​YouControl подав в суд на ДП «НАІС» з вимогою дотримуватись закону

ДП «Національні інформаційні системи» («НАІС») необґрунтовано відмовило YouControl в укладенні договору про надання сервісної послуги ‒ отримання даних Єдиного державного реєстру (ЄДР) за допомогою API-сервісу. Через це компанія подала позов до суду, бо вважає відмову державного підприємства неправомірною, повідомляє прес-служба YouControl.


17 квітня 2018 року відбудеться перше судове засідання у справі, де компанія YouControl позивається до Державного підприємства «Національні інформаційні системи» (ДП «НАІС»). Причина звернення до суду ‒ неправомірна відмова державного підприємства підписати договір про надання сервісної послуги. Це вплинуло на те, що дії YouControl правоохоронні органи трактували як несанкціоноване втручання в роботу Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань.

«Закон гарантує, що відкриті дані можна вільно не лише переглядати, а й завантажувати без додаткової авторизації чи проходження автоматизованих тестів. Крім того, що ДП «НАІС» свідомо створює додаткові бар'єри при доступі до відкритих даних, встановлюючи заборонену reCAPTCHA на своїх ресурсах, так ще й відмовляє в укладенні договору. Ми ж хочемо довести, що всі мають виконувати закон, а не зловживати владою», ‒ вважає Сергій Мільман.

YouControl звернувся до ДП «НАІС» з пропозицією укласти угоду, аби максимально узгодити всі форми співпраці й уникнути непорозумінь. Однак у відповідь ДП «НАІС» вдалося до маніпулятивної поведінки: спочатку необґрунтовано відмовило YouControl в укладенні договору про отримання даних ЄДР, а потім в межах кримінального провадження пред’являє безпідставні вимоги до компанії через відсутність такого договору.

«Договір про надання сервісної послуги у формі прикладного програмного інтерфейсу Єдиного державного реєстру ‒ обов’язковий для укладення, і законних підстав для відмови YouControl у ДП «НАІС» наразі немає. Законодавство України не передбачає жодної можливості правоохоронних органів будь-яким чином впливати на господарську діяльність підприємств щодо укладення договорів. Це прямо суперечить статті 19 Конституції України, відповідно до якої ніхто не може бути примушений робити те, що не передбачено законодавством. Тому посилання ДП «НАІС» на відкрите СБУ кримінальне провадження жодним чином не може обґрунтовувати його протиправну відмову щодо укладення договору із YouControl. Тому зараз ми вже за допомогою суду хочемо захистити своє право на інформацію і зобов’язати ДП «НАІС» нарешті укласти цей договір», ‒ зазначає Данило Глоба, заступник директора з правових питань компанії YouControl, адвокат.

Історія «стосунків» YouControl з ДП «НАІС» триває вже понад рік. Вона почалася ще у лютому 2017 року, коли державне підприємство вперше (і далеко не востаннє) отримало від компанії пропозицію укласти зазначений договір, яку чомусь обмірковувало досить тривалий час. А вже у березні того ж року до YouControl прийшли з обшуками силовики та фактично звинуватили компанію у зв’язках з росією і незаконному збуті та використанні спеціальних технічних засобів отримання інформації. Згодом, коли правоохоронці не змогли знайти докази щодо цього епізоду, у грудні 2017 року засновнику YouControl Сергію Мільману інкримінували абсурдну по своїй суті підозру у несанкціонованому втручанні в роботу автоматизованих систем відкритих державних реєстрів. Серед постраждалих фігурувало й ДП «НАІС», яке нібито недоотримало фантастичні мільйони гривень унаслідок того, що YouControl неправомірно отримувало відкриті дані, безперешкодне та абсолютно безкоштовне отримання і використання яких гарантоване законом. З точки зору чинного законодавства нашої країни, у цій ситуації будь-яка логіка відсутня, адже право на використання інформації у формі відритих даних регламентується Законом України «Про доступ до публічної інформації» та Постановою Кабміну №835.

Показово, що раніше, у відповідь на адвокатський запит, ДП «НАІС» та інші держустанови зазначали, що жодних несанкціонованих втручань з боку компанії YouControl не було.

Як відомо, у лютому 2018 року кримінальне провадження проти С. Мільмана було закрите.

Довідка.

ДП «НАІС» засноване Міністерством юстиції України. Працює з травня 2015 року. Як вказано на офіційному сайті, воно має гарантувати технічне забезпечення створення та супроводження програмного забезпечення ведення автоматизованих систем Єдиних та Державних реєстрів, що створюються відповідно до наказів Мін’юсту, надання доступу до них фізичним та юридичним особам, а також забезпечення збереження та захисту даних.

YouControl — аналітична система, що з 50 джерел формує досьє на кожну компанію України на основі відкритих даних, відстежує зміни в держреєстрах та візуалізує зв’язки між афілійованими особами. Унікальна технологія YouControl дозволяє за хвилину отримати актуальну (на час запиту) інформацію про компанію або ФОП. Функція моніторингу щоденно повідомляє про зміни відповідно до даних з офіційних джерел. Система дозволяє бізнесу перевіряти своїх партнерів. А в межах соціальної місії компанія YouControl надає доступ для журналістів та громадських активістів безкоштовно для проведення розслідувань, аналізу держзакупівель, моніторингу декларацій.

Скріншот з сайту youcontrol.com.ua



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

За минувшие сутки рашисты ударили Искандером по железной дороге в Смиле - поражена гражданская инфраструктура и логистические сообщения

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.