім’ї, де проживає, на якому автомобілі пересувається, чи стоїть житло під охороною і т.п. Спочатку зловмисники лише стежили за чоловіком, щоправда так, щоб він бачив і відчував моральний тиск. А згодом, серед ночі у будинок потерпілого полетіла пляшка із запалювальною сумішшю. На щастя, ні чоловік, ні його рідні не постраждали.

В іншому, задокументованому оперативниками ВБ, випадку до «детектива» звернулася 50-річна мешканка Київської області. Залишена своїм чоловіком-бізнесменом, жінка аж ніяк не бажала розділяти із ним нажите майно. А щоб у колишнього не було ні бажання, ні змоги судитися, вона «попросила» зробити його інвалідом. За це жінка пообіцяла зловмисникам щедру «винагороду».

Виконуючи бажання жінки, зловмисники упродовж кількох місяців декілька разів нападали на 48-річного чоловіка. У червні 2016 року його побили біля власного автомобіля, у липні – на очах у маленьких дітей знову побили, а потім ще й відносно нього та дітей застосували сльозогінний газ. У серпні на чоловіка напали з металевою арматурою, а наступного місяця підпалили його автомобіль.

Варто зазначити, що в усіх цих силових нападах брали участь не лише цивільні учасники групи, але й працівники поліції, безпосередньо –32-річний майор главку поліції Києва.

21-річна співробітниця тієї ж чергової частини, сержант поліції, під час стеження за жертвою нападу була «відволікаючим елементом». Під час безпосереднього побиття вона мала вчасно попередити нападників.

За виконану роботу замовниця розплатилася 3 тисячами доларів США.

Правоохоронці зафіксували не один десяток прикладів злочинних дій членів ОЗГ. За цими фактами прокуратурою Києва були розпочаті кримінальні провадження. Зібравши достатньо доказової бази діяльності змовників та отримавши судову ухвалу, працівники Національної поліції України спільно зі співробітниками прокуратури провели майже 30 санкціонованих обшуків за місцем мешкання фігурантів групи. Під час спецоперації були виявлені речові докази: грошові кошти, битки, нунчаки, зброя, наркотичні засоби, підроблені документи, комп’ютерна техніка.

На сьогоднішній день фігурантам інкримінується вчинення кримінальних правопорушень, передбачених ч.4 ст. 190 (Шахрайство), ч.4 ст.187 (Розбій), ч.2 ст.126 (Побої і мордування), ч.3 ст.358 (Підроблення документів, печаток і штампів), ст.307 (Незаконне зберігання чи збут наркотичних засобів) та ст.263 (Незаконне поводження зі зброєю) Кримінального кодексу України.

Шестеро головних учасників ОЗГ, серед яких – троє діючих поліцейських Головного і Печерського управлінь столичної поліції, та 50-річну замовницю злочину – затримано. Трьом працівникам поліції оголошено підозру.

Співробітникові чергової частини суд обрав міру запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою без права внесення застави. Для його поплічника з Печерського управління поліції суд зробив можливою заставу у розмірі 2 мільйонів гривень. Іншим затриманим також обрано міри запобіжного заходу: взяття під варту та цілодобові домашні арешти.

Під час слідства буде встановлено роль і ступінь вини усіх учасників злочинного формування, правова кваліфікація їхніх дій, можлива співучасть у цих злочинах інших правоохоронців чи цивільних осіб. Також затриманих перевірятимуть на причетність до низки аналогічних правопорушень.

Фото прес-служби Нацполіції України



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Этой ночью рашисты провели 10-часовую «шахедную» атаку по Украине - всего 13 «шахедов» было выпущено противником, все 13 БпЛА сбиты силами ПВО

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.