​Аналітики SIPRI вказують на найвищий, з часів «холодної війни», ризик застосування ядерної зброї

Вторгнення росії до України 24 лютого 2022 року стало «шоком для міжнародної системи, який значно перевищив вплив інших криз 2021 року», йдеться в щорічному дослідженні щодо озброєння та міжнародної безпеки, опублікованому Стокгольмським інститутом миру (SIPRI) 13 червня. Дослідники зазначають - важливість війни в Україні для міжнародної безпеки підкреслюють і неодноразові заяви росії про те, що вона «не виключає застосування ядерної зброї», повідомляє «Голос Америки».


Значна частина дослідження, яке охоплює період до січня 2021 року, присвячена аналізу стану світового ядерного арсеналу. Вперше з часів «холодної війни», за оцінками Інституту, світовий арсенал ядерної зброї зростатиме.

Станом на початок 2022 року, 9 ядерних держав, за оцінками, мали 12 705 одиниць ядерної зброї, йдеться у звіті.

«Всі ядерні країни збільшують, або оновлюють свої арсенали і більшість посилює ядерну риторику та роль, яку ядерна зброя відіграє в їхніх військових стратегіях», - сказав Вілфред Вен, директор Програми зі зброї масового знищення SIPRI.

«Попри деякі значні здобутки в сфері контролю над ядерної зброєю та ядерним озброєнням минулого року, ризик застосування ядерної зброї наразі видається вищим, ніж у будь-який час з піку «холодної війни», - заявив директор SIPRI Ден Сміт.

Хоча в 2021 році «ядерна п'ятірка» країн, які мають право вето на Раді Безпеки ООН ( Китай, Франція, росія, Велика Британія та США) виступили зі спільною заявою про неприпустимість ядерної війни, всі ці країни продовжили розширювати або модернізувати власні ядерні арсенали і, як видається, збільшують вагу ядерної зброї у своїй військових стратегіях, вказується у дослідженні. Дослідники зазначають - росія навіть відкрито погрожувала можливим застосуванням ядерної зброї в контексті війни в Україні.

Інше дослідження SIPRI, опубліковане раніше цього тижня, аналізує можливості ядерного роззброєння. Автор дослідження Тітті Ерасто заявляє, що «можливості контролю ядерної зброї є непевними, після вторгнення росії до України».

Щодо погроз росії застосувати ядерну зброю, вказує дослідник, то це може розглядатись як спроба «відлякати треті сторони від участі у війні», а також як «приклад контролю ескалації». Дослідник вказує, що росія «не надсилала сигналів про готовність до таких ударів відкритим розміщенням тактичної ядерної зброї».

Фото sipri.org



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Этой ночью рашисты провели 10-часовую «шахедную» атаку по Украине - всего 13 «шахедов» было выпущено противником, все 13 БпЛА сбиты силами ПВО

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.