​У Києві поліція затримала учасника угрупування, яке завдало збитків банкам на 3,5 мільйона гривень

Злочинна група складалась із п’яти осіб та займалась викраденням грошей з банкоматів українських банків шляхом втручання в їх роботу за допомогою вірусу. Одного із учасників групи вже затримано в порядку статті 208 КПК України. Поліція проводить заходи, направлені на встановлення місця перебування та затримання інших учасників злочинної групи, повідомляє прес-служба Нацполіції України.


Працівники Департаменту кіберполіції Національної поліції України, Голосіївського управління столичної поліції, патрульної поліції та служби безпеки одного із українських банків, викрили стійке злочинне угрупування. Зловмисники, шляхом втручання в роботу банкоматів із використанням шкідливого програмного коду (вірусу), заволодівали грошима з касет банкоматів.

Під час вчинення злочинів, з метою маскування своєї зовнішності, зловмисники використовували парики, окуляри та інші речі, що унеможливлювало їх ідентифікацію. За оперативно інформацією, це злочинне угрупування причетне до вчинення щонайменше 10 крадіжок з банкоматів у такий спосіб.

Одного із членів угрупування оперативники затримали на території Голосіївського району столиці саме під час вчинення чергової крадіжки з банкомату. На місці події у нього вилучено гроші, клавіатуру, обладнання та флеш-накопичувач з можливим шкідливим програмним продуктом. Відтак, вилучену техніку та флеш-накопичувач направлено до експертного центру для проведення їх повного дослідження.

Під час проведення огляду місця події працівники поліції також виявили 360 тисяч гривень біля банкомату, які зловмисники ініціювали на видачу з банкомату за допомогою програмного забезпечення. Крім того, у одного із зловмисників в сумці було виявлено 36 тисяч гривень, які він встиг сховати.

Затриманий, пояснюючи поліцейським свої дії, вказав, що про вразливість системи банкоматів він повідомляв українським банкам, телефонуючи на їх «гарячі лінії». Не отримавши ніякої відповіді на свої повідомлення, він зрозумів, що працівникам фінансових установ не виконуються у повному обсязі покладені на них обов'язки. Тому вирішив цим скористатись.

Розпочато кримінальне провадження за ч. 2 ст. 361 (Несанкціоноване втручання в роботу електронно-обчислювальних машин), ч. 4 ст. 185 (крадіжка) КК України. Одному із фігурантів повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення. Його затримано в порядку ст. 208 КПК України.

Поліція проводить заходи, направлені на встановлення місця перебування та затримання інших учасників злочинної групи. Тривають слідчі дії.

Фото прес-служби Нацполіції України



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Заява спікера Джонсона нарешті підкріплена його рішучістю винести на голосування 60 мільярдів доларів допомоги від США Україні

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.