НМПУ: затримання у Росії журналіста Євгена Агаркова - суперечить нормам міжнародного та російського права

ogarkov

 
Незалежна медіа-профспілка (НМПУ) України висловлює своє обурення фактом затриманням у Воронежі журналіста програми «Спецкор» телеканалу «2+2» Євгена Агаркова.


У зв’язку із цим НМПУ разом з НСЖУ вже звернулися до Міжнародної федерації журналістів, Європейської федерації журналістів, до Представника ОБСЄ з питань свободи слова Дуні Міятович та до інших міжнародних організацій з вимогою вчинити міжнародний тиск на Російську Федерацію та примусити її виконувати міжнародні зобов’язання щодо захисту свободи слова та прав журналістів.

Про це «Конфліктам і законам» повідомили у прес-службі Медіа-профспілки.

НМПУ вважає ганебним рішення російського адміністративного суду про порушення українським журналістом Євгеном Агарковим російського законодавства та присудження йому покарання з примусовим видворенням із країни.

Дане рішення суду порушує як російське, так і міжнародне законодавство. Згідно ст.ст.1, 3 Федерального Закону «О средствах массовой информации» гарантується свобода масової інформації та забороняється цензура. Згідно ч.2 ст.19 Міжнародного пакту про громадянські і політичні права та ч.1 ст.10 Європейської конвенції захисту прав та основоположних свобод людини - кожному гарантується вільне збирання та поширення інформації незалежно від кордонів. Закон РФ «О правовом положении иностранных граждан на территории Российской Федерации», на який у своєму рішенні послався суд, визначає поняття «трудова діяльність іноземного громадянина», як робота іноземного громадянина в Російській Федерації на підставі трудового або цивільно-правового договору на виконання робіт або надання послуг.

Таким чином, діяльність будь-яких іноземних журналістів на території Росії, спрямована на висвітлення суспільних подій - є діяльністю по збору та поширенню інформації, але аж ніяк не трудовою діяльністю на території РФ. Слід також зазначити, що Федеральний Закон «О средствах массовой информации» не передбачає для іноземних журналістів обов’язкової акредитації для здійснення ними професійної діяльності.

Дії російської влади щодо затримання журналіста Євгена Агаркова створюють небезпечний прецедент, коли російські посадовці, нехтуючи законами та міжнародними зобов’язаннями, зможуть затримувати та видворяти з країни «незручних» для себе іноземних журналістів.

Нагадаємо, що 18 липня журналіст програми «Спецкор» телеканалу «2+2» Євген Агарков був затриманий співробітниками російського імміграційного контролю Федеральної міграційної служби РФ. У той же день під час засідання адміністративного суду та розгляду справи, Євгена було звинувачено у «незаконній журналістській діяльності» та незаконному здійснені трудової діяльності на території РФ. Згідно судового рішення на журналіста наклали штраф 2000 руб. та відправили у центр тимчасового утримання у село Єлизаветівка Павлівського району, яке знаходиться на відстані 160 км. від Вороніжа.

Не зважаючи на звернення українського консула у РФ до МЗС Росії, звернення Уповноваженого ВРУ з прав людини В. Лутковської до російського омбудсмена щодо звільнення Євгена Агаркова з-під варти, журналіст продовжує знаходитись у міграційному ізоляторі.

Як повідомляють ЗМІ, до журналіста з 18 липня не допускають українського консула. Представники Федеральної міграційної служби повідомляють, що журналіст може знаходитися у міграційному ізоляторі впродовж 10 днів, щоб мати можливість оскаржити рішення суду про видворення з Росії. Якщо оскарження рішення не буде – то лише тоді впродовж додаткового терміну від 2 до 7 днів будуть готуватися документи для депортації.



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Вчера поздно вечером враг атаковал многострадальный Харьков. Также в 7 часов утра были нанесені ракетные ударі по Одессе и предместью города Сумы

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.