Влада планує здійснити ревізію мовної політики у сфері судочинства

znischenya movy

 

Коментар заступника голови фракції «БЮТ-Батьківщина» Олени Шустік щодо спроб провладної парламентської більшості витіснити українську мову зі сфери судочинства:


- Державною мовою в Україні є українська мова і держава забезпечує її всебічний розвиток та функціонування в усіх сферах суспільного життя на всій території України (стаття 10 Конституції України).

І поки навколо прийнятого в першому читанні проекту Закону «Про засади державної мовної політики» точаться жваві дискусії, більшість планує здійснити ревізію мовної політики у сфері судочинства.

Проект Закону України «Про внесення змін до Господарського процесуального кодексу України» (щодо приведення у відповідність з Законом України «Про судоустрій і статус суддів)» (реєстр. № 9318 від 20.10.2011 року, внесений народними депутатами України С.В.Ківаловим та В.В.Колесніченком), передбачає, що особи, які беруть участь у справі та не володіють або недостатньо володіють державною мовою, мають право користуватися рідною мовою або мовою, якою вони володіють, а також регіональною мовою або мовою меншин відповідно до Закону України «Про ратифікацію Європейської хартії регіональних мов або мов меншин», і послугами перекладача в порядку, встановленому цим Кодексом (частини 2 статті 3 ГПК України).

Це означає, що учасники процесу користуватимуться якими завгодно мовами – рідною, тою, якою володіють, регіональною чи мовою національних меншин, але не державною, не українською.

Запропонована проектом редакція частини 2 статті 3 до Господарського процесуального кодексу України вносить плутанину щодо різновиду мов в державі і суперечить частині 3 статті 10 Конституції України, де визначено, що в Україні є державна мова і мови національних меншин.

В Законі України «Про ратифікацію Європейської хартії регіональних мов та мов меншин» (стаття 2) теж йдеться тільки про мови національних меншин України (білоруську, болгарську, гагаузьку, грецьку, єврейську, кримськотатарську, молдавську, німецьку, польську, російську, румунську, словацьку та угорську), а не про регіональні мови.

У своєму Рішенні від 14 грудня 1999 року № 10-рп/99 (справа про застосування української мови) Конституційний Суд України дав вичерпне роз’яснення положень частини першої статті 10 Основного Закону України, зокрема зазначивши, що українська мова як державна є обов’язковим засобом спілкування на всій території України при здійсненні повноважень органами державної влади та органами місцевого самоврядування (мова актів, роботи, діловодства, документації тощо), а також в інших публічних сферах суспільного життя, які визначаються законом (частина п’ята статті 10 Конституції України). Поряд із державною мовою можуть використовуватися російська та інші мови національних меншин у межах і порядку, що визначаються законами України, виключно при здійсненні повноважень місцевими органами виконавчої влади, органами Автономної Республіки Крим та органами місцевого самоврядування.

За правовою позицією Конституційного Суду України, під державною (офіційною) мовою розуміється мова, якій державою надано правовий статус обов'язкового засобу спілкування у публічних сферах суспільного життя. До такої сфери належить діяльність органів судової влади. 

Відповідно до Конституції України та рішень Конституційного Суду України органи судової влади при здійснені правосуддя повинні користуватися виключно державною мовою – українською. 

Зміни до Господарського процесуального кодексу України – лише перший крок до знищення української мови у судочинстві. Більшість незабаром планує внести аналогічні зміни до всіх інших процесуальних кодексів. Відповідні законопроекти «Про внесення змін до Кодексу адміністративного судочинства України» (щодо приведення у відповідність з Законом України «Про судоустрій та статус суддів»), р. №9282 та «Про внесення змін до Цивільного процесуального кодексу України» (щодо приведення у відповідність з Законом України «Про судоустрій і статус суддів»), р.№9352 знаходяться на розгляді у парламенті.

Всупереч Конституції України, всупереч здоровому глузду і спротиву суспільства, «регіонали», продовжуючи вести антидержавну політику, намагаються будь-що викорінити українську мову, а з нею і народ!

Джерело: byut.com.ua



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Этой ночью рашисты провели 10-часовую «шахедную» атаку по Украине - всего 13 «шахедов» было выпущено противником, все 13 БпЛА сбиты силами ПВО

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.