​У США поглиблюється безпрецедентний розкол між Трампом і його Республіканською партією

Розкол між президентом Дональдом Трампом і його власною партією далі поглибився, коли Трамп публічно розкритикував двох сенаторів-республіканців, а інший сенатор від його партії поставив під сумнів врівноваженість і компетентність президента, повідомляє «Голос Америки».


Об'єктами критики президента цього разу стали сенатори Ліндсі Ґрем з Південної Кароліни і Джефф Флейк з Аризони.

Ґрем, який в минулому балотувався в президенти, звинуватив Трампа в розпалюванні напруженості в суспільстві своїми коментарями про расові протести в Шарлотсвіллі, штат Вірджинія.

«Той, хто шукає реклами - Ліндсі Ґрем - помилково заявив, ніби я сказав, що між ККК, неонацистами і білими націоналістами існує моральна еквівалентність», - написав Трамп в своєму Twitter, назвавши таку характеристику «огидною брехнею».

Флейк, що є членом Юридичного комітету Сенату, викликав гнів президента, написавши у своїй новій книзі, що республіканці, піддавшись трамповській «політиці злоби», зрадили свої принципи.

Трамп в Twitter фактично підтримав суперника Флейка на «праймеріз» 2018 року Келлі Ворд, заявивши, що у нинішнього сенатора «слабкі позиції з питань кордонів та злочинності» і він не приносить ніякої користі в Сенаті.

На думку деяких, твіти та недавні заяви Трампа красномовно демонструють стан відносин між президентом і Республіканською партією, заснованої в 1854 році.

Що найбільш примітно, Трамп виявляється все більше ізольований від лідерів Конгресу, де обидві палати контролюють республіканці.

Виступаючи в четвер у бізнес-клубі Чаттануги в своєму рідному штаті Теннессі, сенатор-республіканець Боб Коркер закликав до «радикальних змін» в Білому домі, щоб уникнути «великої біди».

«Президент поки що не зміг продемонструвати ні врівноваженість, ні компетентність, які йому потрібно проявити, щоб домогтися успіху», - сказав Коркер.

Жоден з конгресменів-республіканців не виступив по телебаченню на захист реакції Трампа на расові заворушення.

«Розкол між президентом і Республіканською партією не схожий ні на один відомий мені приклад в американській історії», - зазначив ад'юнкт-професор Університету Пеппердайна Тед Макаллістер.

За словами історика, один з перших президентів США Джон Адамс, а також його син президент Джон Квінсі Адамс, «стикалися з серйозними викликами з боку своїх партій, які перешкодили їм добитися великих результатів в чому б то не було», а у президента Ендрю Джонсона був схожий досвід з Конгресом за часів Реконструкції, проте «ця паралель не дуже сильна».

Макаллістер, який часто виступає з лекціями про консерватизм в США, вважає, що Трампа привели до влади люди, які хотіли аутсайдера, але не мали вибору серед кандидатів від третіх партій.

«Республіканською партією, як і раніше, керують ті, хто вірить в стару ідеологію 1980-х років і чиї власні інтереси пов'язані з політикою і політичним устроєм, що виникли під час цієї нової епохи глобалізації, - відзначає історик. - Республіканська партія зараз не здатна відійти від цього зв'язку, так що вона, в силу своїх особливостей, влаштована таким чином, щоб відкидати бунтаря. Тим часом, Трамп знаходить спільну мову з тими, хто за нього голосували, лише будучи бунтарем».

Деякі політичні оглядачі переконані, що Трамп не може і не буде змінюватися, і це може призвести до серйозних наслідків як для нього, так і для партії.

Фото АР



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Вчера поздно вечером враг атаковал многострадальный Харьков. Также в 7 часов утра были нанесені ракетные ударі по Одессе и предместью города Сумы

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.