Ігор Курус: Такому парламенту не місце в Україні

kurus parlamet

 
Після втечі януковича та зміни влади, здавалося що і система управління країною повинна змінитись. На практиці ж у парламенті і нині працює більшість тих, хто складав «кістяк» стабільної влади януковича, нелюди, що підтримали антиконституційні закони 16 січня 2014 року, голосування за які призвели до більшої ескалації протестів у суспільстві. І український народ розуміє, що ці парламентарі, які у більшості своїй – тушки та українофоби, не можуть змінювати країну, оскільки вони вже проявили свою сутнісь, довівши, що їм комфортніше працювати лише з диктатором. Тож які б маски нині вони не натягували на себе, як би не говорили про демократію та європейський вибір, люди чудово розуміють, що це – вовки в овечій шкурі, і допоки вони у парламенті, країна змінюватись не буде. Усі усвідомлюють, що потрібні нові вибори до парламенту. Та чи можна буде їх провести? Чи готове суспільство та народні депутати до нових виборів? Про ці та інші питання «Конфлікти і закони» поговорили з координатором громадської кампанії «За відповідальну владу» Ігорем Курусом.


Пане Ігоре, на Вашу думку, чи вдало новообраний президент України підібрав людей на ключові посади, зокрема Генпрокурора, голови Нацбанку та Міністра закордонних справ?

Насамперед, треба відзначити, що усі нові високопосадовці не є партійцями. З ними усіма Президент працював в органах влади чи в бізнесі, а тому можна сподіватися, що Петро Олексійович на практиці знає їхні компетенції. Такий підхід варто вітати, оскільки він руйнує принцип партійних квот у кадровій політиці України, яка була поширена останніми роками. Сподіваємося, що новопризначені посадовці краще виконають поставлені перед відомствами задачі, ніж це робили їхні «папірєдніки»-партійці.

Невже Ви вважаєте, що нові люди зможуть змінити стару систему влади?

У мене склалося враження, що в Україні, коли людина обіймає відповідну державну посаду, вона перестає бути справжнім патріотом, у неї відпадає бажання жити у розвинутій країні, виховувати своїх дітей у гарних звичаях та традиціях, розмовляти українською мовою. За всі часи Незалежності влада була антидержавною. На сьогодні середня ланка органів державної влади є достатньо консервативною. Вони звикли працювати за радянськими принципами: нічого не робити, ні за що не відповідати, але при цьому отримувати певні блага. Варто зазначити, що в системі органів влади до сьогодні працюють нормативні акти, які підписані ще Дзержинським. Тому очікувати, що зміна керівника призведе до кардинальних змін – не варто. Але політична воля новопризначеного керівника може зародити початок очищення влади.


Пане Ігоре, хіба це реально, коли загально відомо, що в Україні досі діють корупційні схеми, які залишилися ще від минулої влади. Ви вважаєте, що нова влада зможе їх позбутися?

Сподіваюся, що найближчим часом ми це побачимо. Україна в такому економічному стані, що лише рішучі кроки влади допоможуть нам вистояти у війні з Росією та внутрішньодержавною корупцією. Якщо Петро Порошенко має намір бути Президентом Незалежної України, то він повинен вимагати від своїх підлеглих рішучих кроків по деескалації військового конфлікту в Україні, виявлення диверсійних елементів та їх знешкодження, знищення корупційних схем, створених сім’єю януковича, проведення швидких економічних реформ та формування ефективної інформаційної політики.

Але ж основна відповідальність щодо вирішення цих питань лежить на Президентові, а не на підлеглих, та його здатності вести переговори зі світовою спільнотою?

Звичайно, що це є спільна відповідальність Президента, Парламенту та Уряду. Але Президент, як гарант Конституції , несе персональну відповідальність за усі дії чи бездіяльність кожного. Через те, очевидно, Петро Олексійович декларує бажання переобрати парламент, що потягне за собою переформатування Уряду. В умовах військової агресії та економічної кризи влада в Україні повинна бути єдиною, фаховою, без звичних політичних чвар, дешевого піару та представників російських спецслужб. Якщо Президентові це вдасться зробити, то шанс на успішне правління – зростає.

Нещодавно ми стали свідками того, що вже з’являються нові претенденти на посади «смотрящих», зокрема на митниці. І це при тому, що Порошенко при владі ще менше місяця. Як Ви можете це прокоментувати?

Сподіваюся, що це самодіяльність бізнесменів від влади, але якщо така практика набуде системності, то не варто забирати автомобільні шини з Майдану.

Ви не виключаєте, що новий Майдан може відбутися вже восени?

Майдан став феноменом прямої демократії. Учасники Майданів вимагали системних змін влади і вони покладають велику надію на Президента Порошенка, про що засвідчив високий результат на виборах. Наразі, всі українці чекають рішучих і ефективних дій від нього, в тому числі і щодо розпуску парламенту сьомого скликання. Якщо цього не буде, а, натомість, будуть повернені тіньові схеми, які були впровадженні сім’єю та януковичем, то ми маємо всі шанси бачити осінній Київ в чорному димі палаючих шин. Будемо сподіватися, що Україні вдасться піднятися з колін, щоб ні нам, ні майбутнім поколінням більше ніколи не доводилося переживати те, що ми пережили цієї зими.

Ви вірите в те, що діючі депутати так легко розпрощаються зі своїми мандатами та позбудуться теплого місця?

Очікувати на саморозпуск парламенту не варто. Голосування у ВР показують, що депутати готові на будь-які компроміси заради збереження своїх місць. Це має вигляд такого собі «політичного хабаря» - ми голосуємо за все, що скаже Президент, але продовжуємо парламентську кар'єру, попри обіцянки на Майдані, бажання більшості народу України, кровопролиття і втрати територіальної цілісності. Негативні голосування за урядові законопроекти свідчать про формування у парламенті нової коаліції, яка зорієнтована виключно на Президента і в яку можуть увійти депутати ПР, комуністи, позафракційні, а також окремі депутати-мажоритарники з інших депутатських груп та фракцій. Найближчим часом ми побачимо, чи виконає Петро Олексійович свою передвиборчу обіцянку щодо розпуску парламенту і чи зможе його Адміністрація організувати юридичні підстави для легітимного розпуску Верховної Ради. Україна знову може зіткнутися з політичними реаліями, які ставлять нові виклики для громадянського суспільства. Це - політична доцільність, яка створює суттєві перешкоди у діяльності влади.

Ви як координатор громадської кампанії «За відповідальну владу» підтримуєте ідею розпуску ВР?

Так, я прихильник цієї ініціативи і наша команда наполягає на політичній відповідальності українських партій і депутатів за дії і бездіяльність, які призвели до узурпації влади януковичем, втрати територіальної цілісності України і смертей тисячі громадян у розв’язаній війні українофобами з депутатськими значками. Тому ми розпочинаємо громадську акцію, яка має змусити народних депутатів прислухатися до думки народу і піти на дострокові вибори Верховної Ради. Зміна системи влади повинна розпочатись з парламенту. Прихід до ВР українських патріотів надасть можливість знищити корупцію, не допустити розкрадання країни та припинити військову агресію з боку Росії.

Парламент, який продемонстрував свою безвідповідальність і небажання вирішити питання збройного протистояння без кровопролиття і втрати сотень людських життів намагається подовжити своє «життя», і цьому може протистояти лише народ. Тому активісти громадської кампанія «За відповідальну владу» звертаються до небайдужих українців об’єднатися довкола зміни псевдоукраїнського парламенту. Для цього слід повідомити про свою згоду через мережу Фейсбук на сторінці «За відповідальну владу».

І наостанок так і хочеться згадати слова Т.Г. Шевченка: «Борітеся – поборете!», адже українці постійно за щось боролися – і за свободу, за незалежність, за історичну спадщину, за майбутнє, боролися за все і до кінця.



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

За прошедшие сутки на линии фронта произошло 68 боевых столкновений, враг нанес 2 ракетных и 64 авиационных удара, 75 раз обстрелял из РСЗО

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.