​США, ЄС, росія підтримали новий уряд Молдови. В опозиції опинився олігарх Владімір Плахотнюк

Політичне протистояння в Молдові, що тривало з часу лютневих парламентських виборів, розгорнулось з новою силою цими вихідними. На вихідних лідери проєвропейського блоку ACUM, який отримав 26 місць з 101 на виборах, та проросійськи налаштованої Соціалістичної партії, що отримала 35 місць, домовились про формування уряду. В опозиції опинився олігарх Владімір Плахотнюк, партія якого отримала 30 місць в парламенті, повідомляє «Голос Америки».


«Молдова має новий уряд, прем'єр-міністра Санду, міністра закордонних справ Попеску за підтримки президента соціаліста Додона ... Олігарх країни та головний політичний ляльковод – в опозиції», - написав у Twitter Дослідник Carnegie Endowement Балаш Ярабік.

Як Європейський Союз, НАТО, США, так і росія, підтримали коаліційний уряд Молдови. Плахотнюк же відмовився визнавати новий уряд і наполягає, що Павєл Філіп, який очолював уряд до виборів, має залишатись на керівній посаді.

Конституційний суд країни прийняв рішення про те, що при формуванні коаліційного уряду політики пропустили кінцевий строк і оголосив необхідність провести дочасні вибори. Санду і Додон відкинули вирок суду, звинувативши його у політичні заангажованості.

У понеділок два уряди Молдови провели одночасні засідання кабінетів і звинуватили один одного у спробах узурпації уряду.

Хоча Санду та Додон опинились по один бік в цьому політичному протистоянні, їх політичні платформи докорінно відрізняються. Санду виступає за європейську інтеграцію країни, а Додон стоїть на проросійських позиціях, що може створити складнощі для подальшої діяльності уряду і визначення позиції з таких суперечливих питань, як, наприклад, статус Придністров'я.

Сполучені Штати, ЄС та НАТО привітали формування нового уряду і закликали обидві сторони виявляти стриманість.

Всі партії Молдови мають «виказати стриманість і узгодити шлях вперед через політичний діалог», - йдеться у заяві Державного департаменту США.

«Вибори 24 лютого були конкурентними і були проведені з повагою до основоположних прав. Волю народу Молдови, як її виявлено в цих виборах, потрібно поважати без втручань», - йдеться у заяві.

Владімір Плахотнюк на акції протесту 9 червня 2019 року. Фото АР



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Этой ночью рашисты провели 10-часовую «шахедную» атаку по Украине - всего 13 «шахедов» было выпущено противником, все 13 БпЛА сбиты силами ПВО

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.