​Зловживання в енергетиці - НАБУ завершило ще одне розслідування

Детективи Національного бюро за процесуального керівництва САП завершили розслідування за підозрою у зловживаннях посадовців ПАТ «Черкасиобленерго», ПАТ «Запоріжжяобленерго» та ПрАТ «ХК «Енергомережа». 23 жовтня 2020 року чотирьом підозрюваним відкрито матеріали слідства для ознайомлення перед скеруванням обвинувального акта до суду, повідомляє прес-служба НАБУ.


Серед підозрюваних: в.о. голови правління ПАТ «Черкасиобленерго» (71% акцій належить державі) — ч.2 ст.364 («Зловживання владою або службовим становищем»), ч.5 ст.191 («Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем»), ч.3 ст.209 КК України; в.о. голови правління ПАТ «Черкасиобленерго»— ч.2 ст.364 КК України; в.о. генерального директора ПАТ «Запоріжжяобленерго» (60,2% акцій належить державі) — ч.2 ст.364 КК України; голова правління ПрАТ «ХК «Енергомережа» — ч.5 ст.191, ч.3 ст.27 ч.2 ст.364, ч.3 ст.209 КК України.

Слідство встановило, що підозрювані організували незаконну схему з використанням механізму відступлення права вимоги, переведення боргу, зарахування зустрічних однорідних вимог, в результаті якої заволоділи коштами підприємств з часткою держави понад 50% та великих споживачів електроенергії.

Зокрема, в результаті дії цієї схеми ПАТ «Черкасиобленерго» та ПАТ «Запоріжжяобленерго» не отримали 544 млн грн за поставлену електроенергію споживачам, які мали надійти на їхні рахунки зі спеціальним режимом використання та підлягали подальшому пропорційному розподілу з ДП «Енергоринок». Натомість ці кошти перераховували товариствам із ознаками фіктивності. Ще 81 млн грн ПАТ «Черкасиобленерго» позбулося через незаконний механізм запозичення в ПрАТ «ХК «Енергомережа».

Розслідування фактів НАБУ здійснює з липня 2016 року. Відтоді детективи встановили низку епізодів злочинної діяльності за участі посадовців ПрАТ «ХК «Енергомережа» та очільників державних енергокомпаній. Розслідування частини з них закінчене – справи слухаються в суді.

Так, у лютому 2019 року до суду скеровано справу за обвинуваченням керуючого санації ПАТ «Одеська ТЕЦ» у завдання 28 млн грн збитків підприємству.

У червні 2020 року закінчено розслідування за фактом заволодіння 346 млн грн ПАТ «Запоріжжяобленерго» — справа слухається в Вищому антикорупційному суді.

Завдяки матеріалам, здобутим в межах досудового розслідування, НАБУ домоглося визнання недійсними 27 правочинів за участю ПрАТ «ХК «Енергомережа», «Черкасиобленерго», «Запоріжжяобленерго» на загальну суму понад 1,5 млрд грн. Це стало підставою для повернення державним підприємствам 344 млн грн.

Фото bankruptcy-ua.com



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Враг продолжает атаковать нашу страну по ночам ракетами, шахедами, а также обстреливать ракетными системами залпового огня

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.