​У Києві злочинна група на чолі з приватним нотаріусом привласнювали кошти з рахунків померлих громадян

Спільники підробляли свідоцтва про право на спадщину й таким чином встигли заволодіти коштами двох законних спадкоємиць на суму понад мільйон гривень. Усім учасникам злочинної схеми повідомлено про підозру у вчиненні шахрайства, їм загрожує до 12 років позбавлення волі, повідомляє Нацполіція Києва.

Викрили та припинили діяльність фігурантів слідчі та оперативники Оболонського управління поліції. Організаторкою схеми виявилась 42-річна приватний нотаріус, яка залучила до протиправної діяльності трьох спільників – двох чоловіків та жінку віком від 40 до 43 років.

Злочинний план фігурантів полягав у незаконному заволодінні чужою спадщиною з банківських рахунків померлих осіб, інформацію про яких вони отримували у тому числі від клієнтів.

Так, у 2022 році до приватного нотаріуса звернулась 30-річна киянка для оформлення спадщини, яка залишилася після смерті батька. На підставі отриманого звернення зловмисниця звернулась з офіційним запитом до банку та з’ясувала, що на рахунку померлого зберігається близько 860 тисяч гривень, якими вирішила заволодіти. Фігурантка надала спадкоємиці підроблену відповідь від банківської установи, в якій була зазначена інша сума - 112 гривень, та надалі разом зі спільниками підробили свідоцтво про право на спадщину за заповітом на одного з учасників схеми й таким чином заволоділи грошима.

У 2023 році, за аналогічною схемою, фігуранти заволоділи грошима іншої спадкоємиці, привласнивши близько 183 тисяч гривень з рахунку її померлого сина.

Поліцейські провели ряд обшуків за місцями мешкання фігурантів й у робочому кабінету нотаріуса, звідки вилучили документацію, мобільні телефони та банківські карточки.

Слідчі, за процесуального керівництва Оболонської окружної прокуратури, повідомили зловмисникам про підозру за ч. 4 ст. 190 Кримінального кодексу України - шахрайство, вчинене за попередньою змовою групою осіб, в умовах воєнного стану, що завдало значної шкоди потерпілому. Санкція статті передбачає до дванадцяти років позбавлення волі. Наразі вирішується питання щодо обрання фігурантам запобіжних заходів.

Фото kyiv.npu.gov.ua



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Журналіст Ігор Гаврищак та полковник ЗСУ у запасі й військовий експерт Роман Світан у новому воєнному зведенні на 26 жовтня обговорили такі теми:

детальніше

Опитування

Чи підтримуєте Ви ідею влади продавати українські безпілотники за кордон?

Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.