«Говорити потрібно не лише про кількість розкритих справ у злочинах проти журналістів, а й про якість розслідування», - заступник голови НМПУ Олександр Тарасов

tarasov

 

Сьогодні, 23 листопада, у Міжнародний день боротьби із безкарністю за злочини проти журналістів, представники українських медіа організацій та Міжнародної федерації журналістів зібрались на спільній прес-конференції, аби обговорити актуальні проблеми порушення прав журналістів. До участі у прес-конференції також долучились представники правоохоронних органів та прокоментували окремі випадки нерозслідуваних справ.


Про це «Конфліктам і законам» повідомили у прес-службі Незалежної медіа-профспілки України.

Олівер Моні-Кьорл, помічник Генерального Секретаря Міжнародної федерації журналістів, у своєму виступі наголосив: «Цьогорічна кампанія Міжнародної федерації журналістів «Зупинимо безкарність» сфокусована довкола 4 країн: Мексика, Філіппіни, Ємен та Україна. Хочу наголосити, що ситуація з безкарністю за злочини проти журналістів в Україні є не такою критичною, як у інших країнах з цього переліку, однак, МФЖ обрали Україну через низку причин. Насамперед, такі журналістські організації, як НМПУ та НСЖУ продовжують постійну боротьбу за розкриття злочинів проти журналістів уже багато років поспіль. МФЖ, як, власне, і українські журналістські організації, хочуть, щоб гарні слова трансформувались у гарні справи».

Заступник голови НМПУ, головний юрист-консульт Олександр Тарасов зауважив: «Важливо не лише відкривати справи, а передовсім якісно їх розслідувати. Адже якщо ми будемо брати кожну окрему справу, то побачимо, що правоохоронні органи часто закривають справи через відсутність складу злочину, а журналістів не визнають потерпілими. А також уникають відкриття справ за 171 ст. Кримінального кодексу, як у ситуації із порушенням прав чернігівського журналіста В. Савенка».

Нагадаємо, що сьогодні також відбувалось засідання робочої групи з питань захисту прав журналістів у Адміністрації Президента, під час якого силовики звітували про стан розслідування злочинів проти журналістів. Коментуючи результати засідання робочої групи, Оксана Романюк, виконавчий директор ІМІ, наголосила, що подібна робоча група вже працювала за часів януковича, однак тоді це був суцільний піар. Нині нам потрібна результативність, потрібно налагодити нагляд за розслідуванням справ та винесеним покаранням.

«Ми спостерігаємо позитивні декларації ГПУ, Національної поліції та МВС. Однак, наполягаємо, щоб наші колеги перестали бути статистичними рядками у звітах силовиків, а справи реально розслідувались», - наголосив виконуючий обов’язки голови НСЖУ Сергій Томіленко, -  «Адже нещодавно я став свідком ситуації, коли силовики відзвітували про розслідування злочину, вчиненого проти черкаського фотографа Ігоря Єфімова, але коли я звернувся з цим питанням до Ігоря, то він розповів про неякісне розслідування та затягування справи».

До участі у прес-конференції також долучились представники правоохоронних органів, зокрема, Максим Цуцкірідзе, заступник начальника головного слідчого управління Національної поліції України. Він наголосив, що 17 кримінальних проваджень передано до суду, з них 7 – за перешкоджання журналістській діяльності, 329 кримінальних проваджень – розслідуються.

Зокрема члени робочої групи з питань захисту прав журналістів домовилось про спільне вироблення алгоритму дій правоохоронних органів та журналістів, розробку методичних рекомендацій, а також про розгляд на засіданнях робочої групи кожного злочину проти журналістів зокрема.



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

В ночь на сегодняшний день противник нанес авиационный удар по Украине с применением 3 крылатых ракет и одной противорадиолокационной ракеты

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.