​Депутат Івано-Франківської облради напав на журналіста

У п’ятницю, 3 лютого, у Печеніжинській селищній раді (Івано-Франківська область) під час наради з перевізниками депутат облради Дмитро Лящук напав на журналіста видання «Вільне.Інфо», члена НМПУ Євгена Гапича, повідомляє прес-служба Незалежної медіа-профспілки України.


«На зборах у сільській раді я пошепки обговорював події в залі зі знайомим. В приміщенні був шум-гам, усі кричали. Але напроти через стіл сидів обласний депутат Дмитро Лящук, він до мене звернувся, щоб я тихо говорив, я йому відказав, що я журналіст і тихо-спокійно говорю. Щоб не заважати, я йому запропонував вийти поговорити», – розповідає пан Гапич.

За словами Євгена Гапича та свідків, як тільки учасники конфлікту вийшли в фойє, Дмитро Лящук вдарив журналіста у живіт. Потерпілий одразу викликав поліцію, була написана заява про злочин та допитані свідки: «На вулиці депутат почав кричати і погрожувати, що в нього знайомі і в мене нічого не вийде. В момент, коли я вже почав підписувати документи, депутат сказав «Женю, ти ж не хочеш це підписувати», – згадує Євген Гапич.

Депутат Дмитро Лящук

Цього ж дня поліція порушила кримінальне провадження за ч.1 ст. 126 Кримінального кодексу України (побої та мордування) – карається від штрафу до виправних робіт на строк до одного року.

Журналіст пов’язує напад із публікацією на сайті «Вільно.Інфо» матеріалу про фінансові махінації на будівництві фортифікаційних споруд. І хоч Дмитро Лящук не є фігурантом розслідування, але, на думку журналіста, в цій схемі замішана ОДА та інші депутати облради, з якими у того дружні стосунки.

«Це типова схема, коли органи поліції порушують кримінальне провадження за більш м’якою статтею кримінального кодексу, щоб не «бачити» злочин, вчинений саме проти журналіста», – коментує ситуацію головний юрисконсульт, перший заступник голови НМПУ Олександр Тарасов, – «Пан Гапич діяв як журналіст, депутат Лящук усвідомлював, що нападає на журналіста. Таким чином, тут наявні всі ознаки злочину, передбаченого ч.2 ст.345-1 КК України (умисне заподіяння журналісту побоїв, легких або середньої тяжкості тілесних ушкоджень у зв’язку із здійсненням цим журналістом законної професійної діяльності). І за таке кримінальне діяння передбачено покарання у вигляді позбавлення волі терміном до п’яти років».

Незалежна медіа-профспілка України звернулася до Генеральної прокуратури України з вимогою забезпечити контроль над розслідуванням справи та негайно змінити правову кваліфікацію злочину з ч.1 ст.126 на ч.2 ст.345-1 КК України.

На знімку вгорі журналіст Євген Гапич. Фото прес-служби НМПУ



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Этой ночью рашисты провели 10-часовую «шахедную» атаку по Украине - всего 13 «шахедов» было выпущено противником, все 13 БпЛА сбиты силами ПВО

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.