В Україні збирають ідеї до написання закону про владу

kartinka

 
У вівторок, 10 вересня, ініціатори громадської кампанії «За відповідальну владу» оголосили про ініціативу розробки закону «Про владу в Україні». До обговорення ініціативи запрошують громадських активістів, представників інститутів громадянського суспільства та усіх небайдужих громадян з усіх регіонів України. Про це «Конфліктам і законам» повідомили у прес-службі громадської кампанії «За відповідальну владу».


Цей закон передбачає запровадження інститутів відкликання виборних осіб та вотуму недовіри визначеним посадовцям, що дозволить створити нову систему взаємостосунків між владою та громадянами.

На думку ініціаторів кампанії «За відповідальну владу», політична ситуація в Україні – це наслідок безвідповідальності представників влади і нездатності опозиції контролювати владу. Таке переконання – результат кількамісячного обговорення проблеми в соціальних мережах.

Ефективним механізмом посилення відповідальності посадовців є прийняття більшістю депутатів ВР Закону України «Про владу в Україні», переконані ініціатори кампанії.

Законопроект перебуває в стадії розробки і передбачає запровадження інститутів відкликання виборних осіб та вотуму недовіри до призначуваних по вертикалі влади, що дозволить створити нову систему стримування і противаг між суспільством та державою. За таких умов чиновник не буде виконувати відверто злочинні накази свого керівника, а виконуватиме закон, бо в іншому випадку його «звільнить» громада. Така ж доля чекатиме і політиків, які не виконуватимуть своїх передвиборчих обіцянок, і суддів, які не встановлюватимуть справедливість.

Особливістю законопроекту є те, що запровадження механізмів відкликання депутатів, звільнення суддів та чиновників не потребує внесення змін до Конституції України.

Основними положеннями запропонованої концепції закону є: визначення і закріплення на тривалий період виборчої системи в Україні; відсутність двозначностей; наявність чітких кваліфікаційних ознак злочину за невиконання цього закону; наявність переліку посадових осіб, до яких застосовується механізм відкликання мандату чи вотум недовіри, що тягне за собою звільнення з посади; встановлення механізму звільнення посадовців, призначених на посаду та відкликання мандату обраних громадами осіб; гарантії незмінності та тривалої дії закону.

Довідка.

Для того, щоб стати партнером громадської ініціативи та прийняти участь у розробці законопроекту просимо повідомити нас про свою згоду електронною поштою: [email protected] з поміткою «Анкета». Вам буде надіслана анкета активіста громадської кампанії «За відповідальну владу».

З метою уникнення звинувачень у заполітизованості, активісти не повинні належати до політичних партій.



Коментарі

  +0 #1 Народ 10 сент. 2013 г., 16:59:42
Прикольный закон получится !
Учитывая что "...згідно зі статтями 5, 6 Конституції України, прийнятої у 1996 p., Україна є республікою. Носієм суверенітету і єдиним джерелом влади в України є народ" то Закон України «Про владу в Україні» опять получается про нас что ли :o

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Враг продолжает атаковать нашу страну с воздуха различными средствами нападения и в прошедшую ночь применил 13 ударных «шахедов»

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.