​Кілька слів про федералізацію

Давайте я пару слів скажу за федералізацію, і як вона виглядатиме практично. Спершу дам відповідь на питання про приклади успішних федеральних країн, таких як США, Канада чи Німеччина. До цього списку також можна додати Австрію, Бельгію, Індію, Австралію та Бразилію.


Всі ці країни дійсно мають порівняно успішний досвід федералізації. Однак є нюанси.

Німеччина стала єдиною країною тільки наприкінці XIX ст. До цього вона представляла собою конгломерат з 39 різних княжеств. Наприклад, Баварське королівство зберігало свою незалежність аж до 1918 р. Воно і зараз має статус «вольної держави» (Freistaat).

Сполучені Штати й зовсім на початку свого існування представляли собою конфедеративне утворення. Мало кому відомо, що штати - це по суті окремі держави, кожна із яких має свою конституцію та свої гілки влади. Наприклад, правильна назва штату Пенсильванія - Commonwealth of Pennsylvania (Співдружність Пенсильванія). У неї є власний двохпалатний парламент, своя конституція з 1776 р. (яка не протирічить федеральній, само собою), а остання редакція датується 1968 р. Пенсильванія має свою окрему економічну структуру і є донором федерального бюджету.

Бельгія також представляє собою дві по суті незалежні держави - Фландрію та Валлонію. У кожної є не тільки свій парламент, а й власний уряд на чолі із прем'єр-міністром.

Як бачите, федеральна структура всюди приблизно одна і та сама: вона передбачає, що кожна федеральна одиниця по суті є політично та економічно незалежним тілом, поєднаним з центром або чисто політично (як в США), або чисто економічно (як Німеччина).

Якщо фактору єдності як такого немає, федерація не працює. Можете подивитись на один такий приклад в Европі - називається Боснія і Герцеговина, де як не сідають, країна не витанцьовується.

Тепер давайте проаналізуємо, як у нас виглядають політичний та економічний фактори.

Політичний фактор:

- довіра до центральної влади відсутня начисто;

- кожна область представляє собою приватне князівство місцевих еліт, чия обособленність фактично гарантується президентом в обмін на «жнива голосів»;

- місцеве самоврядування повністю контролюється місцевими елітами і практично представляє собою маріонеток;

- культурного взаємообміну не існує в принципі, через що консервується обособленність ментальна (а вкупі із регіональним чванством, ще й шовінізм - причому це стосується як Сходу, так і Заходу).

Економічний фактор:

- субвенції вирівнювання для областей розкрадаються вже на рівні виділення цих грошей з бюджету;

- жодна область не взмозі себе утримувати сама, через вимивання грошей з економіки в цілому і знищення виробництв місцевими елітами задля миттєвого прибутку.

Т. ч. федералізація призведе не до укріплення єдності, а до її погіршення - аж до перетворення країни в конфедерацію удільних князівств та поглинання їх сусідніми країнами - перш за все через інтереси місцевих еліт та економічну неспроможність регіонів утримати себе і власну політичну систему (як ми уже вище пересвідчились, федералізм передбачає свої гілки влади).

Іще можна пригадати, що рівно сто років тому точно так само тупотіли ногами депутати в парламенті УНР. Коли проголошували незалежність, вони тупотіли і кричали «... і хведеративна!!!». Що це означає, депутати не знали, але їм теж хотілось бути «хведеративними», бо «хведеративна» була росія.

Можна іще пригадати Вячеслава Чорновола, от тільки Вячеслав Максимович виходив із того, що загрози кордонам України від сусідів не буде. А вони є. Особливо враховуючи, що Україна за останні 4 роки упорно працює над своїм образом failed state, чим пробуджує нездорові імперські амбіції сусідів. Не знаю, як вам, а мені особисто знову бути цеглиною чергового «відновлення великоросій», «великопольщ» і «великоугорщин» не дуже хочеться.

Так що, якщо хочете «і хведеративну», для початку підніміть економіку і зробіть так, щоб ніхто не скористався вашим наївним федералізмом, щоб відхопити собі шматочок кресів чи «западного округа».

Вячеслав Ільченко, facebook.com

Фото vgolos.com.ua



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Враг продолжает атаковать нашу страну по ночам ракетами, шахедами, а также обстреливать ракетными системами залпового огня

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.