​США сприятимуть Міжнародному кримінальному суду в зборі свідчень російських воєнних злочинів в Україні

Посилаючись на слова Державного секретаря Ентоні Блінкена, речник Державного департаменту сказав, що США співпрацюватимуть у питанні притягнення до відповідальності винних у воєнних злочинах в Україні з Міжнародним кримінальним судом, повідомляє Голос Америки.

Уникаючи подробиць, які вирішуватимуться на рівні прокурорів та слідчих, речник Державного департаменту Вендан Пател сказав, що питання відповідальності росії президент США Джо Байден поставив з моменту широкомасштабного нападу росії на Україну.

«З початку нападу росії на Україну президент чітко дав зрозуміти, що відповідальність потрібна відносно тих, хто вчинив воєнні злочини та звірства в Україні, і державний секретар Блінкен повторив це вчора, ми чітко дали зрозуміти, що їх необхідно притягнути до відповідальності, і ми підтримуємо розслідування МКС, і ми підтримуємо низку міжнародних зусиль з виявлення та притягнення до відповідальності, в тому числі через Генеральну прокуратуру України, Спільну слідчу групу, Моніторингову місію ООН з прав людини та інші інституції», – сказав Пател на брифінгу у четвер, 27-го липня.

Він нагадав, що США направили групи міжнародних слідчих і прокурорів для допомоги Генеральній прокуратурі України в документуванні, збереженні та підготовці справ для судового переслідування винних у воєнних злочинах.

Також він нагадав про те, що Міністерство юстиції США уклало Меморандум про співпрацю з Україною щодо розслідування та судового переслідування воєнних злочинів, скоєних під час вторгнення росії.

У четвер газета New York Times повідомила з посиланням на неназваних американських чиновників, що президент Байден віддав розпорядження державним службам сприяти Міжнародному кримінальному суду в зборі свідчень російських воєнних злочинів в Україні. Байден, який раніше називав путіна «воєнним злочинцем», заявляв, що ордер МКС на арешт є «виправданим».

Оглядачі зазначають, що це рішення може означати значну зміну в політиці США щодо співпраці з МКС. США не ратифікували угоду про створення Міжнародного кримінального суду та досі відмовлялися співпрацювати з МКС, вважаючи, що подібна співпраця розглядатиметься як визнання Вашингтоном юрисдикції суду.

Фото АР



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Ситуация на фронте за истекшие 2 дня остается более-менее стабильна. Есть критические моменты на отдельных направлениях

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.