Архівний фонд природоохоронних управлінь зник з теренів України

arhiv minprirodi

 
Архіви ліквідованих внаслідок адмінреформи державних управлінь охорони навколишнього природного середовища в областях не були в більшості випадків передані до новостворених департаментів екології та природних ресурсів обласних адміністрацій. Експерти МБО «Екологія – Право – Людина» (ЕПЛ) пропонують державі конкретні дії для подолання цієї проблеми. Про це повідомляє прес-служба МБО ЕПЛ, інформують «Конфлікти і закони».


На виконання Постанов Кабінету Міністрів України від 13 березня 2013 р. № 159 «Про ліквідацію територіальних органів Міністерства охорони навколишнього природного середовища» та від 15.05.2013 №338 «Про збільшення граничної чисельності працівників обласних, Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій» замість Державних управлінь охорони навколишнього природного середовища в областях створені департаменти екології і природних ресурсів при облдержадміністраціях.

Як вдалось з’ясувати ЕПЛ, державними управліннями охорони навколишнього природного середовища в областях не було організовано централізоване передання документації, створеної і отриманої в процесі діяльності держуправлінь, до державного архіву.

«Адмінреформа здійснена таким чином, щоб спадковість природоохоронної системи була обірвана,– розповідає виконавчий директор ЕПЛ Олена Кравченко. – Таким чином, все, що робили понад 20 років державні органи в системі Мінприроди, зникло в невідомому напрямку. З відповідей, які ми отримали від Мінприроди України, зрозуміло, що в Міністерстві по суті не знають про долю архівів і про результати роботи ліквідаційних комісій в областях».

Відповідно до статті 92-1 КпАПУ, недбале зберігання, псування, незаконне знищення, приховування, незаконна передача іншій особі архівних документів, порушення порядку щодо доступу до зазначених документів, а також неповідомлення державної архівної установи про наявні архівні документи в разі виникнення загрози знищення або значного погіршення їхнього стану є протиправними діями і караються законодавством.

Мінприроди України повідомило нам, що жодних доручень щодо передачі архівів Держуправлінь при їхній ліквідації до Мінприроди не було, і жодної інформації про  їхню долю Міністерство сьогодні не має.

«Сьогодні втрата та занедбання архівів відбулась практично в усіх територіальних підрозділах Мінприроди, – пояснює ситуація представник Національного екологічного центру України Олексій Василюк. – При цьому, жодних конкретних доручень щодо цього питання не було надано ліквідаційним комісіям колишніх Держуправлінь, що покладає всю відповідальність за страту архівів на них».

Експерти ЕПЛ  з метою подолання цієї проблеми пропонують зробити таке:

1. Створити на базі Мінприроди України єдиний архів матеріалів стосовно природно-заповідного фонду України. З цією метою Мінприроди необхідно отримати у  новостворених підрозділах обласних державних адміністрацій копії всіх наявних матеріалів щодо існуючих та перспективних територій природно-заповідного фонду у кожній з областей, містах Києві і Севастополі. Перевірити дотримання ліквідованими установами законодавства про архівний фонд України.

2. Видати постанову КМУ, якою доручити всі архіви ліквідованих ДУОНПС передати новоствореним департаментам екології та природних ресурсів ОДА з відповідним наданням переліків каталогів таких архівних матеріалів до Мінприроди.

Експерти ЕПЛ продовжують з’ясовувати долю обласних екологічних архівів та аналіз проведеної адмінреформи в галузі, що стосується охорони довкілля. З подальшими результатами свого дослідження ЕПЛ ознайомить всіх зацікавлених найближчим часом.



Коментарі

  +0 #1 ecolog 14 апр. 2014 г., 11:50:16
маячня, при ліквідації - обов"язкова передача документів до архіву на постійне чи тимчасове зберігання. І це мало відбутись без команди з Мінприроди.
  +0 #2 ФЕЛИКС 14 апр. 2014 г., 11:57:25
За то стало больше бездельников и коррупция повысилась. Не одну бумажку не дадут без откатаю

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Эта ночь тоже прошла для нас неспокойно. Враг продолжает беспокоить воздушное пространство Украины ракетно-«шахедными» атаками

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.