​До 14 грудня Сенат США розгляне законопроєкт щодо санкцій проти «Північного потоку-2», поданий республіканцями

У Сенаті США до 14 січня пройде голосування щодо запропонованого сенатором-республіканцем Тедом Крузом законопроєкту про санкції проти газопроводу «Північний потік-2» з росії до Німеччини. Про це домовилися Круз і лідер демократичної більшості в Сенаті Чак Шумер, повідомляє Голос Америки з посиланням на видання The Hill.


В обмін на внесення законопроєкту до порядку денного Круз відмовився від своєї тактики обструкції, через яку в Сенаті були заблоковані призначення десятків запропонованих президентом Джо Байденом кандидатур на високі посади у Держдепартаменті. Низка із них, зокрема новий посол США в Японії, вже схвалені Сенатом, після кількох місяців очікування.

Круз – один із найпослідовніших критиків газопроводу. У 2019 році він домігся включення до законодавства санкцій проти суден-трубоукладачів, через що «Північний потік-2» був добудований на півтора роки пізніше, ніж очікувалося.

Адміністрація Байдена, однак, не почала накладати санкції на сам газопровід і його власників – як стверджується, щоб не зіпсувати стосунки з Німеччиною. Санкції також не внесли до нещодавно ухваленого оборонного бюджету США.

Поки що неясно, як поставляться до ініціативи Круза демократи. Без їхньої підтримки законопроєкт не може бути ухвалений (у Сенаті в обох партій по 50 голосів, а для ухвалення законопроєкту необхідна підтримка 60 сенаторів).

Представники адміністрації Байдена заявляли, що газопровід не має запрацювати у разі широкомасштабного вторгнення росії до України.

Проти спорудження газопроводу виступає низка країн ЄС і Україна, називаючи його інструментом шантажу москви щодо Євросоюзу.

Газопровід вже добудований, але ще не сертифікований – цей процес може тривати до другої половини 2022 року. Попередній уряд Німеччини виступав за реалізацію проєкту.

Члени нового кабінету Олафа Шольца висловлюються критичніше – так, голова МЗС Німеччини Анналена Бербок заявила, що на даний момент «Північний потік-2» не може бути сертифікований з юридичних причин, а міністр економіки Роберт Хабек назвав спорудження газопроводу «геополітичною помилкою». Офіційно, однак, новий уряд Німеччини не виступив за закриття проєкту.

Тед Круз. Фото Reuters



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Вчера поздно вечером враг атаковал многострадальный Харьков. Также в 7 часов утра были нанесені ракетные ударі по Одессе и предместью города Сумы

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.