​Російський газпром уникне великих фінансових штрафів від Євросоюзу

ґазпром уникне дуже великих фінансових штрафів у Європейському Союзі. Європейська комісія підтримала угоду з російським газовим монополістом у справі зловживання позицією на ринку в Центрально-Східній Європі. Про рішення повідомила європейський комісар з питань конкуренції Маргрете Вестагер. Домовленість розкритикували раніше деякі країни цього регіону, зокрема Польща та їхні енергетичні компанії, повідомляє Польське радіо.


Угода Брюсселя та москви закриває антимонопольне провадження, відкрите восени 2011 року, на яке частина держав, зокрема Польща, сподівалася та чекала на покарання ґазпрому.

Водночас у Брюсселі попередили, що якщо ґазпром не дотримається зобов’язань (забезпечення конкурентних цін на газ, припинення використання домінуючої позиції на ринку та гарантії вільного надходження блакитного палива), то проти нього будуть введені санкції.

7 років тому інспектори Єврокомісії вилучили з офісів ґазпрому в Центрально-Східній Європі документи. У 2015 році Єврокомісія офіційно звинуватила ґазпром у порушенні євросоюзних правил конкуренції, використанні монополістських практик у Центрально-Східній Європі та завищенні цін на газ у цьому регіоні на власний розсуд. Чергові звинувачення - це поділ газового ринку у країнах ЄС, обмежуючи, зокрема, споживачам можливість реекспорту блакитного палива.

Попри докази у цьому провадженні, під час перемовин з ґазпромом Єврокомісія підтримала пропозицію угоди, бо російський монополіст заявив, що змінить формулу цін. Комісія переконує, що введені чинні зобов’язання щодо концерну відкриють вільне надходження газу за конкурентними цінами на ринки Центральної та Східної Європи.

Неофіційну інформацію про подібне рішення Брюсселя розкритикувала частина європейських компаній у цьому регіоні. Вони заявили, що ця домовленість не змусить ґазпром повністю змінити свою політику, а також звинуватили Єврокомісію у тому, що вона була більш жорсткою під час проваджень проти американських компаній Microsoft та Google.

Маргрете Вестагер. Фото РАР



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Вчера поздно вечером враг атаковал многострадальный Харьков. Также в 7 часов утра были нанесені ракетные ударі по Одессе и предместью города Сумы

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.