​Про термінологію у спілкуванні голови Одеської ОДА Максим Куций і журналістів

1. Терміну «режимний об'єкт» не існує. ВЗАГАЛІ. НІЯК. Саме слово «режимний», тобто «режимні заходи», застосовується в Законі «Про державну охорону органів державної влади України та посадових осіб» («Державна охорона органів державної влади України та посадових осіб - це система організаційно-правових, режимних, оперативно-розшукових, інженерно-технічних та інших заходів, які здійснюються спеціально уповноваженими державними органами з метою забезпечення нормального функціонування органів державної влади України, безпеки посадових осіб та об'єктів, визначених цим Законом»).


Але цей Закон не стосується голови ОДА. Щодо місцевих державних адміністрацій і їх керівників державна охорона не здійснюється. Відповідно до постанови КМУ від 25 листопада 2015 р. № 971 «Про затвердження переліку органів державної влади, що підлягають безоплатній охороні Національною гвардією», охорона Одеської ОДА забезпечується Нацгвардією відповідно до Закону «Про Національну гвардію України». Охорона забезпечується саме органу, а не кабінету чи особи. І, звичайно ж, у нацгвардійців відсутні повноваження поліції (і депутати відмовились їх «додавати» буквально на цьому тижні), адже Нацгвардія, передусім, військове формування. Вона має убезпечити орган влади у разі масових заворушень, інших серйозних протиправних дій.

Ще є термін «режимно-секретні органи» (ст. 21 ЗУ «Про держтаємницю») — це якраз ті, що займаються різною секретною інформацією. Але до них голова ОДА теж не належить, для цього потрібно отримати спеціальний дозвіл СБУ, а самі органи «створюються на правах окремих структурних підрозділів» і «передача функцій РСО будь-яким іншим підрозділам державного органу, органу місцевого самоврядування, підприємства, установи та організації не допускається».

Тобто, кабінет голови ОДА точно не є якимось «об’єктом» або чимось «режимним» чи «секретним».

2. Терміну «стратегічний об’єкт» теж немає. Є «об'єкти державної власності, що мають стратегічне значення для економіки і безпеки держави», які визначені постановою КМУ від 4 березня 2015 р. № 83 (зі змінами та доповненнями) «Про затвердження переліку об'єктів державної власності, що мають стратегічне значення для економіки і безпеки держави». Наразі в Одеській області це 2 об’єкти «Одеський авіаційний завод» та ДП «Граніт». Погоджуюсь, що цього переліку замало, але так визначив Уряд у березні 2020 року.

3. Термін «не давав згоди на зйомку» можливий лише для приватних осіб. Що відбувалось з Вами, як головою ОДА? — до Вас надійшов усний запит на доступ до публічної інформації і журналіст просив надати відповідь на цей запит в усній та іншій, а саме відеозйомці, формі. Журналістка при цьому керувалася частиною 2 статті 34 Конституції України («Кожен має право вільно збирати, зберігати, використовувати і поширювати інформацію усно, письмово або в інший спосіб - на свій вибір»), статтею 25 Закону України «Про інформацію» («Під час виконання професійних обов'язків журналіст має право здійснювати письмові, аудіо- та відеозаписи із застосуванням необхідних технічних засобів», «Журналіст має право безперешкодно відвідувати приміщення суб'єктів владних повноважень, відкриті заходи, які ними проводяться, та бути особисто прийнятим у розумні строки їх посадовими і службовими особами»), а також Законом «Про доступ до публічної інформації». Інформація стосувалась ситуації з забезпеченням лікувальних закладів спецтранспортом під час надзвичайної ситуації і карантину. Ви очолювали обласний антикризовий оперативний штаб для боротьби з коронавірусом, то, відповідно, Вам і спрямовані питання. Оскільки Ви юрист за фахом, випускник Національної академії внутрішніх справ, то Ви не можете цього не розуміти.

І про Нацгвардію. Здається, назріла реформа, щоб це військове формування відповідало серйозним викликам, для яких його створено, а не було «додатком» до Нацполку у вигляді військовослужбовців строкової служби.


Тетяна Котюжинська, facebook.com

Максим Куций. Фото nash.live



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Враг продолжает атаковать нашу страну с воздуха различными средствами нападения и в прошедшую ночь применил 13 ударных «шахедов»

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.